1. Nustokite apie sportą galvoti kaip apie sportą

Mokslininkai atliko labai įdomų tyrimą, kurio metu dvi grupės žmonių išėjo pasivaikščioti. Vienai grupei buvo pasakyta, kad tai treniruotė, o kitiems – jog tai tiesiog smagus pasivaikščiojimas. Vėliau visi tyrimo dalyviai nuėjo pietauti, ir „tiesiog vaikščiojusi“ grupė per pietus deserto suvalgė 35 proc. mažiau už „sportavusią“ grupę. O reikalas tas, kad jeigu fizinį aktyvumą laikai „sportu“, esi linkęs save apdovanoti už fizinį krūvį. Tačiau jeigu fizinio aktyvumo metą žmonės laiko tiesiog smagiu asmeniniu laiku, tokios tendencijos nebėra.

„Cornell Food and Brand Lab“ laboratorijai vadovaujantis gydytojas Brianas Wansinkas sako, kad jam fizinis aktyvumas yra tarsi šventė. „Aš sau vis kartoju, kad daugelis žmonių, kurie, kaip ir aš, yra penkiasdešimtmečiai, to ar ano nepadarytų“, – sakė jis.

2. Valgykite juodo šokolado

„Kai man trūksta energijos ar noriu ko nors saldaus, renkuosi juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje yra 70 proc. kakavos. Jame yra daug širdžiai naudingų flavanoidų, o didelis kakavos kiekis reiškia, kad jame bus mažiau cukraus. Be to, gaunu šiek tiek energijos su šokolade esančiu kofeinu“, – sakė gydytojas Mehmetas Ozas.

3. Duokite savo odai vitamino C

„Aš naudoju drėkinamąjį kremą, kurio sudėtyje yra vitamino C, galinčio užkirsti kelią odos oksidacijai, kuri, savo ruožtu, kenkia audinių elastingumui ir kolageno gamybai. Rinkitės produktą, kurio sudėtyje yra 10 proc. vitamino C. Tokios koncentracijos užteks, kad pajustumėte naudą, tačiau kremas nebus per stiprus. Ir būtinai kremą laikykite tamsiame uždarame inde, kad kreme esantis vitaminas C nesioksiduotų. Priešingu atveju kremas neteks savo teigiamų savybių“, – sakė Niujorke dirbanti dermatologė Judith Hellman.

4. Medituokite

„Anksčiau man sunkiai sekėsi medituoti. Kaip nesistengiau, niekaip negalėjau „išvėdinti“ galvos. Tačiau vėliau sutikau dr. Herbertą Bensoną, kuris Masačūsetso bendrojoje ligoninėje įkūrė Bensono-Henry'io kūno ir proto medicinos institutą. Jis man davė labai protingą patarimą. Svarbiausia iš pradžių nereikia mėginti pasiekti būseną, kuomet apie nieką negalvojama. Tiesiog reikia galvoti apie vieną dalyką, kuris jus ramina. Man asmeniškai tai yra žodis „švelnus“, nes jis sukelia įvairių raminančių vaizdinių, kaip bėgantis vanduo ar paplūdimio vaizdai. Kai pradedu koncentruotis į tą žodį, mano protas atsipalaiduoja. Dabar galiu medituoti iki 15 minučių“, – sakė neurochirurgas ir CNN vyriausiasis medicinos korespondentas Sanjay'us Gupta.

5. Pirmiausia valgykite daržoves

„Jeigu daržovės atsiduria vienoje „kompanijoje“ su kitais maisto produktais, tai dažniausiai jos lieka nepaliestos. Todėl per pietus daržoves aš valgau prieš dėdamasis į lėkštę dar kažko. Mes jau išmėginome šią strategiją su mūsų koledžo studentais, ir jie ne tik valgė daugiau daržovių, bet ir suvartojo mažiau kalorijų. Taigi tai dviguba nauda“, – sakė Minesotos universiteto sveikatos ir valgymo laboratorijos įkūrėja dr. Traci Mann.

6. Svarbiausia – miegas

„Moksliniai duomenys rodo, kad trumpesnis nei 6-7 valandų miegas didina širdies problemų, kaip širdies smūgis ar insultas, riziką. Kai žmogus, kuris dirba, turi vaiką ir nori išlikti sveikas, žinau, kaip sunku naktį gerai išsimiegoti. Tačiau miegą padariau savo prioritetu ir stengiuosi miegoti bent septynias valandas“, – sakė kardiologė dr. Tara Narula.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)