Medicininiais testais nikotino dar kurį laiką aptinkama buvusių rūkalių šlapime, kraujyje, seilėse, plaukuose ir naguose, rašoma svetainėje medicalnewstoday.com.

Nikotinas yra priklausomybę sukelianti medžiaga, kurios esama tabake, taip pat įprastose ir elektroninėse cigaretėse.

Surūkant cigaretę organizmas pasisavina 90 proc. joje esančio nikotino. Šios medžiagos pėdsakų užsilieka daug ilgiau nei žmogus junta jos poveikį.

Natūraliai kyla klausimas, kaip ilgai tenka laukti, kol nikotinas visiškai pasišalina iš organizmo, ir ar įmanoma tą procesą bent kiek paspartinti.

Praėjus porai valandų po nikotino pavartojimo iš organizmo jau bus pašalinta maždaug pusė dozės įsisavintos medžiagos. Tarsi galėtume sakyti, kad nikotino pusėjimo trukmė – apytiksliai dvi valandos.

Tai reiškia, kad iš karto pasireiškiantis nikotino poveikis gana greitai praeina, todėl rūkantis žmogus netrukus užsinori dar vienos jo dozės.

Nikotinui patekus į organizmą, jis suskyla į daugiau kaip 20 skirtinų medžiagų, tarp kurių – kotininas, anabazinas ir nornikotinas. Šie šalutiniai nikotino produktai iš organizmo ilgainiui pašalinami su šlapimu.

Pasitelkdami nikotino testus medikai gali išmatuoti nikotino ir šalutinių jo produktų lygį žmogaus šlapime, kraujyje, seilėse, plaukuose ir naguose.

Kaip skelbia JAV mokslininkų organizacija „American Association for Clinical Chemistry“ (AACC), gali prireikti daugiau nei dviejų savaičių, kol kotinino lygis rūkančiojo kraujyje susilygina su šios medžiagos lygiu tabako gaminių nevartojančio žmogaus kraujyje. Šlapime labai žemas lygis nustatomas tik praėjus dar keliomis savaitėmis ilgesniam laikotarpiui.

Plaukuose nikotino pėdsakų užsilieka dar ilgiau. Žmonių plaukai tiriami gana retai, nebent, aišku, jie sutinka dalyvauti konkrečiuose tyrimuose.

Kuo daugiau ir dažniau žmogus rūko, tuo ilgiau nikotinas šalinamas iš organizmo.

Tikslus laikas, per kurį pašalinamas nikotinas, priklauso nuo įvairių veiksnių. Pavyzdžiui, vyresnių nei 65 metų asmenų organizme jo pėdsakų bus aptinkama ilgiau. Minėtina, kad moterų organizme ši medžiaga apdorojama greičiau nei vyrų, ypač jei jos vartoja kontraceptines tabletes.

Kiek laiko prireiks norint atprasti nuo nikotino?

Pastangos ir laikas, per kurį išnyksta fiziniai pripratimo simptomai, skiriasi, atsižvelgiant į tai, ar daug, ar mažai konkretus žmogus rūkė.

2010 metais paskelbtame straipsnyje nurodoma, kad, surūkant ne daugiau kaip penkias cigaretes per dieną, ypač stiprių fizinių simptomų gali ir nepasireikšti, kadangi vartojant tokias dozes organizmas tampa mažiau priklausomas nuo nikotino. Vis dėlto psichologinis potraukis gali būti ganėtinai ryškus.

Nusprendus mesti rūkyti, potraukio nikotinui simptomai labiausiai kankina nuo kelių dienų iki poros savaičių. Sunkiausia paprastai yra pirma savaitė, tačiau apskirtai potraukis tolydžio mąžta.
Stengiantis atprasti nuo nikotino gali atsirasti tokios fizinės ir psichologinės būsenos kaip nerimas arba stresas, dirglumas, miego sutrikimai, depresija, negebėjimas sutelkti dėmesio, padidėjęs apetitas ir kt.

Kai fiziniai simptomai liaujasi ir iš organizmo pašalinamas visas nikotinas, žmogus vis tiek gali jausti psichologinį norą rūkyti. Dažniausiai taip yra todėl, kad rūkymas jam yra tapęs įpročiu.
Nikotino potraukis paprastai padidėja atsidūrus tam tikrose situacijose, pavyzdžiui, patiriant stresą arba linksminantis kokiame nors vakarėlyje, kur vartojami svaigalai. Bėgant laikui, atsispirti tokiems dirgikliams darosi vis lengviau.

