Siekdami pakeisti visuomenės sėdėjimo įpročius ir užbėgti už akių galimiems sveikatos sutrikimams, suomiškų baldų gamintojas ISKU rengia socialinę akciją, skirtą sėdėsenos įgūdžių lavinimui, rašoma pranešime spaudai.

Kasmet dėl netaisyklingos sėdėsenos padarinių į medikus kreipiasi vis daugiau žmonių. Liūdna tendencija – jų amžius nuolat jaunėja. Prieš 15–20 metų pagrindinis besikreipiančių kontingentas buvo 40–60 metų amžiaus žmonės. Dabar ši amžiaus grupė yra 25–45 metai. Pas gydytojus vis dažniau apsilanko ir vaikai bei paaugliai, kurie anksčiau dėl tokio pobūdžio problemų kreipdavosi itin retai. Visgi dabar jie jau sudaro ženklią pacientų grupę (apie 5–10 %), kuri nuolat auga.

Gegužės 24–27 d. ISKU „Ergolab“ sunkvežimis keliaus po didžiuosius Lietuvos miestus ir suteiks galimybę vaikams bei suaugusiems pasitikrinti savo sėdėsenos taisyklingumą, taip pat sužinoti apie taisyklingos sėdėsenos principus bei naudą.

Pagrindiniai sėdėjimo principai

Ortopedas–traumatologas, Vilniaus krepšinio klubo BC „Lietuvos Rytas“ gydytojas Tomas Vorobjovas pabrėžia, kad viena iš didžiausių sėdimojo darbo arba mokymosi problemų yra ta, kad mes per retai atsistojame. Dėl šios priežasties raumenys, kurie laiko kūną statinėje padėtyje, ilgainiui pavargsta, juos ima mausti, kol galiausiai maudimas pereina į aštresnį skausmą.

Pasak gydytojo, sėdint prie stalo svarbu laikytis ergonomikos dėsnių: keliai sulenkti 90° kampu šlaunies ir klubų atžvilgiu, nugara tiesi, po nugara ties mentimi turėtų būti įtaisyta atrama, pečių lankas neįtemptas (tam skirti kėdžių porankiai), o žvilgsnis į kompiuterį – 10–15° kampu nukreiptas žemyn. Kiekvienas statinį darbą dirbantis žmogus turėtų daryti pertraukėles kas 30 minučių – nueiti pasidaryti arbatos, pasikalbėti su kolega ar tiesiog šiaip pasivaikščioti po kabinetą. Tokiu būdu užtikrinama, kad raumenys reguliariai išjudinami.

„Žmogaus organizmas – tai harmoninga visuma, todėl fizinį sustingimą svarbu kompensuoti atitinkamu fiziniu aktyvumu. Aišku, nereikia persistengti ir bandyti ilgo užsisėdėjimo kompensuoti pernelyg dideliu fizinių krūviu – tai trokštamo rezultato tikrai neatneš“, – teigia Tomas Vorobjovas.

Socialinis projektas po Europą

Šis sunkvežimis savo kelionę pradėjo Suomijoje, o vėliau aplankė Estiją ir Latviją. Jau gegužės 24–27 d. jis atvyks ir į Lietuvą. Didžiųjų miestų Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventojai galės nemokamai išbandyti ISKU „Ergolab“ sėdėsenos testą ir sužinoti apie taisyklingos sėdėsenos svarbą šiuolaikinio žmogaus gyvenime. Miestiečiai, besirūpinantys sveika gyvensena, galės apsilankyti sunkvežimyje pagrindinėse didžiųjų miestų vietose:

Vilniuje, gegužės 24 d.: nuo 17 iki 20 val. – prie Vilniaus Rotušės.
Vilniuje, gegužės 25 d.: nuo 9 iki 16 val. – Konstitucijos pr.20; nuo 17 iki 20 val. – prie Vilniaus Rotušės.
Kaune, gegužės 26 d.: nuo 9 iki 18 val. – Vienybės aikštėje.
Klaipėdoje, gegužės 27 d.: nuo 11 iki 20 val. – Varnėnų g. (prie perkėlos į Nidą).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją