Kineziterapijos centro „Jauskis geriau“ vadovė, kineziterapeutė Jurga Petkevičienė sako, kad vaikams gali kenkti ir nejudrumas, ir per dideli krūviai.

Per pirmąjį centro veiklos pusmetį, į jo specialistus kreipėsi nemažai pacientų, besiskundžiančių įvairiais negalavimais: krūtinės ląstos deformacija, skolioze, dubens, kaklo padėties, laikysenos pakitimais. Tai yra bene dažniausiai pasitaikančios problemos tarp vaikų ir paauglių.

Dažnai girdime tėvus sakant savo vaikams: „Nesikūprink! Išsitiesk!“ Tačiau, kaip sėdėti, ar stovėti išsitiesus, jeigu vaikas akimirkai pasitempia ir vėl kūprinasi, nes silpni, pertempti raumenys nepajėgia išlaikyti stuburo tiesioje pozicijoje, greitai nuvargsta, atsiranda skausmas.

Kūnas visada instinktyviai stengiasi rasti jam patogiausią padėtį, kuri ne visada buna taisyklinga ir ilgainiui tampa neigiamu laikysenos stereotipu. Kūno pozai įtakos turi keletas veiksnių: noras išvengti skausmo ir diskomforto bei kasdieniai stereotipiniai judesiai ar pradinė kūno padėtis, pavyzdžiui, šokiuose - viena ranka, kuria apkabinama partnerė, leidžiasi žemyn, kita ranka ir petys atsiduria auksčiau, nes ja partneriai susikimba rankomis. Tokia poza reikalauja nugaros hiperekstensijos, dubens pasvirimo į priekį.

Kodėl vaikams skauda?

„Laikysenos sutrikimai, intensyvus vaiko augimas, per mažai fizinės veiklos, neteisinga mityba. Priežasčių gali būti labai daug“, - sako J. Petkevičienė.

Dažnai pasitaiko atvejų, kai vaikas auga labai greitai, o raumenys, raiščiai ir sausgyslės nespėja augti kartu, atsiranda skausmas.

Kineziterapeutė primena akivaizdžią tiesą: anksčiau, vaikai daug judėdavo, laiką leisdavo lauke, žaisdavo su bendraamžiais. Šiandien susiduriama su vaikų nejudrumo problema. Vaikai laiką leidžia sėdėdami prie išmaniųjų technologijų ir labai mažai juda.

„Išmaniųjų technologijų naudojimo mes neišvengsime, bet su jomis praleidžiamą laiką reikėtų riboti. 15-20 minučių pažaidus privalu daryti pertrauką. Antraip vaikui, itin daug laiko praleidžiančiam prie kompiuterio, pakinta kaklo padėtis, kinta visa laikysena, žinoma, prastėja ir rega“, - sakė kineziterapijos centro vadovė.

Anot jos, įvairių kūno vietų skausmą gali sukelti ir per daug intensyvi, pagal amžių netinkamai pasirinkta aktyvi fizinė veikla. Dažnai pasitaiko atvejų, kai vaikas lanko krepšinio treniruotes, snieglenčių sportą, žaidžia kvadrato varžybose bei lanko plaukimą ir tai yra savaitės programa, po kelis užsiėmimus per dieną. Tai yra labai didelė fizinė apkrova augančiam vaiko stuburui ir, apskritai, kaulams bei sąnariams.

Intensyvus sportas ne visuomet vaikui naudingas

Tėvų noras, kad vaikai kuo anksčiau pradėtų lankyti įvairius būrelius ir pasiektų puikių rezultatų ne visuomet yra naudingas, o kai kurios rekomenduojamos sporto šakos laikysenai koreguoti gali ne tik nepadėti, bet ir pakenkti.

