1. Juodasis šokoladas yra labai maistingas

Jeigu renkatės kokybišką juodąjį šokoladą, kuriame yra daug kakavos, tuomet jis tikrai labai maistingas. Jame bus didelis kiekis tirpios ląstelienos ir daugybė maistinių medžiagų.
Šimte juodojo šokolado, kuriame kakavos yra 70–85 proc., gramų yra:
11 gramų ląstelienos.

  • 67 proc. rekomenduojamos paros dozės geležies.
  • 58 proc. rekomenduojamos paros dozės magnio.
  • 89 proc. rekomenduojamos paros dozės vario.
  • 98 proc. rekomenduojamos paros dozės mangano.

Taip pat yra daug kalio, fosforo, cinko ir seleno.

Žinoma, 100 gramų šokolado yra gana didelis kiekis, kurio tikrai nereikėtų valgyti kasdien, nes visų šių maistinių medžiagų gausite kartu su 600 kalorijų ir nemažu kiekiu cukraus, todėl juodąjį šokoladą reikėtų skanauti saikingai.

Kakavoje ir juodajame šokolade yra gausu riebiųjų rūgščių. Riebiosios rūgštys yra daugiausia sočiosios ir mononesočiosios, o taip pat yra nedidelis kiekis polinesočiųjų.

Šokolado sudėtyje taip pat yra tokių stimuliantų kaip kofeinas ir teobrominas, tačiau jie tikrai netrukdys jums miegoti naktį, nes kofeino kiekis yra labai mažas (lyginant su kavoje esančiu).
Išvada: kokybiškame juodajame šokolade yra gausu ląstelienos, geležies, magnio, vagio, mangano ir dar kelių mineralų.

2. Juodasis šokoladas yra vienas galingiausių antioksidantų šaltinių

Are esate girdėję apie tokį matavimo vienetą kaip deguonies radikalų absorbavimo geba (DRAG)? Tai indikatorius, rodantis kaip antioksidantas sugeba pasipriešinti laisvųjų radikalų daromai žalai. Iš esmės tyrėjai laisvaisiais radikalais paveikia tam tikrą maisto mėginį ir matuoja, kaip jame esantys antioksidantai sugeba nuginkluoti tuos laisvuosius radikalus.

Tiesa, biologinė šio matavimo vieneto svarba yra abejotina, nes visi matavimai atliekami laboratorijoje, o poveikis žmogaus organizme gali būti kitoks. Tačiau verta paminėti, kad žalių neapdorotų kakavos pupelių DRAG rodiklis yra vienas didžiausių.

Juodajame šokolade yra organinių junginių, kurie yra biologiškai aktyvūs ir veikia kaip antioksidantai. Tai polifenoliai, flavanoliai, katechinai ir kiti.

Vienas tyrimas parodė, kad kakavoje ir juodajame šokolade yra daugiau antioksidantų nei tokiuose vaisiuose kaip šilauogės ir aliejinės kopūstpalmės (acai) uogos.

Išvada: Kakavoje ir juodajame šokolade yra daugybė įvairių galingų antioksidantų, kurių yra gerokai daugiau nei kituose maisto produktuose.

3. Juodasis šokoladas gali padėti pagerinti kraujotaką ir sumažinti kraujospūdį

Juodajame šokolade esantys flavanoliai gali stimuliuoti kraujagyslių epitelinį audinį endotelį, gamindami azoto oksido dujas. Viena iš šių dujų funkcijų yra siųsti signalus arterijoms atsipalaiduoti, dėl ko sumažėja pasipriešinimas kraujo tekėjimui ir taip sumažinamas kraujospūdis.

Atliktas ne vienas kontroliuotas klinikinis tyrimas, parodęs, kad kakava ir juodasis šokoladas gali pagerinti kraujotaką ir sumažinti kraujo spaudimą. Tačiau toks poveikis paprastai yra nedidelis.
Tiesa, vienas tyrimas parodė, kad žmonės su padidintu kraujospūdžiu tokio poveikio nepajuto. Tad nereikia to priimti už gryną pinigą.

Išvada: Kakavos sudėtyje esantys biologiškai aktyvūs junginiai gali pagerinti kraujotaką arterijose ir gali nežymiai sumažinti kraujo spaudimą.

4. Juodasis šokoladas didina gerojo cholesterolio kiekį ir mažina blogojo kiekį

Juodasis šokoladas gali sumažinti kai kuriuos širdies ligų rizikos veiksnius. Vieno kontroliuoto tyrimo metu buvo nustatyta, kad kakavos milteliai gerokai sumažina oksiduoto blogojo cholesterolio kiekį vyrų organizme.

Be to, jie taip pat padidina gerojo cholesterolio kiekį ir mažina bendrą cholesterolio kiekį vyrams, kuriems yra nustatytas padidėjęs cholesterolio kiekis.

