Kiek serga vaikai?

„Vaikai iki darželio serga rečiau nei lankantys darželį, tačiau vieni serga dažniau ir ilgiau, kiti rečiau ir lengviau. Tai priklauso nuo daugelio veiksnių, vienas iš jų – paveldimumas bei paveldėtos imuninės sistemos savybės. Kiti veiksniai – žindymas motinos pienu bei IgG kiekis jame, miegas, mityba, buvimas gryname ore, oro užterštumas, buvimas prirūkytoje aplinkoje, rankų higiena ir kt.“, – sakė Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Ieva Vieversytė.

Kaip pasakojo gydytoja, vaikų imuninė sistema pradeda formuotis 1,5–2 metų, tokio amžiaus vaikai dažniausiai pradeda lankyti darželius.

„Kadangi imuninė sistema ne iki galo susiformavusi, vaikai tampa lengviau pažeidžiami įvairių virusų. Patekę į didelį kolektyvą – darželį, mokyklą, prekybos centrus, žaidimų kambarius ar kt., vaikai susiduria su jiems dar nepažįstamais virusais, – pasakojo I. Vieversytė. – Šie ligos sukėlėjai imuninei sistemai yra „nauji” ir imunitetas jiems yra nesusiformavęs, todėl vaikai, pradėję eiti į darželį, serga dažniau nei mokyklinio amžiaus vaikai. Metams bėgant, vaikų imuninė sistema „susipažįsta” su vis daugiau naujų virusų ir taip po truputį formuojasi imuninė sistema.“

Kaip pasakojo Kauno klinikų šeimos gydytoja Jolanta Sauserienė, kūdikiai, ypač žindomi, neserga peršalimo ligomis dažnai, nes neturi nuolatinio kontakto su infekcijomis, gauna antikūnus su mamos pienu. Tačiau net ir sloga naujagimiui ar kūdikiui yra itin rimtas susirgimas dėl jo imuninės sistemos nebrandumo.

„Ikimokyklinio amžiaus vaikai peršalimo ligomis serga gana dažnai, net iki 10-12 kartų per metus, dažniau šaltuoju sezonu ir tai yra normalu. Paprastai vyrauja viršutinių kvėpavimo takų virusiniai susirgimai, kurie kartais komplikuojasi bakterinėmis infekcijomis. Jeigu ikimokyklinuko kiekviena sloga baigiasi komplikacija, prireikia gydymo antibiotikais, ligos užsitęsia ilgai, paprastai reikalingas detalesnis vaiko ištyrimas dėl galimų lėtinių ligų. Vyresni vaikai paprastai peršalimo ligomis serga rečiau, sergamumas labiau priklauso nuo vaiko aktyvumo, mitybos, dienos režimo“, – sakė gydytoja.

Kiek serga suaugę?

O kiek gi per metus normalu sirgti suaugusiam, kurio imunitetas žymiai stipresnis?

Gydytoja I. Vieversytė sako, kad 2–3 kartus per metus.

„Suaugusių žmonių sergamumą peršalimo ligomis nulemia labai daug veiksnių. Be abejo, dažniau peršalimo ligomis serga lėtinių ligų turintys, rūkantys asmenys, vyresni dažniau patiria komplikacijas“, – papildė Kauno klinikų gydytoja.

Kaip sakė J. Sauserienė, gydytojai pastebi sergamumo padidėjimą tarp paauglių, ypač greito augimo, brendimo periodu. Tuo laikotarpiu paauglio organizme vyksta itin daug greitų procesų, kartais nukenčia organizmo atsparumas.

Ką daryti, jei sergama per dažnai?

Kaip sako Antakalnio poliklinikos gydytoja, susirgus, pirmomis dienomis būtinas poilsis ir miegas.

