Šiuo metu moteris kartu su vyru Nerijumi augina 5 metų dukrą bei 3 metų ir vos 3 mėnesių sūnus. Dukra yra vienintelis šeimos vaikas, ragavęs mėsos, žuvies ir kepinių, kuriuos pagaminti buvo naudojami pieno produktai ir kiaušiniai. Tuo metu šeimos berniukai nuo pat gimimo yra auginami veganais.

„Kitokiu mitybos keliu pasukome tada, kai dukrai buvo maždaug 3 metai, tačiau nesusidūrėme su jokiomis problemomis, nepaisant jauno jos amžiaus. Ji niekada nėra prašiusi valgyti gyvūninių produktų, matyt, neatsimena skonio arba maistas, kurį valgome dabar, jai tiesiog skanesnis. Tuo metu sūnus nuo pat primaitinimo valgė tik augalinį maistą, vaisių kokteilius. Mėsos mūsų namuose nėra, todėl jis niekada neturėjo galimybės net paragauti. Kūdikį šiuo metu maitinu savo pienu, todėl jis gauna tokias maistines medžiagas, kurias įsisavinu pati valgydama veganiškai. Kai prasidės primaitinimas, jis valgys tik augalinį maistą, kaip ir sesė su broliu“, – tikina trijų vaikų mama T. Vedrickienė.

Veganiškas maistas

Moteris atvira: iš pradžių visiems artimiesiems buvo keistas jos ir vyro pasirinkimas savo vaikus maitinti veganiškai. Tačiau šiandien dauguma žino šeimos kuriamą maisto tinklaraštį, todėl niekam nekyla klausimų, ką jie valgo kiekvieną dieną. Pasak moters, į namus atėję svečiai ir paragavę jos gamintą maistą, netgi lieka labai sužavėti.

Per vieną dieną kardinaliai pakeitė šaldytuvo turinį

Anksčiau šeimos racione buvo nemažai daržovių, kelis kartus per savaitę pietums arba vakarienei jie rinkdavosi mėsą ar žuvį (dažniausiai tai būdavo tėčio pagauta žuvis), taip pat – patiekalus iš varškės. Moteris šeimą lepindavo ir pačios keptais desertais.

Tačiau T. Vedrickienė su vyru Nerijumi labai gerai prisimena 2016 metų vasario 9 dieną. Būtent tada jie nusprendėte kardinaliai pakeisti savo mitybą į veganišką, o į namų šaldytuvo lentynas sugulė vien tik augalinės kilmės produktai.

„Pradžia tikrai nebuvo lengva. Mažai ką žinojau apie maisto derinimą, trūko žinių ir apie tai, kaip skaniai pagaminti iš augalinės kilmės produktų, tačiau viskas pavyko puikiai. Mėgstami receptai gimė paprastai – atsidarydavau šaldytuvą, peržiūrėdavau lentynas ir gamindavau iš to, ko yra“, – su šypsena pirmąsias veganiškos mitybos dienas prisimena T. Vedrickienė. Jos teigimu, pakeisti mitybą paskatino vyresniojo sūnaus veido odos problemos, kurios pasireiškė kaskart atsirandančiais neaiškiais bėrimais.

Vedrickų šeima

„Man nepatiko žiūrėti į jį tokį, norėjau, kad oda būtų sveika ir graži. Tada ir kilo mintis iš raciono išbraukti mėsos, žuvies ir kitus gyvūninės kilmės produktus. Nenorėjau jam gaminti atskirai, nes atrodė, kad tokiu būdu vaiką diskriminuotume, todėl mitybos įpročius teko keisti visai šeimai. Dieną prieš vyrui pasakiau, kad atsisakysime gyvūninės kilmės produktų. Jis visiškai neprieštaravo, kad jo mėgstamus kotletus pakeis pagaminti iš augalinių produktų“, – tikina T. Vedrickienė.

Šiltomis vasaros dienomis Vedrickiai įprastai valgo daug vaisių, greta jų rikiuojasi įvairios daržovės, datulės. Šeima itin mėgsta pomidorus su saulėgrąžų grietine, šaltibarščius, įvairius desertus. Ant stalo netrūksta ir iš pirmo žvilgsnio sunkiai be mėsos įsivaizduojamų patiekalų – namuose gamintų veganiškų picų ir mėsainių.

„Kai karšta, mūsų namuose visada galima rasti natūralių datulių, jų sirupo, bananų ir kakavos. Iš šių produktų gaminame dieviškus ledus“, – sako tinklaraščio kūrėja.

Pas gydytojus lankosi daug rečiau

T. Vedrickienė DELFI pasakoja, kad šeimos gydytoja nuo pat pradžių buvo informuota apie pasirinkimą maitintis veganiškai. Sužinojusi, gydytoja nebuvo prieš, tiesiog rekomendavo kaskart pasidaryti kraujo tyrimus. Moters tikina, kad nepaisant mitybos raciono pokyčių visos šeimos narių kraujo tyrimai yra geri, o hemoglobino kiekis kraujyje toks pat, koks ir buvo prieš tai.

Veganiškas maistas

„Atvirai pasakius, pas savo šeimos gydytoją nebesilankome taip dažnai, kaip seniau, nes paprasčiausiai nėra dėl ko. Pastebiu, kad mūsų šeimos nepuola gripo epidemijos, jau eilę metų apie jas sužinome nebent iš aplinkinių. Jei ir kimba peršalimo ligos, sloga ar kosulys puikiai susitvarko su inhaliatoriumi ir aviečių arbata, todėl papildomai nevartojame jokių vaistų“, – sako moteris.

Pasak jos, gyvenimo būdo pasikeitimas visiems šeimos nariams atnešė tik džiaugsmą. Moteris šiandien tikina, kad veganiška mityba buvo geras pasirinkimas – juk sveikata yra esminis dalykas, dėl kurio tikrai verta pasistengti.

Veganiškas maistas

„Visiškai atsisakius gyvūninės kilmės produktų, bėrimai nuo sūnaus veido dingo. Mano veidas taip pat susitvarkė, nes anksčiau suvalgius riebesnių pieno produktų iškart atsirasdavo guzai. Tuo metu mano vyrui Nerijui dingo kalio trūkumas, kuris žmonėmis paprastai atsiranda dėl to, kad per mažai vartoja šviežių vaisių ir daržovių. Pastebiu, kad mūsų šeimos gyvenimo kokybė pasikeitė iš esmės – atsirado daugiau energijos, pagerėjo miego įpročiai“, – gyvenimo būdo pokyčius vardija T. Vedrickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)