Nebežiūri į svarstykles

Anastasija sako, jog gyvenimo be sporto dabar neįsivaizduoja. Jam dėkinga ne tik už sulieknėjusią figūrą, bet ir pagerėjusią sveikatą. „Anksčiau mane kamavo mažakraujystė. Neseniai dariausi kraujo tyrimus, ligos visiškai nebėra. Apskritai jaučiuosi geriau, esu žvalesnė, lengviau kvėpuoti, nueiti didelį atstumą, lipti laiptais“, – atskleidžia moteris.

Ji nebeteikia tokios didelės reikšmės skaičiams svarstyklėse bei tikina, jog svarbiausia, kaip žmogus jaučiasi ir atrodo pats sau. „Dabar sveriu 60 kg. Tačiau į svarstykles jau beveik nežiūriu, žiūriu į veidrodį. Suvokiu, jog auginu raumenis, o jie sunkesni už riebalus. Nebijau didesnio skaičiaus svarstyklėse, manau svarbiausia yra veidrodis“, – sako pašnekovė. Anot Anastasijos, pradėjus sportuoti pasikeitė ne tik svoris, bet ir kūno apimtys. Jos kai kur pamažėjo keliais centimetrais, o kai kur keliomis dešimtimis.

Vilnietė svajoja ateityje sudalyvauti fitneso varžybose ir užlipti ant scenos. Jai patinka motyvuoti kitus žmones, patarti jiems.

Svarbiausias Anastasijos patarimas – sugalvojus pradėti lieknėti, nelaukti ir daryti tai iškart. „Jeigu jau susimąstėte apie lieknėjimą, jokiais būdais nesakykite „nuo pirmadienio, nuo rytojaus, nuo naujų metų“ ir panašiai. Pradėti reikia čia ir dabar. Neieškokite pasiteisinimų, jog nėra galimybių sportuoti. Norint galima labai daug padaryti ir namie. Svarbiausia siekti tikslo ir viskas ateis su laiku“, – sako ji.

Norėjo viską mesti

„Kai gimė vaikelis, mano svoris buvo 104 kg. Jau nėštumo metu svarsčiau, jog pagimdžiusi pradėsiu sportuoti“, – prisimena A. Jonceva. Kai tik atgavo jėgas, moteris pradėjo vis daugiau aktyviai judėti. „Iš pradžių buvo sunku, galvojau, ar man tikrai to reikia, nes pokyčiai neateina taip greitai, kaip norėtųsi. Tad buvo įvairių minčių, bet nepasidaviau. Sportuoju jau apie metus“, – pasakoja 24 metų vilnietė.

Iš pradžių ji sportuodavo tik namuose arba lauke tris kartus per savaitę. „Toks sportas nedavė labai didelių rezultatų. Vėliau pradėjau vaikščioti į sporto salę, penkis kartus per savaitę. Vaiką prižiūrėti padėdavo mama arba auklė. Tuomet pastebėjau pirmus pokyčius ir supratau, jog einu teisinga linkme“, – sako A. Jonceva.

Anot moters, pradėjusi sportuoti ji patyrė silpnumo akimirkų. „Kelis pirmus mėnesius nejaučiau pokyčių. Tai labai žlugdė, norėjosi viską mesti. Tačiau aplinkiniai žmonės neleido pasiduoti, tada ir pati susikaupiau“, – pasakoja Anastasija.

Anastasija

Svarbiausia – mityba

Pradėjus sportuoti, pasikeitė ir jos mityba. Moteriai teko atsisakyti nemažai iki tol itin mėgstamų maisto produktų, pavyzdžiui, miltinių, pieno produktų, bulvių, saldumynų, greito maisto. „Kartais, kartą per mėnesį leidžiu sau pasukčiauti ir nukrypti nuo režimo. Dažniausiai po to iškart skubu į salę už tai atidirbti“, – atskleidžia Anastasija.