„3-9 metų vaikui pati geriausia ir efektyviausia veikla yra žaidimai su kamuoliu ar važinėjimas dviračiu, judrieji žaidimai lauke su bendraamžiais. Tėvų noras vaiką kuo anksčiau leisti į pasirinktą sporto šaką siekiant rezultatų ir kartu siekiant laikysenos korekcijos ne visuomet yra teisingas pasirinkimas. Bet kaip sportas be rezultatų, paklausite jūs, juk rezultatai motyvuoja, ugdo ryžtą ir valią? Užsiėmimai, ateityje vedantys į profesionalų sportą, deja, ne visuomet garantuoja sveiką ir stiprų kūną!

Pamėginkite įsivaizduoti. Jūsų ketverių, penkerių, šešerių metų vaikas yra visiškai sveikas. Tačiau pradėjęs intensyviai lankyti, pavyzdžiui, baletą, spotinę gimnastiką, ar dešimties pradėjęs kiloti svarmenis ateityje neišvengiamai skųsis sąnarių skausmu, uždegimais, artrozėmis, kojų, pėdų deformacija, raumenų disbalansu ir kitokiais negalavaimais“, - kalbėjo J. Petkevičienė.

Žinoma, sportas yra labai svarbus, bet su vaikais ir paaugliais turėtų atsakingai dirbti treneriai, sporto pedagogai, atsižvelgdami į vaiko sudėjimą, nusiskundimus, fizinį išsivystymą, prižiūrėti juos apšilimų metu, koreguojant vieną ar kitą pratimą, judesį ar pradines padėtis.

Skausmą kenčiančiam vaikui gali padėti kineziterapija

Netinkamas krūvio pasirinkimas sportuojant turi įtakos vaiko laikysenai ir glaudžiai siejasi su atsirandančiais skausmais. Alytuje bene vienintelėje vietoje – kineziterapijos centre „Jauskis geriau“ yra atliekamas laikysenos vertinimas.

„Laiku atlikus laikysenos vertinimą ir pastebėjus pakitimus, galime užkirsti kelią tolesniems veiksniams, turintiems įtakos vaiko savijautai. Mes rekomenduojame mankštas, treniruotes, masažus, apmokome tėvus, akcentuojame, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, parodome kryptį“, - teigė J. Petkevičienė.

Anot jos, užtenka kelių kineziterapeuto konsultacijų ir toliau tėvai su vaikais sėkmingai gali dirbti namuose, lankyti mėgstamus užsiėmimus žinodami, kas galimai turi neigiamą poveikį vaiko sveikatai, laikysenai ir dėl ko galimai atsirado nugaros skausmai.

„Paaugliams, kurie nori sportuoti, tačiau dėl nugaros ar kitų skausmų negali eiti į sporto salę, rekomenduoju rinktis mankštą-treniruotę. Užsiėmimo metu kartu su vaiku atliekame pratimus, ir kai jie įsisavina, kaip reikia taisyklingai juos atlikti nejaučiant skausmo, jie puikiai tas žinias pritaiko bet kokioje savo fizinėje veikloje.

Pirmojo vizito metu vaikai ir paaugliai apsilanko su tėvais tam, kad tėtis ar mama patys pamatytų ir kineziterapeuto pagalba įvertintų savo vaiko galimus laikysenos pakitimus bei sužinotų galimas to priežastis. Kineziterapeutas su pacientu dirba individualiai, atsižvelgdamas į jo fizinę būklę“, - sakė J. Petkevičienė.

Kineziterapeutė atkreipė dėmesį ir mitybą. Nuo to, ką vaikas valgo tiesiogiai priklauso ir kaip jis jaučiasi. Dažno vaiko mityba yra neracionali: jis negauna pakankamai baltyminio maisto, kalcio, vitamino D, valgo daug angliavandenių turintį maistą. Todėl, vaikas, padidėjus fiziniam krūviui, greitai pavargsta, pradeda jausti skausmą. Teisinga mityba ir vitaminai yra labai svarbūs augančiam organizmui.