Skrandžio skausmai, prastas virškinimas, netikėtas svorio sumažėjimas ar išmatos, kurios unitaze plūduriuoja, o ne skęsta – visa tai gali būti potencialiai mirtinos ligos požymiai, perspėja minėta organizacija.

O ankstyvas vėžio diagnozavimas yra itin svarbus norint pasveikti ir gyventi pilnavertį gyvenimą.
51 metų Nikki Davies kasos vėžys buvo diagnozuotas kovą. Tačiau auglys buvo nedidelis ir jį pavyko pašalinti operacijos metu.

„Man be galo pasisekė, kad mano auglį buvo galima išoperuoti ir kad jis neišplito, kiek galima dabar teigti. Mano žinia kitiems yra ta, jog niekas geriau už jus nepažįsta jūsų kūno, – sakė moteris. – Žinokite ligos simptomus ir kalbėkite su savo šeimos gydytoju, jeigu pastebėsite kažką neįprasto. Giliai širdyje, manau, žmogus žino, kad kažkas yra negerai.“

„Mano atveju tai buvo skausmas. Atrodė, kad kažkoks žvėris mane ėda iš vidaus. Skaudėjo nugarą tarp menčių. Labai greitai netekau daug svorio. Iki diagnozės nustatymo apie kasos vėžį nieko nežinojau ir tikrai būčiau atpažinus simptomus, jeigu būčiau žinojusi“, – sakė Nikki.

Žinokite ženklus

Šiuo metu kas dešimtas žmogus, kuriam diagnozuojamas kasos vėžys, išgyvena ilgiau nei penkerius metus. Ir taip yra todėl, kad liga dažnai diagnozuojama vėlyvoje stadijoje, kai gydymo galimybės yra labai ribotos, skelbia „Pancreatic Cancer UK“.

Didžiojoje Britanijoje atlikta 4 tūkst. žmonių apklausa atskleidė, kad žmonės labai mažai žino apie kasos vėžio simptomus.

„Nenorime, kad žmonės panikuotų, jeigu jiems pasireiškė šie simptomai, nes daugumai žmonių, kurie juos jaučia, nėra kasos vėžio, – sakė „Pancreatic Cancer UK“ vykdomasis direktorius Alexas Fordas. – Tačiau labai svarbu, kad žmonės daugiau žinotų apie šią ligą ir pasikalbėtų su savo šeimos gydytoju, jeigu turi kažkokių nuogąstavimų. Kuo anksčiau liga diagnozuojama, tuo didesnė tikimybė, kad galima operacija, kuri yra pagrindinis gydymas, galintis išgelbėti gyvybę.“

Dažniausiai pasitaikantys kasos vėžio simptomai: pilvo ar nugaros skausmas, nepaaiškinamas svorio mažėjimas, virškinimo sutrikimai, pasikeitęs tuštinimasis, įskaitant plūduriuojančias išmatas. Taip pat gali pasireikšti apetito stoka, gelta, pykinimas, sunkumas ryjant, neseniai diagnozuotas diabetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)