Šeimos gydytoja I. Vieversytė tvirtina, kad iš tikrųjų yra tiesa, kad vienus uodai puola dažniau, kitus – rečiau.

Dėl kokių priežasčių?

„Vieni žmonės savo odos paviršiuje turi daugiau tam tikrų cheminių medžiagų, kaip pieno rūgštis, kurios daugiau išsiskiria sportuojant, ir juos uodai „mėgsta labiau, – sako gydytoja.

Taip pat uodai jaučia aukštesnę kūno temperatūrą, todėl sportuojant ar dirbant lauke dėl padidėjusios kūno temperatūros ir prakaitavimo yra didesnė tikimybė, kad sugels uodai. Yra įrodymų, kad 0 (I) kraujo grupė yra labiau patrauklesnė uodams nei A (II) arba B (III) kraujo grupės. Uodų sugėlimo rizika priklauso ir nuo žmogaus medžiagų apykaitos.“

Gydytoja sako, kad nėščių moterų, viršsvorį turinčių, nutukusių žmonių medžiagų apykaita yra lėtesnė, todėl uodai juos puola dažniau.

„Uodai gali jausti iškvepiamo CO2 kiekį. Aukšti, dideli žmonės, sportuojantys, nėščiosios iškvepia daugiau CO2, todėl juos uodai „suranda“ greičiau. Iškvepiamo CO2 kiekiu galima paaiškinti ir tai, kodėl miegant uodai taip mėgsta zyzti prie veido, – sako I. Vieversytė.

– Alkoholio vartojimas, ypač alaus, tamsūs, raudoni rūbai taip pat didina uodų įkandimo riziką.“

Kaip apsisaugoti nekenkiant sau?

Antakalnio poliklinikos gydytoja sako, kad nuo uodų įgėlimų visiškai apsisaugoti neįmanoma, tačiau galima sumažinti riziką.

„Uodai veisiasi stovinčiuose arba lėtai judančiuose vandens telkiniuose, todėl ten jų kiekis didžiausias. Gamtoje, kur aukšta žolė, didelė drėgmė, prie vandens telkinių dėvėkite lengvus, šviesius rūbus su ilgomis rankovėmis, apsimaukite kelnes ar ilgesnes kojines“, – pataria gydytoja.

Uodai beveik nemato geltonoje šviesoje, tad geltonos spalvos žibintai, pakabinti išorėje, bei gelsvos spalvos drabužiai, gali padėti atbaidyti uodus. Patalpas galima apsaugoti specialiais tinkleliais. Patariama naudoti repelentus, purškiamus tiesiai ant atviros odos, kurių sudėtyje yra sintetinių arba iš naftos ar augalų išskirtų medžiagų, atbaidančių uodus.“

Gydytoja sako, kad naudojant repelentus labai svarbu atkreipti dėmesį į jų galiojimo laiką ir jokiais būdais nenaudoti jam pasibaigus bei įdėmiai skaityti etiketes ir nepurkšti ant odos, jeigu turite alergiją vienai iš sudedamųjų dalių.

„Niekada negalima naudoti repelentų uždarose patalpose, veido srityje bei nepatartina tepti ant odos po drabužiais. Dauguma repelentų galima naudoti tiek vaikams, tiek nėščiosioms, tačiau iš pradžių patartina odą sutepti apsauginiu kremu arba emolientais, – sako gydytoja.

– Be to, grįžus namo, būtina odą nuplauti vandeniu. Yra duomenų, kad kai kurie natūralūs esencialiniai aliejai, tokie kaip: eukalipto, cinamono, arbatmedžio, kanapių, mažina uodų įkandimo riziką, tad juos galima saugiai naudoti tepant ant odos norint apsisaugoti nuo uodų įkandimų. Taip pat nustatyta, kad uodus atbaido citrusinių vaisių sultys, česnakai, levandos.

Gyvenantiems kaimo vietovėse ir leidžiantiems laiką lauko pavėsinėse, gydytoja pataria naudoti žvakes, kurių sudėtyje yra citrinžolių aliejaus.

„Lauke apsaugai nuo uodų gali būti naudojami ir kai kurie augalai bei vaistažolės: levandos, katžolės, bazilikai, gvazdikėliai, mėta, rozmarinas“, – pasakojo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)