Gydytojas A. Unikauskas sako, kad neva normalu manyti, kad žmogus turi valgyti bent jau tris kartus per dieną. O tarp jų dar gali būti ir užkandžiai. Bet tikroji tiesa yra ta, jog tokie maisto kiekiai nebūtinai palaikys mūsų kūno ir proto sveikatą. Medikas pateikia 24 priežastis, kodėl valgyti vieną kartą per dieną yra gerai.

Sutaupysite laiko ir pinigų

Praleisite mažiau laiko gamindami, todėl galėsite imtis veiklos, apie kurią jau seniai galvoje. Be to, sutaupysite ir pinigų, nes gaminant vieną kartą per dieną, reikės mažiau maisto.

Pagerės virškinimas

Organizmas turės laiko pailsėti nuo maisto virškinimo ir pasisavinimo. O kartu ir didelio toksinų kiekio. Virškinimas yra daug energijos suvartojantis procesas. O jei valgome kelis kartus per dieną, virškinimo procesas vyksta tiesiog nuolatos, be sustojimo. „Įsivaizduokite, jog jūs nuolat valgote. Iš kur gali būti tos energijos? Visa energija išeikvojama virškinimui“, – sako A. Unikauskas.

Kūnas valys save iš vidaus

Organizmas vykdo autofagiją – tai kai ląstelė gali sunaikinti jos viduje esančius komponentus. Dėl to organizmas yra išvalomas – atsikratoma pažeistų baltymų, toksinų, virusų, grybelių, visų atliekų. Autofagija suteikia greitus energijos resursus ir statybines medžiagas. „Mums visi sako, jog norint turėti energijos, reikia valgyti, tačiau mes visa tai savyje turime“, – tikina A. Unikauskas.
Jei žmogus nuolat valgo, autofagija jam nereikalinga. Ji tuo metu tiesiog neveikia. Mes juk duodame organizmui maisto, tai kam jam autofagija? Organizmas nespėja sutvarkyti to, ką į jį primetame. Autofagija aktyvi būna nevalgius, tuomet organizmas išsivalo kiekvieną savo kampelį. Sunaikina viską, kas yra netinkama, kas jam kenkia.

Nejaučiamas alkis

Alkis jaučiamas tik šio mitybos plano pradžioje. Valgant kartą per dieną kūnas prisitaikys prie riebalų deginimo organizme ir alkis tiesiog išnyks.

Protas tampa aštresnis

Jei jaučiate depresiją ar nerimą, reikia suprasti, jog taip yra dėl cukraus kiekio organizme svyravimų, kurie atsiranda dažnai valgant. Valgymas vieną kartą per dieną padės išlaikyti budrų protą, lengviau susikaupti, pagerins atmintį.

Deginami riebalai

„Jūsų kūnas taps tarsi riebalų deginimo mašina, atsikratysite riebalų nuo pilvo, nes valgymas kartą per dieną disciplinuoja“, – tikina A. Unikauskas.

Augimo hormonų darbas gerėja, todėl raumenys ne dings, o atvirkščiai – augs. Be to, pagreitės medžiagų apykaita.

Profesorius pabrėžia, jog tai, kad valgote kartą per dieną, nereiškia, jog galite valgyti bet ką. „Greitųjų angliavandenių bet kokiu atvejų vartoti nepatariu. Mėsa, kiaušiniai, daržovės riešutai – visa tai turi būti mūsų lėkštėje. Persivalgyti nevalia, bet sočiai pavalgyti reikia.“

Daugiau priežasčių valgyti tik kartą per dieną sužinosite žiūrėdami LRT laidą „Klauskite daktaro“, įrašą rasite – čia.