Produktams rūgstant, pirmiausia juose žūva visos „blogosios” bakterijos, vėliau iš cukraus gaminama pieno rūgštis, kuri puikiai tinka daugintis „gerosioms” bakterijoms.

Svarbus klausimas, kuris dar nėra pilnai išaiškintas – kiek gerųjų bakterijų per skrandžio rūgštis išgyvena kelią iki žarnyno. Kai kurie tyrimų rezultatai rodo, kad žmogus turėtų valgyti fermentuotus produktus reguliariai ir nemažais kiekiais, kad žarnynas iš tikrųjų turėtų naudos iš jų bakterijų.

Kuo naudingi fermentuoti produktai?

Raugintose daržovėse yra nemažas kiekis vitamino K. Jis organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, gerina maistinių medžiagų pasisavinimą, gerina virškinimo veiklą, stiprina imuninę sistemą. Valgant daržoves, gauname labai daug skaidulų, kurios yra žarnyno „šluota”, išvalanti visus „nešvarumus”.

TOP 3 raugintos daržovės:

Rauginti kopūstai – ir maistas, ir vaistas. Kodėl jie taip liaupsinami mitybos specialistų?

Jie rūgimo metu išsaugo visas savo maistines savybes, yra gausūs skaidulomis bei vitaminais. Ypatingai svarbu ir įdomu tai, kad rauginti kopūstai, kitaip nei šviežūs, nesukelia pilvo pūtimo ir skausmų. Raugintų kopūstų sultys naudojamos apetitui pagerinti ir virškinimo procesams suaktyvinti pacientams, kurių skrandžio rūgštingumas sumažėjęs, pasireiškus žarnyno parezei po chirurginių operacijų, neurologiniams ligoniams, ilgai gulėjusiems ligos patale, dirbantiesiems sėdimą darbą ir gyvenantiesiems pasyvai.

Agurkas – tikras lietuviško sodo karalius. Agurkai organizmą aprūpina vitaminais, elektrolitais bei vandeniu. Šviežias agurkas turi net 90 proc. vandens. Raugintas agurkas, kaip ir šviežias, turi labai daug naudingų vitaminų bei elektrolitų.

Rauginti agurkėliai

Reikia nepamiršti, kad prieš raugdami šią daržovę vertėtų nulupti žievę. Rūgimo metu ji dar labiau sukietėja, todėl žievę sunku suvirškinti.

Įdomu tai, kad agurkų skystis pranašesnis už specialius, sportuojantiesiems skirtus gėrimus. Dėl ypač gausaus natrio kiekio jis padeda greitai atkurti sutrikusią elektrolitų pusiausvyrą, todėl dažnai vartojamas net sportininkų profesionalų.

Rauginti burokėliai
– dažniausiai burokėlius rauginame išvirtus, tačiau nevirti rauginti burokėliai žymiai sveikesni, suteikia ilgesnį sotumo jausmą. Tai puikus vitaminų šaltinis, ypatingai žiemą. Svarbiausia burokėlių savybė – didelis geležies kiekis, kuris ypatingai reikalingas stiprinant kraują. Dėl šios priežasties burokėlius rekomenduoju naudoti kuo dažniau!

Negalima pamiršti – kas per daug, tas nesveika. Padauginus raugintų daržovių kiekį, rizikuojame viršyti rekomenduojamą cukraus paros normą. Kol šviežių daržovių derlius laukia savo eilės – rinkitės raugintas daržoves!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)