Svarbu tai, kad tyrimo autoriai atkreipia dėmesį ir į dar vieną faktą – ši dieta saugi sveikatai tik šešis mėnesius, nes vėliau ima lėtėti medžiagų apykaita, ir bus mažiau naudos nei galimos žalos.

„Mayo“ klinikos Arizonoje gydytojai analizavo duomenis apie dietos besilaikančius asmenis. Tyrimas truko nuo 2005 metų sausio iki 2016 metų balandžio.

Jo metu nustatyta, kad tie, kurie pusę metų laikėsi mažai angliavandenių turinčios dienos, sulieknėjo iki 4 kilogramų daugiau nei tie, kurie laikėsi mažai riebalų turinčio mitybos plano. Įdomu tai, kad, praėjus pusmečiui, poveikis ėmė menkti, ir mažai angliavandenių turinti dieta ėmė niekuo nesiskirti nuo kitų dietų.

„Geriausia išvada, kokią galime pasidaryti, yra ta, kad trumpalaikė mažai angliavandenių turinti dieta yra saugi ir gali padėti sulieknėti“, – sako „Mayo“ klinikos Arizonoje gydytoja ir tyrimo vadovė Heather Fields.

„Nepaisant to, netenkama sąlyginai nedaug svorio, be to, lyginant su mažai riebalų turinčiomis dietos, jos klinikinė svarba kelia klausimų. Mes raginame pacientus rinktis tikrą maistą ir vengti perdirbtų produktų, ypač mėsos (dešrelių, kumpio, delikatesinių gaminių)“, – sako gydytoja.

Tyrimo metu mokslininkai išsiaiškino, kad dietų, kuriuose griežtai ribojamas angliavandenių kiekis, besilaikantieji dažnai ima vartoti daugiau mėsos.

Daugeliu atveju išaugęs mėsos vartojimas susiję su didesne mirtingumo rizika ir išaugusia vėžio grėsme, nes padidina kraujo spaudimą, gliukozės ir cholesterolio kiekį. Nepaisant to, neigiamos poveikis pasireiškia tik tais atvejais, kai dietos laikomasi ilgiau nei pusę metų.

Kaip ten bebūtų, H. Fields sako, kad jų išvadas vertėtų vertinti atsargiai.

„Gydytojai neturėtų pamiršti, kad visiems prieinamos informacijos šia tema, skaitinių labai mažai, o tokios dietos labai populiarios, žiniasklaida jau rašo apie jų veiksmingumą. Mes išsiaiškinome, kad dabartinėje literatūroje nieko nerašoma apie tokios mitybos saugumą. Tai reiškia, kad pacientai, nusprendę ilgai maitintis pagal tokį mitybos planą, turėtų būti perspėti apie galimus pavojus“, – teigia mokslininkė.

Ankstesniuose tyrimuose konkrečiai neįvardijama, apie kokį svorio sumažėjimą kalbama (raumenų, vandens ar riebalų netekimas). Dauguma jų kliaujasi būtent pačių pacientų suteikta informacija, o ne medikų išvadomis.

„Pati savo pacientams sakau, vieno vienintelio teisingo kelio visiems nėra“, – sako šeimos gydytoja Tiffany Lowe Payne.

„Svarbu atsižvelgti į tokius veiksnius kaip paciento genetika ir prasirgtos ligos, svarbu įvertinti ankstesnius bandymus lieknėti, pasiektus rezultatus, išsiaiškinti, ar žmogus galės laikytis naujų mitybos įpročių“, – sako specialistė. Ji įsitikinusi, kad žmonės negali visiškai visiems laikams atsisakyti angliavandenių, tačiau pripažįsta, kad jų ribojimas gali duoti naudos – jeigu svoris ir nesumažės, galima sumažinti cukraus kiekį kraujyje“, – teigia medikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)