Ne veltui arbūzai yra neatsiejama vasaros iškylų dalis – gaivus ir saldus jų skonis gaivina per karščius ir suteikia pasitenkinimo, nejaučiant sąžinės graužimo dėl kalorijų.

Arbūzai priklauso moliūginių šeimai, kaip ir melionai, kantalupos (melionų rūšis). Paplitusios penkios arbūzų rūšys: su sėklomis, besėkliai, mažieji, geltonieji ir oranžiniai.

Keli faktai apie arbūzus:

-Arbūzai auginami jau tūkstančius metų. Yra įrodymų, kad juos augino jau senovės egiptiečiai, kurie buvo patyrę žemdirbiai.
-Apie 90 proc. arbūzo sudaro vanduo.

-JT Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, daugiausia arbūzų išaugina Kinija. 2014 m. ji išaugino 75mln. arbūzų.
-Arbūzai naudingi, gydant astmą, vėžį, mažina uždegiminius procesus.

Nauda

Įvairūs vaisiai ir daržovės mažina daugelio ligų riziką.

Daugelio tyrimų duomenimis, arbūzai mažina nutukimo, mirtingumo, diabeto ir širdies ligų riziką. Nuo arbūzų gražėja veido spalva, stiprėja plaukai, mažėja svoris, daugėja energijos.

Saugo nuo astmos

Vartojantiems didelį kiekį tam tikrų maistingų medžiagų žmonėms mažėja astmos rizika. Vienas iš tokių komponentų – vitaminas C, kurio esama daugelyje vaisių ir daržovių, taip pat ir arbūzuose.

Kraujospūdis

Leidinyje „American Journal of Hypertension“ aprašytas tyrimas parodė, kad arbūzų ekstrakto papildai pagerino kraujotaką nutukusiems vidutinio amžiaus žmonėms, esantiems priešhipertenzinės būklės ar turintiems pradinės stadijos hipertenziją.

Gaunant iš produktų likopeno, kurio turi ir arbūzai, užkertamas kelias širdies ligoms.

Vėžys

Arbūzai – įvairių antioksidantų, taip pat ir vitamino C šaltinis, todėl padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, sukeliančiais vėžį. Kelių tyrimų duomenimis, likopenas mažina prostatos vėžio riziką.

Virškinimas ir reguliarus tuštinimasis

Kadangi melionuose daug vandens ir ląstelienos, jie saugo nuo vidurių užkietėjimo, gerina virškinamojo trakto būklę.

Saugo nuo dehidratacijos

Sudaryti iš 92 proc. vandens, turintys elektrolitų arbūzai – puikus užkandis karštais vasaros mėnesiais, saugantis nuo dehidratacijos. Arbūzų gabalėlius galima užšaldyti ir pasigaminti gardų ledinukų pavidalo desertą.

Saugo nuo uždegimo

Cholinas, kurio yra arbūzuose, labai svarbus, įvairiapusiškai naudingas elementas. Jis reikalingas miegant, raumenų judėjimui, mokantis, gerina atmintį. Cholinas padeda išsaugoti ląstelių apvalkalą, perduoti nervų impulsus, įsisavinti riebalus, taip pat mažina chroninį uždegimą.

Mažina raumenų skausmą

Arbūzai ir arbūzų sultys mažina raumenų skausmą, padeda greičiau atsistatyti sportininkams po treniruočių. Tyrėjų nuomone, taip yra todėl, kad arbūzuose yra amino rūgšties L-citrulino.

Oda

Arbūzai naudingi odai, nes juose yra vitamino A, reikalingo sebumo, maitinančio plaukus, gamybai. Vitamino A reikia, kad augtų visi organizmo audiniai, jis būtinas odai ir plaukams.
Vitaminas C reikalingas kolageno gamybai, kuris suteikia plaukams ir odai struktūrą. Galiausiai arbūzai aprūpina organizmą skysčiais, kurie būtini, norint turėti sveiką odą ir plaukus.

Maistinė vertė

Vienoje stiklinėje arbūzų gabalėlių (apie 152 g) yra:

43 kalorijos, 0 g riebalų, 2 mg natrio, 11 g angliavandenių (iš jų 9 g cukraus), 1 g ląstelienos.

Stiklinėje arbūzų yra toks kiekis kasdienės vitaminų normos:

-17 proc. vitamino A,
-21 proc. vitamino C,
-2 proc. geležies,
1 proc. kalcio.

Arbūzuose yra tiamino, riboflavino, niacino, vitamino B6, folio, rūgšties, pantoteno rūgšties, magnio, fosforo, kalio, cinko, vario, mangano, seleno, cholino, likopeno ir betaino. Teigiama, kad arbūzuose likopeno daugiau nei bet kuriose daržovėse ir vaisiuose.

Galima rizika

Saikingai valgant arbūzų, jokios rizikos sveikatai nėra. Valgant per daug, organizme gali kauptis per didelis kiekis tam tikrų vitaminų, o tai nėra gerai.

Per daug vitamino C (kurio gausu arbūzuose) gali sukelti diarėją, virškinamojo trakto diskomfortą. Nuo daug likopeno turinčių produktų irgi galimi tokie simptomai. Tiesa, minėti simptomai įprastai pasireiškia nuo per didelio papildų kiekio, o ne nuo maisto.

Verta pagalvoti ir apie kalio lyg organizme. Jei kalio per daug, gresia hiperkalemija (didelė kalio koncentracija kraujyje), o ji pavojinga, nes sukelia širdies ritmo sutrikimus (aritmiją). Šios komplikacijos irgi dažniausiai galimos, jei vartojama per daug papildų.

Pačius arbūzus valgyti sveika, grėsmės sveikatai jie praktiškai nekelia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)