„Tai svarbu imuninės sistemos kovai su ligos sukėlėju. Taip pat reikėtų nepamiršti gerti daug skysčių. Ligos trukmė priklauso nuo imuninės sistemos, gyvenimo būdo savybių, todėl vieniems liga trunka nuo 3 iki 10 dienų, kitiems iki 3 savaičių. Todėl į darbus, darželius ar mokyklas reikėtų sugrįžti tik visiškai pasveikus. Pilnai nepasveikus, didėja pakartotinės ligos rizika, – sakė I. Vieversytė. – Tai turėtų įvertinti gydytojas. Susirgus vaikui, nepatartina jo leisti į darželį dvi savaites, nes kaip tik per tiek laiko virusas pasišalina iš organizmo. Pilnai vaiko imuninė sistema atsistato per keletą mėnesių.“

Visgi, jei sergama dažnai, reikėtų nepamiršti apie imuninės sistemos stiprinimo svarbą, mitybą, poilsį, streso, rūkymo neigiamą poveikį. Imuninei sistemai stiprinti svarbūs vit. A, C, D, B grupės vitaminai, cinkas, pasivaikščiojimai gryname ore. Reikėtų reguliariai valgyti, pilnavertį maistą, kuriame būtų pakankamai daržovių, vaisių, pataria gydytoja.

„Stresas, miego trūkumas silpnina imuninę sistemą. Taip pat užsitęsusios ar dažnai pasikartojančios ligos gali atsirasti dėl kitų priežasčių, tokių kaip skydliaukės funkcijos sutrikimas, alergija, mažakraujystė ar kt.“, – sako I. Vieversytė.

Pasak J. Sauserienės, yra toks reiškinys kaip „ligų metai“ - tiek tarp, tiek tarp suaugusiųjų.

„Nieko keisto, kad žmogus susirgo peršalimo liga, pasveiko ir vėl susirgo, nes ligą sukeliančių virusų aplink daug ir įvairių, o po persirgtos ligos, o juo labiau, komplikuotos, organizmo atsparumas naujam virusui gali būti sumažėjęs, – sako Kauno klinikų šeimos gydytoja. – Net gripu galime tą patį sezoną sirgti kelis kartus, jei užsikrėtėme kito tipo virusu, ypač, jei nepasiskiepijote.“

Kaip saugotis?

Antakalnio poliklinikos gydytoja I. Vieversytė atkreipia dėmesį, kad dažniausiai tiek tarp suagusiųjų, tiek tarp vaikų ligos plinta per nešvarias rankas, todėl itin svarbu laikytis tinkamos rankų higienos.

„Dažniausiai užsikrečiama nešvariomis rankomis palietus nosies ar akių sritį. Ligos sukėlėjas gali būti perduodamas tiek rankos paspaudimo metu, tiek per ligos sukėlėjais užterštus daiktų paviršius, – sako I. Vieversytė. – Taip pat reikėtų vengti artimo kontakto su sergančiuoju, vėdinti patalpas, didelio sergamumo metu vengti didelių žmonių susibūrimo vietų. Stresas ir miego trūkumas silpnina imuninę sistemą. Tad neskubėkime gyventi!”

Rankų plovimas

„Apie tai kalbame nuolat, savo pacientams, bet būtina skleisti žinią ir plačiau, kad žmonės vis labiau sąmoningai taptų vis atsakingesni už savo ir aplinkinių sveikatą. Pirmiausiai skiepai nuo gripo ir, esant indikacijoms, kitų pavojingų bakterinių susirgimų, turėtų tapti nediskutuotina žmonių pareiga sau ir aplinkiniams, – pasakoja Kauno klinikų šeimos gydytoja J. Sauserienė. – Griežtas namų režimas sergant, kad netektų prekybos centre po darbo sutikti savo paciento, kuriam prieš kelias valandas diagnozavau gripą. Be abejo, adekvatus fizinis aktyvumas ir grūdinimas vaikų ir suaugusių, patalpų vėdinimas, buvimas gryname ore, subalansuota mityba - būtini komponentai norintiems sirgti rečiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)