Pertraukėlės – atgaiva akims

D. Šatienė tikina, kad visą dieną dirbant prie kompiuterio reikia daryti pertraukas, per kurias akys nežiūrėtų į ekraną ir atliktų pratimus, atpalaiduojančius akių raumenis.

„Suaugusiam žmogui kas valandą patartina duoti poilsio akims – nors minutei nukreipti žvilgsnį nuo ekrano, akis uždengti šiltais delnais. Vaikai tą patį turėtų daryti kas 20 minučių. Norint sumažinti akių nuovargį ir pagerinti kraujotaką, patartina atlikti tam tikrus pratimus – žiūrėti į arti ir po to į tolį, sukti vyzdį pagal laikrodžio rodyklę, užmerkti ir atmerkti akis. Skyrus tam po 5–10 minučių per dieną galima sulaukti labai neblogų rezultatų.“

Pasak D. Šatienės, blogėjantį matymą išduoda besiliejantis vaizdas akyse, jų perštėjimas ir nuovargis. Be to, per ilgai žiūrint į ekranus blogėja ne tik matymas, bet ir išsausėja visa akis.

Sausos akys

„Kiekvieną rytą patartina pažiūrėti į savo akis, nes jei jau ryte jos paraudusios arba jose daug traiškanų, reikia pradėti naudoti akių lašus. Būtina tai daryti bent du kartus per dieną tol, kol nebejausite perštėjimo ir akys nebebus paraudusios, jose nebus daug traiškanų“, – tikina gydytoja oftalmologė.

Akinius pataria pirkti tik tam skirtose parduotuvėse

Nors akinių pasirinkimas gausus ir didžiuosiuose prekybos centruose, gydytoja D. Šatienė pataria užsisakyti akinius optikos parduotuvėse.

„Žmonėms, matantiems abiem akimis, labai svarbus lęšių išcentravimas, kuris nustatomas pagal regėjimo sutrikimą. Kadangi visų regėjimas labai individualus, patartina akinius gamintis pagal užsakymą, o ne pirkti bet kur. Netinkami akiniai gali sukelti akių ir galvos skausmus – tokie simptomai gali atsirasti tiek nuo per silpnų, tiek per stiprių akinių“, – aiškina gydytoja oftalmologė D. Šatienė.

Specialistė taip pat perspėja, kad pajutus matymo pablogėjimą, būtina kreiptis į gydytoją: „Augantiems vaikams akis reikėtų tikrintis kartą per metus, taip pat ir suaugusiesiems, kurie nuolatos dirba prie kompiuterio. Pasirūpinti akimis ir regėjimu padeda ir akių papildai, mėlynės, morkos, tamsų pigmentą turintys produktai – špinatai, brokoliai.“

Parengė Gabija Kavaliauskaitė