Sulaukus 55-erių metų amžiaus neišvengiamai atsiranda 90 proc. tikimybė turėti aukštą kraujo spaudimą. Tačiau netiesa, kad negalima nieko padaryti, sako A. Unikauskas. „Galbūt sunku patikėti, tačiau kraujo spaudimą kelia plastiko pakuotės. Moksliniais tyrimais jau patvirtinta, kad pakuočių plastike esantis cheminis junginys bisfenolis turi įtakos padidėjusiam kraujospūdžiui. Geriau vengti maisto ir gėrimų tokiose pakuotėse, ypač jei produktai patiekiami šilti“, – tvirtina medikas.

Pasak A. Unikausko, labiau nei druska sveikatai kenkia cukrus. Mokslininkai ypač akcentuoja fruktozę, kurios yra daugelyje perdirbtų maisto produktų ir gėrimų. Todėl reikėtų atsisakyti maisto produktų, kuriuose daug pridėtinio cukraus, nes tai kelia kraujospūdį.

A. Unikauskas tvirtina, kad padidėjusiam kraujo spaudimui įtakos turi ir miego sutrikimai, tiksliau – miego apnėja. „Šį sutrikimą galima atpažinti iš sumažėjusio svorio, o išsigydyti galima chirurginiu ar kitokiu gydytojo skirtu gydymu“, – sako daktaras.

Dar viena aukšto kraujospūdžio priežastis – vienatvė. Ji gali aplankyti bet kurį žmogų, o šis reiškinys sukelia ir fiziologinių pakitimų. „Čikagos medicinos universiteto profesorė penkerius metus tyrė ir nustatė tiesioginį ryšį tarp vienatvės ir padidėjusio kraujo spaudimo. Tai paaiškinama paprastai – kai žmogus leidžia laiką su artimaisiais, jis jaučiasi atsipalaidavęs. Kai lieka vienas, sumažėja pasitikėjimas, laimė, padidėja stresas ir pakyla kraujo spaudimas“, – aiškina A. Unikauskas.

LRT vaizdo reportažą išvysite ČIA.