Mitybos konsultantė Akvilė Sendriūtė kūčiukus apibūdina paprastai: „Vieną paragavęs – negali sustoti“. Visgi saiką jausti reikėtų.

„Dažnai pamirštame pasižiūrėti, iš ko padarytas taip mylimas Kalėdų desertas ir kokia jo maistinė vertė. O į ją tikrai reikia pasižiūrėti. Baisu tai, kad kūčiukus valgome be saiko jausmo, o vos 100-ame gramų yra net apie 400 kcal. (priklausomai nuo kūčiukų gamintojo). Dažniausiai suvalgome dvigubai ar net daugiau, o vidutinei moteriai tai vos ne pusė rekomenduojamų paros kalorijų“, - skaičiavo ji.

Ką iš to gauname? Angliavandenių.

„Dar tiksliau, tai labai daug cukraus, net 19 gramų. Pasaulio sveikatos organizacija (Jungtinių Tautų padalinys) siūlo suvartoti ne daugiau 50-ies gramų, o Amerikos širdies asociacijos medikai ir mokslininkai primygtinai rekomenduoja vyrams neviršyti 37,5 gramų, o moterims – 25,2 gramų. O juk iš, atrodo, visai nekalto skanėsto jau gauname beveik pusę cukraus paros normos!“, - DELFI pasakojo A. Sendriūtė.

Pagrindinė sudedamoji kūčiukų dalis yra kvietiniai miltai.

„Tai greitai skaidomi angliavandeniai. Gaminant apdorotus (rafinuotus) miltus yra pašalinamos skaidulos, vitaminai ir antioksidantai. Todėl valgydami kūčiukus gauname tik „tuščias“ kalorijas. Kad gautume naudos, t.y. bent dalį skaidulų, vitaminų, turėtume rinktis pilno grūdo miltus. Kitas neatsiejamas ingredientas yra mielės – jos skatina refliuksą. Taip pat kūčiukuose yra aguonų, kurios gali trikdyti virškinimą ir dėl jų maistas ilgiau stovi nesuvirškintas. Taigi kūčiukus rekomenduoju valgyti tik naminius ir mažais kiekiais, užgeriant šilta arbata“, - patarė mitybos konsultantė.

Jauskime saiką

Santaros klinikų gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė pastebėjo, kad šiuolaikiniai kūčiukai įprastai yra rafinuotų kvietinių miltų produktas, kuriame daug cukraus.

„Jie yra gana greitai suvirškinami, o kalorijų tankis – nemažas. Jei kūčiukai gaminti namie, galimos įvairios variacijos – nerafinuoti, skaidulingi miltai (pavyzdžiui, speltos), sėlenos, daugiau aguonų ir mažiau (ar visai be) cukraus“, - sakė E. Cikanavičiūtė.

Gydytoja pastebėjo, kad kūčiukus pradedame valgyti porą mėnesių iki Kalėdų, o baigiame – vos ne pavasarį.

„Tai ne pats didžiausias nusikaltimas, tačiau kūčiukai – vienareikšmiškai šventinis patiekalas, todėl ir valgykime jį vėliausiai iki Trijų karalių“, - svarstė gydytoja.

Pagal maistinę vertę kūčiukai turėtų būti laikomi desertu arba valgomi per pusryčius, vakarienę.

„Juos, pavyzdžiui, ryte galima valgyti su aguonpieniu it sausus pusryčius“, - idėja pasidalino E. Cikanavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)