Tyrimo iniciatorė Tamlin Conner iš Naujosios Zelandijos Otago universiteto psichologijos departamento kartu su kolegomis išsiaiškino, kad jaunyvo amžiaus suaugusieji, sutikę 14 dienų papildyti kasdienį racioną vaisiais ir daržovėmis, prisipažino pajutę energijos ir motyvacijos antplūdį, rašo medicalnewstoday.com.

Visiškai neseniai tyrimų rezultatus mokslininkai paskelbė žurnale „PLOS One“.

Remiantis JAV žemės ūkio departamento informacija, suaugusieji turėtų kasdien suvartoti maždaug dvi porcijas vaisių ir dvi arba tris porcijas daržovių.

Viena porcija vaisių atitinka pusę greipfruto arba didelį apelsiną, o viena porcija daržovių – viena didelę raudoną papriką arba didelę keptą saldžiąją bulvę.

Stengiantis sveikai maitintis ir vartoti pakankamai vaisių bei daržovių gali sumažėti nutukimo, 2 tipo cukrinio diabeto, širdies veiklos sutrikimų, insulto ir kai kurių rūšių vėžio rizika.

Pastaraisiais metais atliktų tyrimų rezultatai leidžia daryti išvadą, kad vaisių ir daržovių vartojimas gerina ne tik fizinę, bet ir psichologinę savijautą. T. Conner ir jos vadovaujama komanda pamėgino šį ryšį patyrinėti nuodugniau.

Vaisių ir daržovių vartojimas skatina pozityvų nusiteikimą, gerą nuotaiką ir energijos antplūdį.

Mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo 171 studentas. Dalyvių amžius svyravo nuo 18 iki 25 metų. Studentai buvo suskirstyti į tris grupes ir stebimi dvi savaites.

Viena grupė ir toliau maitinosi kaip įprastai. Kitai kasdien buvo specialiai pristatoma po porą papildomų porcijų šviežių vaisių ir daržovių (pavyzdžiui, morkų, kivių, obuolių, apelsinų ir kt.). O trečiai grupei buvo išdalinti apmokėti maisto talonai ir teikiami priminimai, kad reikia vartoti daugiau vaisių ir daržovių.

Tyrimo pradžioje ir pabaigoje buvo atliktas psichologinis dalyvių įvertinimas. Balais buvo įvertinta nuotaika, aktyvumas, motyvacija, tokių simptomų kaip depresija ar nerimas apraiškos ir kiti psichinę sveikatą nurodantys požymiai.

Mokslininkai išsiaiškino, kad tie tyrimo dalyviai, kuriems specialiai buvo pristatomi švieži vaisiai ir daržovės per 2 savaites jų ir suvartojo daugiausia. Būtent ši grupė ir pajuto teigiamus psichologinius pokyčius. Jie, kaip patys tvirtino, jautėsi energingesni, labiau motyvuoti ir geriau nusiteikę.

Likusių dviejų grupių psichologinis nusiteikimas per porą savaičių nepagerėjo.

Be to, depresijos ar nerimo simptomai neišnyko nė vienos grupės dalyviams. „Mokslinėje literatūroje dažniausiai nurodoma, kad depresijos ir mitybos įpročių sąsaja, nors ir egzistuoja, pasireiškia ne staiga. Kitaip sakant, savijautos pokyčius galima pajusti tik po gerokai ilgesnio nei dviejų savaičių laikotarpio“, – teigia tyrimo autoriai.

Vis dėlto galima manyti, kad gauti rezultatai įrodo, jog vartojant daugiau vaisių ir daržovių tikrai pagerėja nuotaika ir psichinė sveikata.

Mokslininkų komanda vieningai priėjo prie tam tikrų išvadų.

Visų pirma, teikiant jaunyvo amžiaus suaugusiesiems kokybiškus vaisius ir daržoves per 2 savaites pagerėja psichologinė savijauta, tuo tarpu kai vien priminimai ir nemokami maisto talonai tokių pokyčių nepaskatina.

Antra, aprūpinant studentus kokybiškais vaisiais ir daržovėmis galima tikėtis labai greito energijos antplūdžio, taip pat motyvacijos ir nuotaikos pagerėjimo.

Gautus rezultatus reikėtų vertinti tik kaip pirminį patvirtinimą, kad savijautą gali lemti suvartojamų vaisių ir daržovių kiekis. Norint daryti galutines išvadas, reikia atlikti nuodugnesnius tyrimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)