Specialistų teigimu, tokios problemos kyla dėl pačių žmonių neapgalvoto elgesio – atšilus orams jie kimba į sodo darbus ar ima intensyviai bėgioti, tinkamai neįvertinę savo fizinės būklės, rašoma pranešime spaudai.

Paruoškite raumenis

„Azartiškas noras užsiimti žemės ūkio darbais, gražinti sodybas ar namų aplinką yra sveikintinas, tačiau tam būtinas fizinis pasiruošimas. Po žiemos raumenys būna nepasiruošę didesnei fizinei apkrovai, todėl po intensyvaus savaitgalio, namų tvarkymo ar langų valymo, pacientai skundžiasi nemenkais sąnarių skausmais“, – teigia gydytoja reumatologė Jūratė Eidžiūnienė.

Medikė pabrėžia, kad pagrindinė klaida, kurią daro beveik visi – tai, kad nesiruošia tam iš anksto ir nestiprina nugaros, šlaunų ir kojų raumenų. Juos stiprinti reikia kasdien, o ypač tuomet, kai planuojate intensyvesnius darbus, nes ilgalaikis buvimas pasilenkus ir sunkių svorių nešiojimas apkrauna stuburą bei kelių sąnarius.

„Ilgai tupėdami ar klūpodami spaudžiate kelių meniskus ir dėl to kojose pablogėja kraujotaka. Visada verta pagalvoti apie tai, kaip pasilenkimą ar klūpėjimą galėtumėte palengvinti, pavyzdžiui, po sėdmenimis pasidėkite suolelį, vietoj to, kad dirbtumėte pasilenkę, verčiau po viena koja pakiškite kokią nors atramą – taip nereikės tempti nugaros raumenų ir nebus apkrovos stuburo slanksteliams ties juosmeniu“, – pataria reumatologė J. Eidžiūnienė.

Medikė užsimena ir apie kitą grupę pacientų – tuos, kurie pavasarį imasi sporto lauke ir tą pradeda daryti nuo bėgiojimo, pasirinkdami netinkamą avalynę ar pamiršdami prieš bėgdami atlikti apšilimo pratimų. „Judėjimas – sveika, tačiau neteisingas judėjimas yra žala sveikatai. Daug kas nepaiso, kad bėgiojimas tinka toli gražu ne visiems, pavyzdžiui, to nereikėtų daryti tiems, kurie turi viršsvorio, nes jų pėdos skliautas nepakankamai amortizuoja ir vėliau dėl to atsiranda čiurnų ar kelių skausmas, taip pat traumuojami ir raiščiai“, – teigia medikė.

Atkreipkite dėmesį į mitybą

Pasak reumatologės J. Eidžiūnienės, siekiant apsaugoti sąnarius ir išvengti jų skausmų, svarbu dėmesį atkreipti ir į mitybos reikalavimus. „Viename iš paskutinių kongresų apie osteoartritą ypač daug buvo kalbama apie proteinų svarbą organizmui, nes jie yra raumenų statybinė medžiaga, o raumenys, kaip žinome, maitina kremzles ir palaiko sąnario funkciją. Tai svarbu tiek vyresnio amžiaus žmonėms, tiek ir tiems, kurie aktyviai sportuoja“, – primena J. Eidžiūnienė.

Baltymai, kitaip dar vadinami proteinais, sudaro maždaug 20 proc. kūno svorio, tad specialistai rekomenduoja, kad trečdalis dienos kalorijų normos turėtų būti gaunama iš baltymų. Nors proteinų nauda dažniausiai asocijuojasi su sportininkais, ši maiste bei maisto papilduose esanti medžiaga būtina ir įvairiems organizmo atstatymo procesams. Didžiausias baltymų kiekis aptinkamas vištienoje, daugumoje žuvų, ankštinėse daržovėse, graikiniuose bei lazdyno riešutuose.

Kiek mažiau jų yra varškėje, kiaulienoje, kruopose, miltuose, ruginėje bei kvietinėje duonoje. Mažiausiai baltymų yra piene, kefyre, grietinėje, bulvėse, svieste, vaisiuose, uogose ir grybuose. „Net ir nesportuojančiam žmogui gali būti naudingi taip vadinamieji baltyminiai kokteiliai – jie padeda tada, kai reikia greitesnio raumenų atstatymo po patirtų raumenų traumų“, – primena medikė.

Fosfolipidai – natūraliam sąnarių skausmo malšinimui

Kitas būdas, kuris gali malšinti sąnarių skausmus – specialių priemonių naudojimas. Pavyzdžiui, geliai, kurių sudėtyje yra fosfolipidų mikrokapsulių, gali pagerinti sąnarinio skysčio kokybę, sumažinti sąnarių stingimą, kuris atsiranda dėl didesnės apkrovos ir trinties. Reumatologės J. Eidžiūnienės teigimu, pacientų, sergančių sąnarių ligomis, fosfolipidų kiekis sinoviniame skystyje yra sumažėjęs ir tai yra vienas iš veiksnių, lemiančių sąnarių skausmą bei sąnarių paslankumo sumažėjimą.

Išorinio naudojimo gelių nuskausminamasis poveikis pasireiškia juo tepant skaudamus sąnarius – tepalui džiūstant ant odos, pasikeičia mikrokapsulių forma ir jos prasiskverbia pro odą bei patenka į sąnarį. Čia mikrokapsulės sutepa kremzlinį paviršių, sumažindamos skausmą ir sąstingį, nes fosfolipidai yra natūrali organizme randama medžiaga, atliekanti daugybę funkcijų, įskaitant sąnarių kremzlių tepimą. Fosfolipidai kelio sąnaryje veikia kaip biologinės kilmės tepamoji medžiaga, todėl gali padėti sumažinti skausmą ir gerinti sąnario paslankumą.

„Svarbiausia – kompleksinis požiūris, tad teisinga mityba, tinkamos mankštos, raumenų treniravimo derinimas ir minėtų priemonių naudojimas padės išvengti nemalonių staigmenų pavasarį“, – pataria reumatologė J. Eidžiūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)