DTL yra molekulės, kurios perneša riebalus mūsų organizme iki kepenų, kurios juos perdirba. Taip užkertamas kelias riebalų pertekliaus susikaupimui. Štai kodėl toks cholesterolis vadinamas geruoju.

Visuomet manyta, kad didelis DTL kiekis reiškia, kad širdis yra apsaugota. Moterų DTL lygis paprastai būna didesnis nei vyrų, tačiau jis ima mažėti prasidėjus menopauzei. Štai kodėl gydytojai dažnai pataria vidutinio amžiaus moterims rūpintis, kaip padidinti DTL lygį.

Pastaraisiais metais atlikti keli tyrimai rodo, kad DTL cholesterolis širdžiai gali būti ne toks jau apsaugantis širdį, kaip manyta anksčiau.

Mokslininkai iš JAV Pensilvanijos valstijos Pitsburgo universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos, bendradarbiaudami su kolegomis iš kitų institucijų, abejoja, ar tai, kaip vertiname DTL cholesterolį, iš tiesų padeda moterims.

„Mūsų tyrimo rezultatai turėtų itin sudominti visuomenę ir medikus, nes širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika vis dar vertinama pagal DTL cholesterolio lygį“, – sakė tyrimui vadovavusi Samar El Khoudary.

Šio tyrimo išvados skelbiamos Amerikos širdies asociacijos žurnale „Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology“.

Dabartinės sąvokos gali būti netikslios

Mokslininkai analizavo 1138 moterų, kurių amžius buvo 45–84 metai, medicininius duomenis. „Ankstesnių tyrimų metu esame pastebėję netikėtą ryšį tarp DTL cholesterolio ir menopauzę išgyvenusių moterų, tačiau niekada į tai smarkiai nesigilinome“, – sakė mokslininkė.

Menopauzės laikotarpiu moters organizmas patiria rimtų pokyčių, ypač hormonų lygio svyravimų, kurie gali paveikti įvairius fiziologinius procesus ir rodiklius. S. El Khoudary ir jos komanda mano, kad, kintantis estrogeno lygis, bei kiti apykaitos pakitimai gali sukelti chronišką uždegimą, kuris, laikui bėgant, gali turėti įtakos DTL dalelių kokybei.

Šio tyrimo metu buvo įvertintas DTL dalelių kiekis ir dydis, taip pat bendras šių dalelių pernešamo cholesterolio kiekis, siekiant nustatyti, ar didesnis DTL lygis iš tiesų apsaugos menopauzę išgyvenusių moterų širdį ir kraujagyslių sistemą.

Mokslininkai priėjo prie išvados, kad tradiciniai metodai vertinant DTL lygį ir jo poveikį širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai nėra patikimi menopauzę išgyvenusių moterų atveju.

Mokslininkai nustatė ryšį tarpo didelio DTL lygo ir didesnės aterosklerozės rizikos, ypač moterims, kurios menopauzės metu buvo vyresnės, ir toms, kurioms po menopauzės buvo praėję mažiausiai 10 metų.

Tačiau mokslininkai taip pat nustatė, kad didesnė bendrų DTL dalelių koncentracija rodė mažesnę riziką išsivystysi aterosklerozei.

Tuomet rezultatai tampa dar sudėtingesni: nustatyta, kad didelis kiekis mažesnio dydžio DTL dalelių turi apsaugantį poveikį širdžiai visoms menopauzę išgyvenusioms moterims, nepriklausomai nuo jų amžiaus menopauzės metu ar prieš kiek laiko jos išgyveno menopauzę.

Taip pat nustatyta, kad didesnio dydžio DTL dalelės rodo didesnę širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką moterims, kurios artėja prie menopauzės. Mokslininkai mano, kad tai yra susiję su tuo, kad būtent tuo metu paveikiama DTL kokybė.

Moterims artėjant prie pomenopauzinio laikotarpio, gali būti, kad DTL kokybė vėl pagerėja, ir jis vėl turi apsaugantį poveikį.

„Itin svarbu nustatyti tinkamą metodą įvertinti gerojo cholesterolio lygį, siekiant nustatyti tikrąją šių metų širdies ir kraujagyslių sistemos būklę“, – sakė prie šio tyrimo prisidėjęs mokslų daktaras Matthew Budoffas.

„Šis tyrimas patvirtina ankstesnio mūsų tyrimo su kita moterų grupe rezultatus ir leidžia teigti, kad gydytojams reikia daugiau dėmesio skirti vidutinio amžiaus ir vyresnių moterų DTL tipo įvertinimui, nes didesnis DTL cholesterolio kiekis ne visuomet turi tokį apsaugojantį poveikį menopauzę išgyvenusioms moterims, kaip manėme iki šiol“, – sakė S. El Khoudary.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)