Keičiant mitybos kryptį, anot augalinės mitybos specialistės Gintarės Jonaitytės, svarbu, kad žmogus jaukiai ir maloniai jaustųsi.

„Žmogus turi jaustis komfortiškai, judėdamas teigiamų pokyčių link, dėl to mitybos ir sporto programa turi būti sudaryta, atsižvelgus į konkretaus žmogaus profilį, jo sveikatos statusą ir galimybes, lūkesčius ir sveiką protą“, – sako G. Jonaitytė.

Dažnai žmonės galvoja, kodėl jiems nepavyksta atsikratyti antsvorio, nors sportuoja ir sveikai valgo. Pasak G. Jonaitytės, tai dažnai priklauso nuo žmogaus kūno sudėjimo tipo, sveikatos istorijos ir nuolatinės vidinės motyvacijos šuolių.

Nustačius kūno tipą, galima pradėti tinkamai reguliuoti svorį. „Ne kiekvienam tinka žvėriškai plušėti sporto salėje naudojantis treniruokliais ar atlikti kardio pratimus bei valgyti mėsą ar tik kokteilius žaliuosius gerti“, – tikina ji.

Trys kūno sudėjimo tipai

Pasak mitybos specialistės G. Jonaitytės, egzistuoja trys žmogaus kūno sudėjimo tipai: ektomorfas, mezomorfas ir endomorfas. Jiems atitinkamai reikalinga visiškai skirtingo tipo mityba ir treniruotės.

Ektomorfą atpažinsite iš siaurų pečių, šlaunų ir krūtinės ląstos, bei mažo riebalų kiekio, rašo dailymail.co.uk. Su šia kategorija taip pat siejamos ilgos rankos ir kojos, plonas veidas bei aukšta kakta. Dėl kūno lengvumo, šiam tipui tinka treniruotės, kuriose reikia ištvermės. Pavyzdžiui, futbolas, triatlonas ar gimnastika.

Kūno tipai

Mezomorfai turi raumeningą kūną, platesnius pečius ir siauresnius klubus. Jie lengvai užsiaugina raumenis, todėl dažniausiai būna sportiški. Jiems tinka tos sporto šakos, kuriuose reikia panaudoti jėgą – tai gali būti dviračių sportas, sprintas ar pilatesas, rašo dailymail.co.uk.

Endomorfą atpažinsite iš iškilių formų. Neretai moters figūra – kriaušės tipo, kuomet riebalai kaupiasi šlaunyse. Pečiai, paprastai, siauri, kaip ir kulkšnys bei riešai, o štai veidas būna apskritos formos. Dėl didesnio svorio, šiam kūno tipui patartina rinktis sportą, kuriame būtų galima išnaudoti savo jėgą, rašoma dailymail.co.uk.

Ektomorfas iš prigimties yra ištįsęs, labai lengvai numeta svorį. O mezomorfas sportiškas, todėl tam, kad treniruotės metu padailintų kūno linijas, jam nereikia persistengti ar spausti save kardio treniruotėse. Endomorfą atpažinsi iš pilvuko bei labiau apkūnaus kūno.

Jam kardio treniruotės yra būtinos, nes kitu būdu svorį teks sunkiai reguliuoti. Kol nežinai, kokio tipo esi, taikyti šabloninį mitybos ar ir sporto būdą yra beviltiška“, – sako G. Jonaitytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)