Leiskite daugiau laiko gryname ore

Neretai vasarą pasikrauti vitamino D visiems metams nepakanka. Dėl šios priežasties nuolat juntamas nuovargis – rytą žmonės prabunda pavargę, rašoma pranešime spaudai.

Pasak mitybos specialistės Indrės Trusovės, pavasarį ir vasarą žmonės lauke praleidžia žymiai daugiau laiko ir aktyviai sportuoja. Tuo tarpu rudenį ir žiemą žmonės pasyviai leidžia laisvalaikį, mažai būna gryname ore ir mažiau juda. Tam, kad rudenį jaustumėmės gyvybingesni, mitybos specialistė pataria daugiau ilsėtis, vengti streso ir daugiau būti gryname ore.

Kad organizmas būtų kuo stipresnis, reikia kuo daugiau būti gryname ore: iškylauti gamtoje, sportuoti ar išeiti pasivaikščioti. Tam, tiesa, reikėtų palaukti švelnesnių orų.

Pasirūpinkite sveika, subalansuota mityba

Rudenį organizmas nebėra toks atsparus peršalimo ligoms, o daugelis vaisius ir daržoves valgo per retai.

Anot mitybos specialistės, žmonių valgymo įpročius daugiausiai lemia sezonas. Dabar – pats metas valgyti Lietuvoje užaugusius vaisius ir daržoves.

„Šiuolaikinis žmogus ypatingai visur skuba, laisvo laiko ir rūpintis savimi lieka vis mažiau. Todėl ir mityba labai retai būna subalansuota“, – pasakoja I. Trusovė.

Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad jei atšalus orams nenorime sloguoti ar peršalus gulėti lovoje, ypač svarbu pasirūpinti sveika ir subalansuota mityba, valgyti kuo įvairesnį maistą: vaisius, daržoves, mėsą žuvį, kiaušinius ir kruopas.

Vitaminai padės atstatyti jėgas

Mitybos specialistės teigimu, pirmas požymis, kad organizmui trūksta vitaminų ir mineralinių medžiagų – tai nuolatiniai virusai ir peršalimo ligos. Taip pat ir atsiradę spuogai, pilvo pūtimas, sunkus virškinimas, raumenų skausmai, sunkus kėlimasis ryte, nemiga, pasyvumas ir nuovargis signalizuoja apie vitaminų trūkumą.

Vis dėlto ji ragina atkreipti dėmesį, kad organizmo neįmanoma sustiprinti vien tik sveikai maitinantis, todėl reikėtų pasidomėti, kaip galima papildomai stiprinti organizmą.

„Galima pasidaryti kraujo tyrimus, kurie tiksliai parodys, kiek ir kokių vitaminų mums trūksta. Profilaktiškai rudenį kiekvienas turėtų palepinti organizmą ir papildomai vartoti vitaminų“, – sako I. Trusovė.

Atstatyti reikalingų mikroelementų kiekį ne taip jau ir paprasta – mūsų organizmas su maistu pasisavina tik apie 50 proc. biologiškai aktyvių medžiagų. Pavyzdžiui, vitamino D su maistu gauname tik 10 proc. Tad patariama pavasarį rinktis tokius maisto papildus, kurių sudėtyje esančios veikliosios medžiagos, dėka efektyvaus pasisavinimo technologijos (EPT), organizmui padeda įsisavinti vitaminus iki 6 kartų efektyviau, taip greičiau galėsime džiaugtis geresnės savijautos rezultatais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)