Tuomet ji nutarė pabandyti atsisakyti pieno produktų, per mėnesį palaipsniui atsisakė mėsos, žuvies bei kiaušinių. Karolina sako, kad tapus vegane, dingo visą gyvenimą ją persekiojusi antsvorio problema.

Vos po poros mėnesių, pasak moterts, ji pradėjo švytėti – oda tapo švelnesnė, sumažėjo veido paraudimas, o apie nuovargį jau pradėjo pamiršti. Nepaisant aplinkinių nuogąstavimų, ji greitai susilaukė pirmagimės ir pradėjo kurti vaizdo tinklaraštį.

Naujas gyvenimo būdas nesutrukdė pastoti

Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Karolina teigia, kad veganizmas trukdo pastoti tėra mitas. Jai tai padaryti buvo itin lengva. Vaiką su vyru jie planavo, o žinia, kad susilauks atžalos, nuskambėjo netrukus.

„Gaila, kad dėl žinių trūkumo veganizmas ir nėštumas yra apipinti nepatvirtintais mitais. Kai esi veganas, jauti, tarytum pareigą visada gerai atrodyti ir jaustis, nes kitaip žmonės puls kaltinti gyvenimo būdą. Nors pamirštama, kiek visavalgių nėščiųjų turi sveikatos problemų“, – sako Karolina.

Karolina prieš pokyčius

Anglijoje medikai ramiai žiūrėjo į tai, jog ji veganė ir nepuolė mokyti, ką valgyti, o ko ne. Pasak Karolinos, oficiali Nacionalinės sveikatos institucija patvirtina, kad subalansuota veganiška mityba yra saugi bet kuriuo gyvenimo tarpsniu ir gali suteikti naudos.

Moteris džiaugiasi, kad visą nėštumo laikotarpį jautėsi gerai, jai netrūko geležies ir netino kojos. Kaip tik ji buvo judri, o dvi savaites iki gimdymo aktyviai dirbo. „Ne tik medikai neturėjo priekaištų, bet ir kitiems buvau pavyzdys“, – pasakoja pašnekovė.

Gimdyti ji nusprendė kitaip nei dauguma. Vos sulaukusi žinios apie šeimos pagausėjimą, pradėjo domėtis pozityviuoju gimdymu. Pasak Karolinos, pozityvus mąstymas gali palankiai nuteikti kūną atsipalaiduoti ir gimdymą paversti labai gražia patirtimi.

„Pamenu aplinkinių klausimus, su išgąsčio pilnomis akimis, ar nebijau gimdymo. Siūlė apie jį negalvoti, nesiruošti, tačiau mano atsakymas buvo, kad jau negaliu sulaukti“, – pasakoja ji.

Karolina sako, kad gimdė prieblandoje, didelėje patogioje vonioje su viduje įtaisytais šviestuvais. Tuo metu grojo HypnoBirthing atpalaiduojanti muzika, o vyras į ausį šnibždėjo paskatinančias frazes.

„Iš tiesų HypnoBirthing technika ypatinga, nes išmoko atsipalaiduoti ir susikoncentruoti į savo kūną. Tu lyg atsijungi nuo aplinkinio pasaulio ir mintimis atsiduri, kur tau gera ir ramu. Esi skatinama neįsivaizduoti ir nesitikėti skausmo, nes tai kūną skatina įsitempti. Personalas net sakė, kad tai romantiškiausias ir ramiausias gimdymas, kokį jiems teko matyti“, – sako Karolina.

Kūdikį maitina veganiškai

Gimusią dukrą Karolina nusprendė maitinti veganiškai, kaip pati sako, prieš tai pasidomėjusi visaverte vaikų mityba. „Nors dabar jai tik 9 mėnesiai, tačiau ji jau paragavusi labai daug įvairių daržovių, vaisių ir grūdų. Mano tėvai net juokauja, kad kai mes buvome maži, tokių karališkų pusryčių neturėjome“, – pasakoja pašnekovė.

Moteris teigia, kad jokių priekaištų dėl veganiškos vaiko mitybos nėra sulaukusi, juk dukra priaugo pakankamai svorio, neserga, yra labai aktyvi ir stipri.

„Manau labai svarbu pasirūpinti visaverte vaiko mityba ir stengtis, kad jis pamėgtų gardų augalinį maistą, o ne pradėtų savo dieną nuo dešrelių ar jogurto, pilno rafinuoto cukraus“, – tikina jauna mama.

Be to, ji dukrą nusprendė maitinti Baby Led weaning technika. Pasak Karolinos, šio maitinimo privalumas yra tas, kad nėra naudojamos „neaiškios” skystos trintos košelės. Taip pat nereikia pasitelkti skraidančių šaukštelių-lėktuvėlių ir maldauti, kad vaikas suvalgytų dar vieną kąsnį.

Šio maitinimo esmė – vaikas pats mokosi valgyti nuo tos dienos, kai jį galima primaitinti suagusiųjų maistu. Pasak Karolinos, vaikui niekas neduoda trinto brokolio, o tokį, koks jis yra. Banano trinti į košytę taip pat nereikia, užtenka supjaustyti pirštelio dydžio gabaliukais.

„Tokio būdo privalumas yra tas, kad vaikas nuo pat pirmųjų dienų valgo kartu su šeima ir ragauja tai, ko nori pats. Jis susipažįsta su maisto forma, skoniu, kvapu ir tekstūra. Niekas neverčia jo valgyti. Vaikas ragauja, kai pats tam yra pasiruošęs“, – pasakoja pašnekovė.

Karolina sako, kad daugelį toks maitinimo būdas gali gąsdinti dėl galimybės užspringti, tačiau to dar nei karto nebuvo. Pasak jaunos mamos, vaikai turi savisaugos instinktą ir mokosi maistą traiškyti bei kramtyti iš karto. O nuryja tik tada, kai jau išmoksta jį geriau perkramtyti. Ir jei koks gabalėlis netyčia papultų „per toli“ ar būtų per didelis, reflekso padedamas vaikas atkosėtų.

„Šis būdas suviliojo idėja, kad vaikai turi teisę patys kontroliuoti valgymą ir pasikliauti savo nuojauta kiek jie nori, ir kiek jiems reikia valgyti. Neverčiau savo vaiko valgyti, leisdavau jam susipažinti su maistu. Manau, jog pasirinkus tokią mitybą, didesnė tikimybė, kad vaikas ateityje nebus išrankus maistui ir neturės persivalgymo problemų“, – sako Karolina.

Kartu su dukra kuria vaizdo tinklaraštį

Įkvėpta tokio gyvenimo būdo, Karolina sako neseniai pradėjusi kurti savo internetinį vaizdo tinklaraštį, kur kartu su dukra talpina savo receptus.

„Pavadinau jį šmaikščiai – Grass Fed Vegan. Šiame tinklaraštyje pasakoju apie mūsų gyvenimo būdą ir maisto įvairovę. Rodau, ką su dukra valgėme, bei talpinu maisto receptus“, – pasakoja Karolina.

Be to, ji dalinasi nuotraukomis Instagram paskyroje, kurią pavadino grass_fed_vegan.

„Mano tikslas pasiekti kuo daugiau žmonių ir padėti moterims atrasti savyje jėgų bei pasikliauti savo galimybėmis. Paskatinti ir įkvėpti šeimas sveikiau maitintis ir parodyti, kaip tai gali būti smagu. Mums, kol kas, toks gyvenimo būdas pasiteisino!“ – tikina Karolina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)