Kiek vandens reikia išgerti per parą?

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja vidutiniškai vandens išgerti apie 30 ml/ 1 kg kūno masės t. y., jei žmogus sveria 60 kg, jis išgerti turėtų septynias stiklines vandens, ~1800 ml per dieną. Tik suprantama, kad vanduo, tai nėra gaivieji gėrimai, nektaras, sultys, kompotai ir pan., rašoma pranešime spaudai.

„Žinoma, tai tik rekomendacijos. Ypatingai svarbu stebėti organizmo siunčiamus signalus, kurie rodo, kad organizmui trūksta skysčių: sausa oda, sausos ir trūkinėjančios lūpos, šlapimo spalva tamsiai geltonos spalvos ar net virškinamojo trakto sutrikimai,“ – sakė Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Rūta Jacevičiūtė.

Visiškai normalu, kad pavalgius ko nors sūraus ar netekus skysčių apima troškulys, kadangi organizmas turi išlaikyti vandens ir natrio balansą. Druska padidina natrio kiekį. Atsigėrus, po kurio laiko pusiausvyra atgaunama, ir troškulys praeina. Tačiau jeigu jis jaučiamas nuolat, vadinasi, kažkas organizme nėra gerai.

Troškulys gali reikšti rimtą ligą

„Dažniausiai pacientams, besiskundžiantiems nuolatiniu troškuliu, gydytojai siūlo išsitirti dėl cukrinio diabeto, kadangi didelis noras gerti yra vienas iš pagrindinių šios ligos simptomų. Dėl jos padidėja gliukozės lygis kraujyje, todėl šlapimo išskiriama ir pašalinama daugiau, vadinasi, kartu netenkama ir skysčių. Organizmas reikalauja papildyti jų atsargas, todėl žmogus priverstas išgerti gerokai daugiau vandens nei rekomenduojama paros norma,“ – pasakoja specialistė.

Troškulys gali būti ir kito tipo (ne cukrinio) diabeto simptomas. Liga vystosi dėl antidiuretinio hormono (vazopresino) trūkumo ar jo veikimo sutrikimo. Šio hormono deficitas pasireiškia padidėjusiu šlapimo išskyrimu, dehidratacija ir stipriu troškuliu. Šiuo atveju problemą padeda įveikti pakaitinė hormonų terapija arba bedruskė dieta ir diuretikai (šlapimą varantys vaistai).

Nuolatinis troškulys signalizuoja inkstų ligas

Sergant inkstų ligomis, inkstai nesulaiko vandens, todėl padidėja skysčių poreikis. Šeimos gydytoja R. Jacevičiūtė pasakoja, jog troškulys gali būti vienas iš inkstų funkcijos nepakankamumo požymių. „Inkstų funkcijos nepakankamumą diagnozavus laiku ir pradėjus gydymą, galima sulėtinti ligos progresavimą, todėl ypatingai svarbu stebėti organizmo siunčiamus signalus“ – patirtimi dalinosi gydytoja.

Vaistų vartojimas gali būti troškulio priežastimi

Vartojant kai kuriuos vaistus, pavyzdžiui, arterinį spaudimą mažinančius diuretikus, džiūsta burna ir norisi gerti. Tačiau sergant hipertenzija, gausiai gerti pavojinga, nes gali paūmėti liga.
„Tokiu atveju geriausias sprendimas – pasitarti su gydytoju apie galimybę pakeisti vartojamus vaistus“ – teigė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)