Pūslelinė nesirenka metų laiko, tačiau ji ypač nedžiugina užklupusi vasarą.

DELFI TV studijoje svečiavosi Respublikinės Kauno ligoninės gydytoja dermatovenerologė Rita Butylkina, kuri daugiau papasakojo apie herpės virusą arba kitaip – pūslelinę. Kodėl ant veido atsiranda skaudūs spuogeliai ir kaip efektyviai juos gydyti?

Kas yra herpės virusas ir kaip juo užsikrečiama?

„Herpės virusas yra užkrečiama liga. Herpės viruso šeimą sudaro 8 tipai. Dažniau žmonės susiduria su trimis iš jų – lūpų ir veido, lyties takų pūslelinė ir vėjaraupiai. Kai kuriais kitais viruso tipais žmonės perserga ir apie tai net nesužino, – pasakojo dermatovenerologė R. Butylkina.

– Europoje 65 proc. visų gyventojų yra užsikrėtę herpės veido, lūpų, burnos gleivinės viruso infekcija. Ši infekcija glūdi žmogaus organizme. Kas gi ją išprovokuoja?

Klaidingai manoma, kad pūslelinę išprovokuoja karštis. Didesnė tikimybė, kad ją sukels ultravioletiniai spinduliai. Ypatingai, kai Lietuvos gyventojai išvažiuoja į šiltuosius kraštus, dažnai grįžta išberti herpės viruso infekcijos pūslelių.

Pastaruoju metu moterys pamėgo mikropigmentaciją. Jos metu pažeidžiama oda ir gleivinė. Tai gali išprovokuoti herpės viruso infekciją.

Vienas iš faktorių, kuris taip pat sukelia pūslelinę – stresas. Kiekvienas, sergantis herpetine infekcija, žino, kas jam labiausiai išprovokuoja ir žino, ko reikėtų vengi, kaip reikėtų saugotis, kad ši infekcija nesikartotų.“

Ar šio viruso galima išvengti ir kokiomis priemonėmis?

Gydytoja R. Butylkina sako, kad herpės viruso išvengti – praktiškai neįmanoma.

„Dažniausiai užsikrečiama iki 50 metų ir dažniausiai – maži vaikai. Kažkada buvo kalbama: jei tu nesibučiuosi su žmogumi, kuris akivaizdžiai turi pūslelinę, tai tos infekcijos išvengsi. Dabar mokslininkai sako, kad apie 15 proc. žmonių seilėse turi šį virusą ir net nesant bėrimams, infekcija galima užsikrėsti. Jei yra bėrimai, tai tikimybė užsikrėsti padidėja daugiau nei tūkstantį kartų.

– Netiesa, kad pūslelinė plinta ir oro lašeliniu būdu. Virusas yra seilėse ir juo užsikrečiama kontakto metu. Kadangi lūpos dažnai vilgomos seilėmis, išvengti viruso yra dar sunkiau.“

Tiesa, užsikrečiant herpės virusu prisideda ir kai kurios sąlygos: gleivinės odos pažeidimai, mikrotraumos. Gydytoja sako, jog yra įrodyta, kad kontaktiniu sportu užsiimantys sportininkai dažniau serga pūsleline; taip pat ir gydytojai, matyt, dėl kasdienio kontakto su pacientais.

Kaip geriausia gydyti?

Dermatovenerologė R. Butylkina tvirtina, kad šiuo metu herpės virusas nėra pagydomas, tačiau liga yra puikiai valdoma.

„Nuo senų laikų žmonės bando gydytis liaudiškomis priemonėmis – dantų pasta, arbatmedžio aliejumi ir pan. Tačiau šiandien yra modernių priemonių ir ypač rekomenduojama gydyti acikloviro geriamomis tabletėmis, – pataria medikė.

– Infekcijos valdymas tepalais jau yra praeityje. Žmogui, kuris turi herpės viruso infekciją, visuomet rekomenduojama nešiotis acikloviro tabletes ar kitus antivirusinius preparatus. Ir tik pajutus pirmuosius dilgčiojimo, niežėjimo, perštėjimo požymius, nedelsiant traukti tabletes ir gerti. Tablečių ypač nepamirškite vykdami į keliones, šiltuosius kraštus ar ten, kur oro sąlygos keičiasi.“

Kas serga dažniau: vaikai, vyrai ar moterys?

Gydytoja sako, kad tiek vaikai, tiek suaugę vyrai ir moterys pūsleline serga panašiai dažnai. Pirmą kartą herpės virusu užsikrėtusiam vaikui gali pakilti temperatūra, tačiau kitos viruso atakos bus švelnesnės – atsiras tik pūslelės.

„Dažnai žmonės galvoja, kad pūslelinė yra tik estetikos defektas, galima kažką užsitepti, užsiklijuoti. Šios priemonės nėra blogos, tačiau jos nesuvaldys infekcijos. Užtepimai, užklijavimai, pavilgymai apsaugo nuo antrinės infekcijos: jei kažką jauti, tai sunku tos vietos nepačiupinėti, o kai užsitepi – neina krapštyti, – pasakojo gydytoja R. Butylkina.

– Sveikas žmogus, su normaliu imunitetu, pragyvena visą gyvenimą kartais išbertas, infekcija pavojinga tiems, kurie turi imunosupresiją – ŽIV infekuotiems asmenims, po inkstų transplantacijų, kada yra silpninamas imunitetas, bet tokiais atvejais gydytojai perspėja sergančiuosius ir labai prižiūri, kad ji neišplistų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)