Jis siekia padaryti galą įvairioms dietoms, o tam puikiai tinka vadinamasis „valgymas negalvojant“, kurį jis aprašo savo naujoje knygoje „Slim By Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life“.

Mokslų daktaras B. Wansinkas yra vienas iš augančio skaičiaus akademikų, mokslininkų ir gydytojų, kurie kovai su augančiais kilogramais ir nutukimu siūlo kliautis „mažų pokyčių teorija“.

Šios teorijos esmė: moksliniai tyrimai ir statistika rodo, kad maži pokyčiai duoda didelių rezultatų.

„Vienas iš dalykų, kurie atsitinka antsvorio turintiems žmonėms, yra tai, kad jie mano, kad jiems jau niekas nebepadės, ir tokie žmonės jau beveik pasiduoda, – paaiškino mokslų daktaras B. Wansinkas. – Mes jau ne kartą nustatėme, kad nedideli pokyčiai, kaip, pavyzdžiui, valgymas iš mažesnės lėkštės, padeda pamažu netekti svorio, o tai, savo ruožtu, skatina didesnius pokyčius. Ir per metus toks žmogus gali atsikratyti nemažai svorio be jokios „dietos“. Štai mūsų tikslas.“

Dabar su bendraminčiais B. Wansinkas propaguoja nedidelius gyvensenos ir mitybos pokyčius, kurie yra tokie paprasti, kad apie juos net nereikia galvoti. Be to, toks „valgymas negalvojant“ panaikina valios poreikį.

Kas galiausiai priauga svorio?

Mokslų daktaras B. Wansinkas su kolegos nustatė 62 valgytojų tipus. „Toks įvertinimas padeda nustatyti, kokio tipo valgytojas yra žmogus, tik tada galime jam patarti, ką daryti“, – sakė B. Wansinkas. Jo teigimu, pagrindiniai viršsvorio turinčių valgytojų tipai yra šie:

Maisto kimšėjai, kurie negamina maisto, gyvena su šeimos nariais ir per dieną televiziją žiūri keturias ar penkias valandas.

Maisto kimšėjai, kurie yra emociniai valgytojai, gyvenantys vieni ir išsinešti užsakomą maistą valgo mažiausiai tris kartus per savaitę.

Užkandžiautojai, kurie dažniausiai užkandžiauja ne namie. Paprastai tai moterys, kurios mėgsta sūrius užkandžius ar kepinius labiau už saldainius, išskyrus šokoladą.

Vienas iš tėvų, kuris negamina maisto, tačiau nori, kad šeima valgytų sveikai arba valgytų mažiau.
25-35 metų moterys ir 45-60 metų vyrai, kurie daugiau nei aštuonis kartus per mėnesį pietauja ar vakarieniauja ne namie ir valgo daugiau dėl potyrių, o ne dėl paprasto noro pasisotinti.

Keturi skirtingi sprendimai

Tai yra keturi pagrindiniai gyvensenos pokyčiai suaugusiems žmonėms, norintiems sulieknėti:

1. Pasirūpinkite, kad virtuvėje vienintelis matomas maistas būtų indas su vaisiais

Vienas iš B. Wansinko neseniai atliktų tyrimų parodė, kad virtuvėje matomoje vietoje bulvių traškučių turėjusių moterų svoris buvo daugiau nei 3,6 kilogramo didesnis, lyginant su tomis moterimis, kurios nelaikydavo traškučių matomoje vietoje. Sausainių atveju šis skirtumas sudarė 9,5 kilogramo. O moterys, kurių virtuvėje matomoje vietoje stovėjo tik vaisių indas, buvo 3,6 kilogramo lieknesnės.

2. Restorane laikykitės „dviejų taisyklės“

Dažnai besilankantiems restoranuose B. Wansinkas rekomenduoja laikytis vadinamosios „dviejų taisyklės“. Tai reiškia, kad galima užsisakyti norimą pagrindinį patiekalą ir tik dar du dalykus. Pavyzdžiui, nedidelį užkandį ir taurę vyno, užkandį ir desertą. Dėl to suvartosite 21-23 proc. mažiau kalorijų.

3. Parduotuvėje vaisius ir daržoves dėkite vežimėlio priekyje

Tai teorija „valgau tai, ką matau“. Ir taip pat apsipirkdami kramtykite becukrės gumos. Kito tyrimo metu B. Wansinkas nustatė, kad pirkėjai, kurie apsipirkdami kramto gumą, 7 proc. mažiau yra linkę nusipirkti šlamštmaisčio.

4. Nevalgykite darbo vietoje

Pietaukite biuro virtuvėlėje ar eikite valgyti kitur, bet nevalgykite prie darbo stalo. Ir mokėkite grynaisiais pinigais, o ne kortele. B. Wansinkas su kolegomis yra nustatęs, kad mokantys grynaisiais mažiau nusiperka gazuotų gėrimų ir desertų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)