Įprastų ir elektroninių cigarečių rūkymas

Patvirtintų duomenų, kiek nikotino įtraukiama rūkant elektronines cigaretes, kol kas nėra.

Vis dėlto, atliekant nikotino testus, elektronines cigaretes rūkančių žmonių organizme taip pat aptinkama nikotino.

Elektroninės cigaretės – palyginti naujas išradimas, todėl nei trumpalaikis, nei ilgalaikis jų poveikis dar pakankamai neištirti. Mokslininkai kol kas negali tvirtai pasakyti, ar rūkant įprastas ir elektronines cigaretes nikotiną organizmas pasisavina skirtingai.

Pastaruoju matu atliktų tyrimų išvados ganėtinai skiriasi. Kai kuriais atvejais rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad iš elektroninių cigarečių nikotino į organizmą patenka mažiau nei iš įprastų, tačiau kartais teigiama priešingai.

Lygiai taip pat neaišku, kokiomis dozėmis nikotinas įtraukiamas rūkant elektronines cigaretes. Jas nustatyti sunku dėl skirtingo nikotino kiekio cigaretėse naudojamame tirpale.

Bandydami nustatyti iš elektroninių cigarečių pasisavinamo nikotino kiekį, mokslininkai atsižvelgia į tokius veiksnius kaip nikotino kiekis nikotino tirpale, įrenginio (cigaretės) specifikacijos, susijusios su nikotino dozavimu, ir žmogaus įpročiai, t. y. kaip dažnai jis rūko ir kaip ilgai užsitraukia.

Nikotino testai

Nikotino kiekis žmogaus organizme kartais gali būti tiriamas dėl kokių nors draudimo sąlygų arba su profesija susijusių priežasčių. Atliekant testą nustatoma, ar žmogus gauna kiek nors nikotino, o jei taip, kokios jo dozės patenka į organizmą. Išvados paprastai daromos pagal nikotino ir pašalinių jo produktų, tokių kaip kotininas, pėdsakus.

Jei asmuo vartoja tabako gaminius, kotinino matavimas laikomas tikslesniu, mat šis produktas organizme užsilaiko daug ilgiau. Palyginimo dėlei galima pasakyti, kad nikotino pusėjimo trukmė – 2 valandos, o kotinino – maždaug 16 valandų.

Testuojant gali būti tiriami šlapimo, seilių, kraujo mėginiai, taip pat plaukai ir nagai.

Ar galima paspartinti nikotino pasišalinimą iš organizmo?

Norint, kad nikotino testo rezultatai būtų kuo palankesni, bent 10 dienų iki testo nikotino reikėtų vengti, nes būtent tiek laiko kraujyje vis dar galima aptikti kotinino.

Jokio patvirtinto būdo, kurį pritaikius nikotiną pavyktų greitai pašalintas iš organizmo, nėra, tačiau visada galima laikytis sveikos gyvensenos, darančios teigiamą poveikį organizmo funkcijoms.
Nikotinas gali greičiau pasišalinti geriant pakankamai vandens, kad iš inkstų ir kepenų pasišalintų pašaliniai produktai, užsitikrinant fizinį aktyvumą, nes sportuojant gerėja kraujotaka, be to, su prakaitu pašalinami pašaliniai produktai, taip pat laikantis sveikos mitybos režimo ir ypač didelį dėmesį kreipiant į daug antioksidantų turinčius produktus.

Nors kai kurių augalinių ir kitokių preparatų gamintojai taip pat nurodo, kad jų tiekiami produktai padeda organizmui sparčiau pašalinti nikotiną, moksliškai tokie teiginiai paprastai būna nepakankamai pagrįsti.

Taigi, nikotino pasišalinimo iš organizmo spartą lemia vartojamų nikotino dozių dydis ir dažnis, tai, kaip seniai vartojami tabako gaminiai, ir žmogaus sveikatos būklė bei amžius.

Aiškaus atsakymo į klausimą, ar rūkant elektronines cigaretes nikotinas iš organizmo pašalinamas greičiau, kol kas nėra.

Atprasti nuo nikotino, žinoma, sunku, tačiau iššūkis vertas pastangų. Kaip skelbia plaučių ligų prevencija užsiimanti organizacija „American Lung Association“, 2015 metais buvo užfiksuota net 52,8 mln. buvusių rūkalių, kitaip sakant, sėkmingai rūkyti metusių žmonių, o tai reiškia, kad būtent toks skaičius piliečių mėgaujasi nikotinu neužteršto gyvenimo teikiamais pranašumais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)