Ledų nauda priklauso nuo pasirinkimo

Anot Respublikinės Klaipėdos ligoninės dietologės B. Jarašiūnės, kalbant apie maistinę vertę, įprastoje vanilinių ledų porcijoje be priedų (apie 120 ml arba 66 g) yra apie 140 kcal. 15 g cukraus, 2,3 g baltymų ir apie 7,3 g riebalų. Taip pat tokiame kiekyje ledų yra apie 85 mg kalcio, 70 mg fosforo be viso to – vitaminai A, B2 ir pėdsakai kitų vitaminų bei mikroelementų.

„Šiandien ledų sudėtis tolsta nuo „klasikos“ ir Lietuvos rinkoje prekiaujama ledais be laktozės, su saldikliais, ženkliai padidintu baltymų kiekiu, praturtintais skaidulinėmis medžiagomis, kalciu bei magniu. Todėl vartotojai gali individualizuoti ledų pasirinkimą ne tik pagal skonį, bet ir atsižvelgdami į savo organizmo poreikius“, – sako B. Jarašūnė.

Gydytoja priduria, jog šaltis pasižymi vietiniu trumpalaikiu skausmą ir kitus uždegimo reiškinius mažinančiu efektu. Tokį poveikį gali turėti tiek burnoje čiulpiami ledo kubeliai, tiek valgomieji ledai be grubių gabaliukų (riešutų, kieto vaflio ir pan.). Taigi, jei skauda gerklę, ledai gali padėti palengvinti simptomus.

„Visgi turintiems lėtinę ryklės infekciją ledai savijautą gali ir pabloginti. Tokie asmenys neretai intuityviai ledų vengia“, - sako gydytoja B. Jarašūnė.

Perkant ledus – žvilgsnis į sudėtį

Dietistė E. Pleterienė įsitikinusi, jog perkant ledus, svarbu panagrinėti etiketę. Atkreipti dėmesį, kokios pagrindinės sudedamosios ledų dalys bei cukraus kiekis.

„Didelis skirtumas, ar pagrindinė sudedamoji dalis yra grietinėlė ir pienas, ar kitos medžiagos. Taip pat svarbu komponentų kiekis. Kuo jų daugiau, tuo toliau reikėtų atidėti tokius ledus“, – sako E. Pleterienė.

B. Jarašūnė pastebi, jog pažvelgus į kelių didesniais tūriais Lietuvoje parduodamų populiarių ledų etiketes, juose galime rasti ne tik pieno, jo miltelių, grietinėlės ar cukraus, bet ir pigių augalinių riebalų (pvz., palmių), bulvių krakmolo bei ne vieną maisto priedą.

Norėdami pasirinkti sveikatai palankiausius ledus, gydytoja dietologė siūlo rinktis tuos, kurių sudėtyje nėra augalinių riebalų, yra kuo mažiau cukraus bei saldžių priedų (pvz., šokolado, karamelės, biskvito gabaliukų), ženkliai padidinančių porcijos energetinę vertę bei cukraus ir riebalų kiekį.

„Taip pat siūlau dairytis iš įvairių vaisių ar uogų tyrių pagamintų sorbetų (jų sudėtyje vaisių ne mažiau 25 proc.) bei šerbetų (sudėtyje vaisių ne mažiau 10 proc.)“, – sako gydytoja B. Jarašūnė.

Anot dietologės, ledai gali sukelti nemalonius simptomus kenčiantiems nuo dirglios žarnos sindromą ar laktozės netoleruojantiems asmenims, mat pusėje puodelio ledų (apie 120 ml) yra apie 6 ml laktozės – tiek pat, kiek būtų tokiame pačiame kiekyje pieno. Tokiems žmonėms gydytoja siūlo išbandyti ledus be laktozės.

Dėl nemažo cukraus kiekio, didėja dantų ėduonis rizika. Norint ją sumažinti suvalgius ledų, burną reiktų išskalauti arba pakramtyti becukrės kramtomosios gumos. Be to, nerekomenduojama skanauti ledų kartu su karštaisiais gėrimais – dantų emaliui kenkia ženklūs temperatūrų skirtumai.

Namuose galima pasigaminti sveikesnių

Dietologė B. Jarašūnė sako, jog iš natūralių ingredientų namuose galima pasigaminti sveikesnių ledų, nes patys kontroliuojame saldumą, riebumą, porcijos dydį, išvengiame maisto priedų (dažiklių, emulsiklių, stabilizatorių, kvapniųjų medžiagų).

Gaminant ledus iš uogų, anot E. Pleterienės, svarbu atkreipti dėmesį į sezoniškumą. Jei šiuo metu auga braškės, mėlynės ar žemuogės, tuomet sveikiausia būtų gaminti ledus su šiomis uogomis.

Dietistė siūlo maišyti tradicinius skonius kaip grietinėlė su braškėmis arba liesesnį, tačiau tokį pat sotų graikišką jogurtą maišyti su uogomis, mėtomis, pagardinti citrinos žievele ar sultimis.
Dietologė B. Jarašiūnė sako mėgstanti skonio kontrastus, todėl neretai vanilinius ledus pagardina parmezanu ar rytietiškais prieskoniais (cinamonu, kardamonu).

„Gaminant ledus namuose, siūlau eksperimentuoti su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis: bazilikais, mėtomis, rozmarinu, melisa. Neseniai Italijoje ragavau tobulą derinį – citrinų, bazilikų ir mėtų ledus. Rekomenduoju pamėginti! Namuose taip pat gaminau Pina Colada ledus: ananasą, porą bananų ir neriebų kokosų pieną išplakiau, supilsčiau į ledų formeles ir po kelių valandų jau mėgavomės puikiu skoniu“, – dalinasi B. Jarašūnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)