Oksiduotas blogasis cholesterolis reiškia, kad blogasis cholesterolis sureagavo su laisvaisiais radikalais. Dėl to blogojo cholesterolio molekulės labiau reaguoja ir gali labiau pakenkti kitiems audiniams.

Tai, kad kakava mažina oksiduoto blogojo cholesterolio kiekį, yra visiškai logiška, nes joje yra daug galingų antioksidantų, kurie apsaugo lipoproteinus nuo oksidacinės pažaidos.

Juodasis šokoladas taip pat gali sumažinti atsparumą insulinui, o tai dar vienas dažnas rizikos veiksnys kalbant apie daugelį ligų, kaip širdies ligos ir diabetas.

Išvada: Juodasis šokoladas gali sumažinti kelis svarbius rizikos veiksnius, susijusius su širdies ligomis. Jis mažina blogojo cholesterolio imlumą oksidacinei pažaidai ir padidina gerojo cholesterolio kiekį bei sumažina atsparumą insulinui.

5. Juodasis šokoladas gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Juodajame šokolade esantys junginiai itin saugo nuo blogojo cholesterolio oksidacijos. Tai leidžia laikui bėgant arterijose susikaupti gerokai mažiau cholesterolio, o tai sumažina širdies ligų riziką.

Keli ilgalaikiai stebimieji tyrimai parodė, kad pagerėjimas gali būti tikrai žymus. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 470 vyresnio amžiaus vyrų, parodė, kad kakava sumažino mirties nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką per 15 metų net 50 proc.

Kitas tyrimas parodė, kad du ar daugiau kartų per savaitę valgant šokolado 32 proc. sumažėja kalcifikuotų apnašų kaupimosi arterijose rizika. Rečiau valgant šokolado šio poveikio nepastebėta.
Dar kitas tyrimas atskleidė, kad valgant šokolado penkis ir daugiau kartų per savaitę širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika sumažėja 57 proc.

Tačiau verta paminėti, kad šie trys tyrimai buvo stebimieji, todėl jie neįrodo, kad būtent šokoladas paskatino šios rizikos sumažėjimą.
Atsižvelgiant į tai, kad turime biologinį mechanizmą (sumažėjusį kraujospūdį ir mažesnį oksiduoto cholesterolio kiekį), galima teigti, kad reguliarus juodojo šokolado vartojimas sumažina širdies ligų riziką.

Išvada: Stebimieji tyrimai parodė, kad šokolado vartojusiems žmonėms gerokai sumažėjo širdies ligų rizika.

6. Juodasis šokoladas gali apsaugoti odą nuo saulės žalos

Juodojo šokolado sudėtyje esantys biologiškai aktyvūs junginiai gali turėti teigiamą poveikį odai. Flavanoliai gali apsaugoti nuo saulės sukeltos pažaidos, gerinti odos kraujotaką ir didinti jos standumą ir drėgnumą.

Minimali eriteminė dozė yra minimalus UVB spindulių kiekis, kurio reikia, kad oda paraustų praėjus 24-ioms valandoms po poveikio.

Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 30 žmonių, parodė, kad minimali eriteminė dozė daugiau nei padvigubėjo po to, kai 12 savaičių dalyviai vartojo juodojo šokolado, kuriame yra daug flavanolių.
Tad jeigu planuojate atostogas, kelias savaites iki jų pradėkite vartoti daugiau šokolado.

Išvada: Tyrimai rodo, kad kakavoje esantys flavanoliai pagerina odos kraujotaką ir apsaugo nuo saulės sukeltos pažaidos.

7. Juodasis šokoladas gali pagerinti smegenų veiklą

Geros žinios dar nesibaigia. Juodasis šokoladas taip pat gali pagerinti smegenų veiklą. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo sveiki savanoriai, parodė, kad penkias dienas vartojant daug flavanolių turinčios kakavos pagerėjo smegenų kraujotaka.

Kakava taip pat gali ženkliai padidinti pagyvenusių žmonių kognityvinę funkciją bei pagerinti verbalinę funkciją. Kakavoje taip pat yra stimuliuojančių medžiagų, pavyzdžiui, kofeino ir teobromino, kurios gerina smegenų veiklą.

Galutinė išvada

Esama daugybės įrodymų, kad kakava gali būti itin naudinga sveikatai, ypač apsaugant nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.

Tačiau tai, žinoma, nereiškia, kad žmonės kiekvieną dieną dideliais kiekiais turėtų valgyti šokolado, nes šokoladas yra itin kaloringas produktas, kurio lengva padauginti. Užtenka vieno ar kelių šokolado gabalėlių po pietų.

Taip pat labai svarbu vartoti kokybiško šokolado, nes parduodama nemažai prastos kokybės šio gardumyno. Naudingas yra tik juodasis šokoladas, kuriame kakavos kiekis siekia 70 proc. ir daugiau.
Juodajame šokolade taip pat yra šiek tiek cukraus, nors ir nedaug, ir jo kiekis yra mažesnis, kuo šokoladas tamsesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)