1. Pritaikykite savo požiūrį. Priimkite ir net pamirškite praėjusią bemiegę naktį ir kitos dienos mieguistumą. Jeigu spręsite apie save pagal tai, kiek vakar miegojote, tokios mintys tik dar labiau siurbs jūsų energijos syvus. Prisiminkite savo ar artimųjų dienas, kai jie irgi prastai miegojo, tačiau kitą dieną jautėsi gerai. Tegu tai jus įkvepia. Taip pat neslėpkite nuo šeimos narių, draugų ir kolegų, kad itin prastai miegojote, ir prašykite jų pagalbos.

2. Plaukite pasroviui ir lėtinkite tempą su atoslūgiu. Kaip visi gyvi organizmai, žmonės yra biologiškai suprogramuoti gyventi energijos ciklais. Tai tarsi potvynis ir atoslūgis, vykstantys dienos metu. Mūsų energijos lygis natūraliai svyruoja, net jei mes ir gerai išsimiegame. Žinoma, po sunkios nakties šis skirtumas bus labiau juntamas. Todėl prisitaikykite prie tokio ciklo ir nudirbkite darbus, kai vyksta energetinis potvynis, ir lėtinkite tempą, kai vyksta energijos atoslūgis. Priešindamiesi ar aktyviai kovodami su nuovargio bangomis, tik iššvaistysite dar daugiau energijos.

3. Suplanuokite darbų atidėliojimą. Kai mūsų energijos lygis senka, logiška iki minimumo sumažinti bet kokia nesvarbią veiklą. Aiškiai nusibrėžkite dienos tikslus ir leiskite sau atidėti rytdienai visus darbus, kurių tikrai nereikia padaryti šiandien. Taip, tikrai taip, toks darbų atidėliojimas tikrai naudingas.

4. Būkite kūrybingi. Energijos atoslūgis tikrai nereiškia, kad griūsite miegoti. Tai tiesiog kvietimas pailsėti. O ilsėdamiesi mes esame mažiau sutelkę dėmesį, ne tokie dėmesingi. Mes atsipalaiduojame ir tarsi išjungiame protą, todėl galime pasvajoti ir būti kūrybingi. Todėl kai tai įmanoma, užsiimkite kūrybine veikla. Pavyzdžiui, tokie kūrybingi žmonės, kaip Thomas Edisonas and Salvadoras Dali, net tikslingai nemiegojo, kad paskatintų savo kūrybingumą.

5. Laikykitės savo įprastos rutinos. Kelkitės iš lovos įprastu laiku ir laikykitės įprasto dienos grafiko. Pasiruoškite dienai, kaip įprastai, lengvai pasimankštinkite ir lengvai, sveikai ir reguliariai valgykite. Energijos gali suteikti vienas ar du puodeliai žaliosios arbatos. Taip pat gerkite daug vandens.

6. Apšvieskite savo dieną. Iš karto atsikėlę įsijunkite visas šviesas, kad pusvalandį po miego jus tiesiog akintų ryški šviesa. Ji suteikia energijos ir gerina nuotaiką, nes tuo metu organizme gaminasi serotoninas. Be to, šviesa padeda sureguliuoti mūsų vidinį laikrodį ir prisideda prie geresnio miego kitą naktį.

7. Venkite staigaus energijos svyravimo. Stenkitės išlaikyti stabilų energijos lygį ir venkite per didelio kofeino kiekio, energetinių gėrimų ir saldžių maisto produktų, kurie skatins staigų energijos kiekio kilimą ir vėliau kritimą. Ir jeigu įmanoma, neikite pietų miego. Toks pogulis įtrauks jus į gilesnes miego stadijas, o atsibudę jausitės tarsi apsvaigę. Taip pat prieš miegą negerkite alkoholio, kad neva atsipalaiduotumėte, nes dar labiau suprastės miego kokybė.

8. Aktyviai pakvėpuokite. Jeigu norite dienos metu padidinti energijos ir žvalumo lygį, galite išbandyti stimuliuojanti jogų praktikuojamą kvėpavimo pratimą, kuris vadinamas dumpliniu kvėpavimu, ugnies kvėpavimu arba bastrika. Atliekant šį pratimą, įkvėpiama ir iškvėpiama tik per nosį staigiai trumpais intervalais. Įsivaizduokite, kad jūsų pilvas yra tarsi dumplės, kurie pumpuoja orą jums įkvepiant ir iškvepiant.

9. Būkite itin atsargūs. Net ir nedidelis miego trūkumas gali daryti įtaką fiziniams ir protiniams gebėjimams. Net ir energingesniu dienos metu mūsų reakcijos laikui ir sprendimams gali kenkti prastas ankstesnės nakties miegas. Todėl bet ką darydami būkite ypatingai atsargūs, ypač vairuodami ar dirbdami su įrengimais.

10. Tinkamai užbaikite savo dieną. Vakare skirkite laiko atsipalaidavimui. Lengvai pavakarieniaukite ir eikite miegoti įprastu metu. Žinoma, po sunkios ankstesnės nakties ir darbo dienos užmigti tikrai bus paprasčiau. Todėl po sunkios dienos įvertinę miego svarbą pažadėkite sau daryti viską, kad galėtumėte kokybiškai miegoti ir išsimiegoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)