Kario prieskoniai

Turbūt visi mėgsta patiekalus gardinti prieskoniais, tačiau druska ir pipirai – ne vienintelis būdas paskaninti pietus. Gydytoja A. Keturkienė siūlo patiems pasigaminti kario prieskonių rinkinį, kuris ne tik suteiks jūsų maistui skoninių atspalvių, bet ir pagreitins medžiagų apykaitą ir jūs greičiau galėsite džiaugtis sulieknėjimo rezultatais.

Žinoma, jog prieskonių sudėtyje esanti kalendra skatina virškinimo procesą, o ciberžolė stimuliuoja baltymų įsisavinimą ir neleidžia kauptis toksinams. Nors tikrojo kario krūmo džiovintų lapelių galima įsigyti tik Indijoje, puikius prieskonius, kuriais gardinti galite visus nesaldžius patiekalus, pasigaminti pavyks ir namie.

  • 5 a. š. kalendros
  • 1 a. š. pankolio
  • 1 didelis lauro lapas
  • 0,5 a. š. kumino
  • 0,5 a. š. garstyčių
  • 1 lazdelė arba 1,5 žiupsnio cinamono
  • 5 gvazdikėliai
  • viską sumalus, pridėti 2 a. š. ciberžolės

Liekninantis gėrimas

Sakoma, jog šilto vandens ir citrinos derinys daro stebuklus. Ir kaip galėtų būti kitaip, kai šiltas vanduo veikia kaip virškinamojo trakto bei vidaus organų stimuliatorius, o citrinoje esantis vitaminas C stiprina imuninę sistemą ir apsaugo nuo peršalimo ligų. Be to, citrinos vaisiuje esančios pektino skaidulos slopina apetitą bei padeda numesti svorio. Gydytoja A. Keturkienė šį gėrimą rekomenduoja gerti prieš valgį, du kartus per dieną.

citrina, laimas
Foto: Vida Press
  • 1 puodelis šilto vandens
  • 1 a. š. laimo sulčių
  • 1 a. š. medaus
  • Žiupsnelis juodųjų pipirų

Kol žiemos šaltukas dar spaudžia, šiltas arbatos puodelis puikiai tiks dienos pabaigai. Sveikos mitybos specialistė siūlo pasigaminti detoksikuojančią arbatą, kurios maistinė vertė turėtų sudominti tuos, kurie laikosi dietos. Pankolio šaknyje yra vos 73 kCal, o riebalų ir cholesterolio praktiškai nėra. Ši prieskoninė daržovė turi daug skaidulų, kalio, geležies, kalcio ir kitų organizmui naudingų elementų. Išgėrę šios arbatos kartu su kumino ir kalendros sėklomis aprūpinsite organizmą vitaminų doze ir išvalysite susikaupusius toksinus. Gydytoja pataria arbatą virti 5 minutes ir suvartoti per pirmąją jos pagaminimo dieną. Jei skonis per stiprus, vietoje pusės šaukštelio prieskonių galite dėti ketvirtadalį ir po truputį pratintis prie didesnio jo kiekio.

Detoksikuojanti arbata

  • 4–5 karšto vandens puodeliai
  • 0,5 a. š. pankolio
  • 0,5 a. š. kumino sėklų
  • 0,5 a. š. kalendros sėklų