Kišdami vatos pagaliukus į ausį, galite pažeisti ausies kanalą bei būgnelį ir nustumti vašką gilyn, teigia sveikatos priežiūros institucija.

Didžiosios Britanijos Nacionalinis sveikatos ir profesionalios priežiūros institutas (National Institute for Health and Care Excellence, NICE) savo rekomendacijų projekte taip pat nepataria naudoti didžiulių metalinių švirkštų, kuriais į ausį prileidžiama vandens ir taip išvalomas vaškas – šis metodas tai pat gali būti pavojingas, rašo dailymail.co.uk.

Instituto komitetas sutarė, kad vatos pagaliukai yra rizikingi – jie gali sukelti infekcijas ir nustumti vašką gilyn į ausies kanalą.

Rekomendacijose teigiama, kad ausies kanalas išsivalo pats ir kad vaško perteklius pasišalina savaime, o ausų angas galima išvalyti drėgna flanele.

Vietoje rankinių švirkštų, kurie gali sukelti ausų traumas, NICE rekomenduoja „ausų irigatorius“ – elektroninius aparatus, kurie, kontroliuodami spaudimą, saugiai prileidžia į ausis vandens ir pašalina vašką.

Ši procedūra gali būti atlikta poliklinikų procedūriniuose kabinetuose ar bendruomenės klinikose. Ausų vestibiuliarinės medicinos konsultantė ir rekomendacijas parengusio komiteto pirmininkė Katherine Harrop – Griffiths teigė: „Ausų irigacija yra efektyvus metodas vaškui pašalinti“.

„Prieš pat procedūrą ar per penkias dienas iki jos vašką reikėtų suminkštinti ausų lašais“.

NICE komitetas pripažino, kad rizikai, susijusiai su vatos pagaliukais, „nepakanka įrodymų“, bet pažymėjo, kad jie kelia „potencialią grėsmę“, kai pacientai jais bando savarankiškai išvalyti ausų vašką.

„Bendras mūsų patarimas yra nieko nekišti į ausies kanalą, nes jis išsivalo savaime. Drėgna flanele, apvyniota aplink pirštą, galite pavalyti tik išorinės ausies kriauklę“, - pridūrė jie.

Vaško sankaupos gali susidaryti po operacijų ar naudojant klausos aparatus, taip pat nustūmus vašką gilyn vatos pagaliukais.

Rekomendacijose, kurios dar yra atidėtos konsultacijoms iki sausio vidurio, taip pat kalbama apie kitas klausos problemas.

NICE rekomendacijų centro direktorius, profesorius Markas Bakeris sakė: „Mūsų rekomendacijų projektas gali padėti pagerinti klausos problemų turinčių žmonių priežiūrą, patardamas, kaip valyti ausų vašką, ir nukreipdamas pacientus reikiamu metu į reikiamas įstaigas“.

Vatos pagaliukai vertinami prieštaringai ir dėl plastikinių kotelių. Tai viena labiausiai paplitusių šiukšlių paplūdimiuose.

Londono Gamtos istorijos muziejuje vykstančioje fotografijų parodoje galima išvysti Metų laukinės gamtos fotografo nuotrauką su jūrų arkliuku, kurio uodega yra apsivyniojusi aplink vieną iš tokių pagaliukų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)