Gydytojas A. Makselis sako, kad besiskundžiančių akių ligomis amžius jaunėja. Vyresnių žmonių akys tampa sausomis dėl vienų, jaunesnių – dėl kitų priežasčių, o 5 iš 7 į jį besikreipiančiųjų pacientų jaučia būtent sausų akių diskomfortą.

Kodėl akys sausėja?

Jei jūsų akys išsausėja, vadinasi, vandeninis jūsų akių sluoksnis gaminasi per mažai arba jo per daug nugaruoja, o tai gali atsitikti dėl per menko riebalinio akių sluoksnio. „Vandeninio sluoksnio gamyba susijusi su paties organizmo savybėmis, o nugaravimą galime kontroliuoti, nes tai labiau priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo, – sako gydytojas A. Makselis. – Jei dirbame be pertraukų, nesilaikome darbo ir poilsio režimo, tuomet vyksta padidintas nugaravimas.“

Kodėl akys ypač sausėja šaltuoju metų laiku?

„Didžioji dalis žmonių dirba patalpose, šaltuoju metu laiku tos patalpos apšildomos, ventiliuojamos, daug sėdime prie kompiuterių, todėl ši problema tampa vis aktualesnė, – sako gydytojas oftalmologas A. Makselis. – Dažnai pacientai turi ir rimtesnių skundų – ne tik tai, kad akys paraudusios, ašarojančios.“

Kokios sąlygos akis padaro sausas?

Pasak gydytojo, didžiausias akių priešas – didžiuliai stikliniai pastatai su uždaromis ventiliavimo sistemomis, sintetinėmis kiliminėmis dangomis, gausybe elektroninės technikos. Esant tokioms aplinkybėms, žmonių akys ypač sausėja.

Sausos akys

Patrynus akis, atrodo, kad jose yra smėlio. Ką tai reiškia?

Pasak gydytojo, „smėlis“ arba svetimkūnio jausmas akyse yra vienas iš pirmųjų sausų akių simptomų.

Kuomet patartina kreiptis į gydytoją?

Gydytojas A. Makselis sako, kad paprastas akių sudirgimas dažniausiai yra trumpalaikis, trunkantis vieną, kai kada kelias dienas. Dažniausiai išsimiegojus ir pailsinus akis nuo dirgiklių, simptomai savaime praeina. „Problema yra tada, kai tie nemalonūs pojūčiai kartojasi. Tada tikrai reikėtų atkreipti dėmesį į savo sveikatą, – pataria gydytojas. – Jeigu diskomfortą jaučiate nuo ryto iki vakaro, tai dažniausiai problema yra kompleksinė, tada greičiausiai turite aiškius akies paviršiaus pakitimus, todėl neturėtumėte gydytis patys, o kreiptis į akių gydytoją.“

Kaip reikia ilsinti akis?

„Mūsų organizmas yra ypatingai sudėtinga, save regeneruojanti sistema. Pavargome, pamiegojome – atsigavome. Lygiai tas pats ir su akimis. Jeigu mūsų akys varginamos nepertraukiamai, kartais ir poilsis gali nepadėti atsistatyti, tuomet reikia papildomų priemonių – sako gydytojas A. Makselis.

Gydytojas pataria kas dvidešimt minučių padaryti 20 sek. pertrauką, o jų metu reikėtų atlikti kelis pratimus – dažnai pamirksėti, akis pajudinti į šonus, pažiūrėt iš arti, į tolį. „Taip išsaugome darbingumą ir išvengiame dalies akių problemų“, – sako gydytojas.

Po operacijos sausėja akys. Ar tai normalu?

„Akių operacijos gali skatinti akių sausumą, – teigia gydytojas. – Kataraktos, plastinės akių vokų operacijos... Kiekvienas pacientas labai individualus, reikėtų žiūrėti, kokia yra problema – ar tai yra nepakankamas vandeninio sluoksnio kiekis, ar nepakankama ašarų kokybė. Jei abu variantai – skiriamas vėl kitoks gydymas.

Lazerinė operacija skatina akių sausėjimą. Reikia žiūrėti, kokia buvo atlikta operacija, nes jų irgi būna įvairių. Kai kada visam gyvenimui gali likti akių sausumas ir su amžiumi jis gali tik didėti. Yra operacijos, kurios nemalonios iš pradžių, bet paskui, kai viskas gyja, dažniausiai akys atsistato į savo būseną, kokia buvo prieš operaciją.“

Vaikui, pasinaudojus planšete, parausta viena akis ir ilgai nepraeina. Ką daryti?

„Jei pastebite, kad viena vaiko akis parausta po naudojimosi kompiuteriu ar planšete, patartina trumpinti naudojimosi trukmę, daryti pertraukėles. Vaiką bet kuriuo atveju patartina nuvesti pas akių gydytoją, nes gali būti skirtinga akių rega, – pastebi gydytojas A. Makselis. – Jei vienoje akyje yra užslėpta toliaregystė, tai akiai reikia daugiau dirbti, o tai gali provokuoti akies paraudimus. Tačiau kiekvienas atvejis individualus ir reikėtų apžiūrėti.

Kokias dirbtines ašaras rinktis akių drėkinimui?

Jei jaučiate trumpalaikį sudirgimą, naudoti tiks bet kurios dirbtinės ašaros, parduodamos vaistinėse. Jei problema užsitęsia, tuomet jūsų akims gali trūkti riebalinio sluoksnio, dėl kurio stygiaus išgaruoja vandeninis sluoksnis. Tuomet reikėtų rinktis dirbtines ašaras su riebaliniais komponentais.

„Jei vandeninis akių sluoksnis per greit nugaruoja dėl darbo kompiuteriu, apskritai darbo ir poilsio režimo nesilaikymo, dėl kontaktinių lęšių, tinka dauguma dirbtinų ašarų, – pasakojo gydytojas A. Makselis. – Tačiau visais atvejais rekomenduojame naudoti dirbtines ašaras be konservantų. Tokiu atveju galima daugiau lašinti ir ilgiau. Konservantai ilgai naudojant gali sukelti šalutinių poveikių.“

Naudodami dirbtines ašaras, neperduozokite jų, užtenka tik vieno lašelio į vieną akį.

Kaip žinoti, kad paprastų dirbtinių ašarų neužtenka, reikia ir su riebaliniais komponentais?

Jei problema ryte, akys sunkios, reikia išsimirksėti, norisi patrinti, tai tikrai turite riebalinio sluoksnio problemą. Jeigu problema vakare, dirbtinių ašarų su riebaliniais komponentais nebūtina. Su riebaliniu komponentu niekada nepakenksite, pataria gydytojas A. Makselis.

Kaip vaikui įlašinti akių vaistus ar dirbtines ašaras, jei jis nenori?

Norint įlašinti akių vaistus ar dirbtines ašaras besimuistančiam vaikui, tegul jis užsimerkia, o į voko kamputį įlašinkite kelis lašiukus. „Kai vaikas atsimerks, nori nenori, bent vienas lašas į akį papuls“, – sako gydytojas.


Kaip pritaikyti darbo vietą akims?

Dažnai susitvarkius darbo įpročius, labai didelė tikimybė, kad problemos išsispręs savaime ir net nereikės dirbtinų ašarų, sako gydytojas oftalmologas.

„Viršutinis kompiuterio ekrano kraštas turėtų būti maždaug akių lygyje, o į ekraną turime žiūrėti truputėlį žemiau, – sako gydytojas A. Makselis. – Kompiuterio ekranas turėtų būti truputėlį pasviręs – apie 10-15 laipsnių, ekranas turi stovėti šonu į langą.“