Nors sportui ji atiduoda nemažai pastangų, A. Jonceva tvirtina, jog svarbiausia yra mityba. „Mityba yra lieknėjimo pagrindas. Be tinkamos mitybos nebus rezultato. Na, gal nukris minus vienas ar du kilogramai, bet neįvyks nieko ypatingo“, – šypsosi moteris.

Ji sako, jog dažnai valgo tą patį, kadangi turi asmeninį mitybos planą, kurio griežtai laikosi. Pagal jį kasdien valgo po penkis kartus per dieną, tomis pačiomis valandomis, nedideles porcijas. „Laikui bėgant prie to priprantama. Iš pradžių buvo sunku laikytis režimo, dabar tai tapo įprasta. Jei pavalgau kažko kito, negu visada, jaučiuosi jau nebe taip“, – sako A. Jonceva. Anot jos, pradžioje buvo sunku įprasti, jog nebegali valgyti mėgstamo maisto, kuris buvo riebus, miltinis, labai saldus arba sūrus.

„Jokiais būdais nesimarinu badu, maisto man pakanka. Mano mėgstamiausias patiekalas – vištienos krūtinėlė su ryžiais. Dabar gyvenu ne tam, kad valgyčiau, o valgau tik tam, kad gyvenčiau.
Svarbiausia valgyti sveikai“, – tikina Anastasija.

Išgirsta piktų komentarų

Moterį nepasiduoti labiausiai motyvuoja šeima ir aplinkiniai. Ji norėjo būti pavyzdžiu savo sūnui, siekti, kad jo aplinka būtų sveika. Pradėjusi sportuoti A. Jonceva socialiniame tinkle surado sportuojančių žmonių grupę, kurioje nariai dalijosi rezultatais ir motyvavo vieni kitus.

„Į priekį pastūmėjo viena „Facebook“ grupė. Ten susipažinau su daug motyvuotų, draugiškų žmonių, su kai kuriais jų tapome labai artimais draugais. Tie žmonės matė mane prieš pokyčius ir po jų. Jie niekada nėra pasakę „tau nepavyks“. Tai labai stumdavo į priekį. Visada svarbu turėti bendraminčių, kurie skatintų judėti pirmyn“, – pasakoja moteris.

Anastasija

Tiesa, A. Joncevai tenka išgirsti ne tik padrąsinančių žodžių, bet ir piktų komentarų. „Kai kurie žmonės man sako, kad jau nebereikia sportuoti, atrodysiu labai vyriškai ir panašiai. Į tokias nuomones stengiuosi nekreipti dėmesio ir jų autorius vadinu „sofos ekspertais“, – sako vilnietė.

Sportuoja kasdien

Galiausiai Anastasija pradėjo sportuoti salėje, kur yra prižiūrima profesionalaus trenerio. „Visada žinojau, kad jokios mėnesinės dietos nepadės. Jos suteiks trumpalaikį efektą, po kurio viskas grįš su kaupu. Žinojau, jog reikia reguliarumo, disciplinos, normalios mitybos, kad pasiekčiau ilgalaikius rezultatus. Dar nėštumo metu daug galvojau, kad nesigriebsiu dietų ir stebuklingų tablečių, kurios neva padeda. Norint pasiekti rezultatų, reikia tuo gyventi, o ne vaikytis trumpalaikių madų“, – sako moteris.

Anastasija dabar sportuoja kasdien. „Kiekvieną dieną treniruoju vis kita raumenų grupę, kad likusios pailsėtų. Yra diena, skirta tik kardio treniruotei, kuri man yra tarsi poilsio diena. Tą dieną vaikštau ant takelio. Prie tokio krūvio priprantama, dabar kitaip ir neįsivaizduočiau savo dienos“, – pasakoja A. Jonceva. Ji atsikelia anksti ryte, pavalgo ir su sūnumi keliauja į darželį. Po to laukia sporto salė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)