Panevėžietis Edmundas Don, į savo kasdienybę įtraukęs sportą dar ankstyvoje vaikystėje, teigia, jog žmonėms pasiekti asmeninius tikslus labiausiai trukdo užsispyrimo, kantrybės ir ateities vizijos stoka. 24 metų vaikino sporto pasiekimų sąraše – 2008 metų Panevėžio metų sportininko, dukartinio (2008 ir 2010 m.) Lietuvos Dziudo čempionato prizininko titulai. Tačiau prieš ketverius metus, Edmundui nutraukus sportinę karjerą ir pakeitus gyvenimo būdą, jo ilgai treniruotas kūnas prarado buvusią formą, ir tik vidinė motyvacija ir noras keistis leido susigrąžinti atletiškas kūno linijas, kuriomis vaikinas gali didžiuotis ir dabar.

Netinkamas gyvenimo būdas ir priaugti kilogramai

Edmundas dar besimokydamas mokykloje išbandė save įvairiose sporto šakose, tačiau pasirinkęs dziudo, suprato, jog ši kovos menų sritis jį motyvuoja siekti aukštesnių rezultatų: „Dziudo lavina reakciją, ištvermę, visas raumenų grupes. Paauglystėje degiau užsispyrimu tobulėti šioje sporto šakoje, mano treneris Ričardas Balta skatino siekti tikslų, o pirmieji rezultatai įkvėpė stengtis dar labiau“.

Tačiau Edmundui būnant 20-ies, jo gyvenimo ritmas pakito, ir netrukus iš įprastos rutinos pasitraukė sportas. Nesubalansuota mityba ir netinkamas poilsio režimas, nesibaigiantys vakarėliai ir sekanti įtampa asmeniniame gyvenime tapo priežastimi, kodėl 180 cm. ūgio vaikinas per 4-6 mėnesius prarado taip ilgai puoselėtą atletišką išvaizdą, ir priaugo 10-12 kg. papildomo kūno svorio. „Atrodžiau, lyg būčiau priaugęs 22 kg. Kai svarstyklės rodmenys pasiekė 105-107 kg., supratau, kad reikia keistis, - pasakoja jis. Dingęs pasitikėjimas savimi dar labiau paskatino susirūpinti savo išvaizda.“

Norint pradėti keistis, svarbiausia – nemeluoti sau

„Prisipažinti sau, jog esu nutukęs, nebuvo lengva. Ypač po ilgo savęs įtikinėjimo, jog viskas yra gerai, - sako Edmundas. Žmonės susigalvoja įvairiausių priežasčių tam, kad pateisintų savo išvaizdą: vieni stengiasi save įtikinti, kad sveikai gyvensenai neturi laiko, kiti – neturi finansų, dar kitiems už mėnesio atostogos, ir jie nemato prasmės pradėti keistis dabar. Galiausiai, visos šios priežastys yra melas sau.“

Sveikos gyvensenos žinių, padėjusių pasikeisti, Edmundas sakosi sėmęsis iš įvairių šaltinių – pradedant biologijos vadovėliais, baigiant diskusijomis su žinomais sportininkais. „Atsakymų į rūpimus klausimus ieškojau literatūroje, skaitydamas sveikatingumo forumus, atsiliepimus, konsultuodamasis su aplinkiniais. Domėjausi įvairių papildų sudėtimis, jų veikliųjų medžiagų įtaka organizmui“, - kalba pašnekovas ir patikina, jog sveikas kūno tobulinimas reikalauja itin daug žinių.

Edmundas, nusprendęs susigrąžinti atletišką kūną, pirmiausia iš mitybos raciono išbraukė bandeles, šviesią duoną, gyvulinės kilmės riebalus ir alkoholį. Tuo pat metu vaikinas intensyviai dirbo sporto salėje. „Pasiekti atletišką kūno formą užtruko beveik metus. Tai buvo vienas sunkiausių periodų – jaučiau moralinį ir psichologinį nuosmukį, kadangi rezultatus pasiekdavau ne taip greitai ir efektyviai, kaip kiti besitreniruojantys vaikinai“, - atskleidžia Edmundas.

Grožio standartai dar labiau skatina rūpintis išvaizda

Pasak pašnekovo, sportuojant ir siekiant rezultatų, aplinkinių palaikymas taip pat svarbus. Edmundas prisimena, jog didžiausi asmeniniai kūno pokyčiai įvyko pradėjus sportuoti kartu su draugu: „Poroje lengviau atlikti papildomus pratimus, lengviau pastebėti klaidas ar pagirti, motyvuoti vienas kitą. Treniruotės tampa efektyvesnės ir linksmesnės“.

Edmundas teigia sportuojantis 5-6 kartus į savaitę, mitybos racioną kasdien praturtinantis proteinu, kreatinu, glutaminu, vitaminais, amino rūgštimi.

„Šiuolaikiniai grožio standartai tiek vyrams, tiek moterims, yra labai griežti. Būti gražiam nėra lengva, tačiau toks mūsų šiandieninis gyvenimas. Mes privalome mokėti save „parduoti“ eidami į darbo pokalbį, ieškodami verslo partnerių ar antrosios pusės. Nenuvertinkte grožio įtakos visuomenėje“, - komentuoja Edmundas.

Sveikos gyvensenos patarimai: kas labiausiai veikia kūno svorį?

Administracijos vadovo pareigose dirbantis vaikinas sugebėjo sėkmingai pasiekti norimą fizinę formą, tačiau patvirtina, jog tai – sunkaus darbo rezultatas. „Pokyčiai reikalauja pastangų. Rezultatus lemia ir mityba, ir sportas – maždaug 40/60 santykiu. Sveika mityba reikalauja šiek tiek daugiau pastangų, nei atsidarius šaldytuvą susitepti sumuštinį, taigi užima ir daugiau laiko. Tačiau visada yra alternatyvų: pavyzdžiui, maisto galima pasigaminti dviems dienoms į priekį. Košės, daržovės ar konservuotas tunas nėra brangūs produktai, tačiau pasotina ilgam“, - žiniomis dalinasi Edmundas ir pajuokauja, jog geriausias variantas norint sveikai maitintis – mylimas žmogus, kuris tuo pasirūpintų.

Pašnekovas išvardija ir daugiau sveikos gyvensenos patarimų: „Išmokite klausyti ir suprasti, ko reikia organizmui. Nesivadovaukite griežtomis dietomis, palepinkite save bent kartą į savaitę pasidarydami taip vadinamą „cheat day“ – dieną, kuomet leidžiate sau suvalgyti mėgstamus, nors dažniausiai nerekomenduotinus, produktus. Gerkite daug vandens – 3-4 litrai per dieną pagerins savijautą ir išvalys organizmą nuo toksinų. Nepatariu valgyti cukraus turinčių produktų (įskaitant ir vaisius) likus porai valandų iki miego. Mitybos racioną paįvairinkite įvairių spalvų daržovėmis ir vaisiais. Sportuokite, saugokite sveikatą, nebijokite klausti ar prašyti pagalbos iš aplinkinių“.

Edmundas užtikrina, jog gražus kūnas yra privalumas, iš žmogaus reikalaujantis daug pastangų ir užsispyrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)