Juodosios pupelės ir raudonosios paprikos 

Juodosios pupelės yra geras geležies šaltinis. Tačiau geležis iš augalinio maisto pasisavinama prasčiau negu iš mėsos. Iš virškinamojo trakto į jūsų kraujotaką patenka tik nuo 2 iki 20 proc. augalinio maisto geležies, kai tuo tarpu iš gyvūninės kilmės produktų pasisavinama nuo 15 iki 35 proc. geležies, sako svetainės health.com autorė ir knygos „Slim Down Now: Shed Pounds and Inches with Real Food, Real Fast“ („Lieknėkite dabar: atsikratykite kilogramų ir centimetrų su tikru maistu, tikrai greitai“) autorė Cynthia Sass. Jos mėgstamas patiekalas: juodųjų pupelių takos su keptomis raudonosiomis paprikomis.   

Jau žinote, kad alyvuogių aliejus turi širdžiai naudingų riebiųjų rūgščių, kurios didina „gerojo“ – DTL – cholesterolio ir mažina „blogojo“ – MTL – cholesterolio, užkemšančio arterijas, kiekį. Tačiau vartojamas su pomidorais šis aliejus įgauna dar daugiau supergalių. 2000 metais buvo atliktas žurnale „Free Radical Biology and Medicine“ paskelbtas tyrimas, kurio metu žmonės valgė pomidorus arba su itin tyru alyvuogių aliejumi, arba saulėgrąžų aliejumi. Mokslininkai pastebėjo, kad alyvuogių aliejus padidino pomidoruose esančio antioksidanto – likopeno – aktyvumą.

Saulėgrąžų aliejus, deja, tokio poveikio neturėjo. „Galite sugalvoti daugybę skanių pomidorų ir alyvuogių aliejaus kombinacijų, įskaitant brušetas su pomidorais ar tiesiog alyvuogių aliejuje su česnaku ir žolelėmis pakepintus pomidorus, kuriuos galite valgyti su liesais baltymais ar visadalių grūdų spagečiais“, - teigė C. Sass.   

Kad jūsų organizmas pasisavintų kuo daugiau kalcio, būtina vartoti pakankamai vitamino D. „Vitaminas D padeda absorbuoti kalcį iš virškinamojo trakto ir padeda palaikyti normalų kalcio kiekį kraujyje“, - teigia C. Sass. Sveikatos institucijos rekomenduoja suaugusioms moterims kasdien gauti 600 IU vitamino D. Vitamino D gamybą organizme per neapsaugotą odą skatina saulės spinduliai, bet šio vitamino galima gauti ir su maistu, įskaitant lašišą. C. Sass pataria lašišą kepti ant lapinių kopūstų lapų, kurie turi daug kaulams reikalingo kalcio. 

Brokoliai ir pomidorai 

Šios dvi daržovės, vartojamos kartu, įgauna įspūdingų priešvėžinių galių. Per vieną 2007 metų tyrimą, atliktą žurnalui „Cancer Research“, žiurkės daugiau kaip penkis mėnesius buvo šeriamos arba tik brokoliais, arba tik pomidorais, arba brokoliais ir pomidorais. Tuomet mokslininkai tyrė, kaip kiekvienas mitybos planas sulėtino žiurkėms persodintų prostatos auglių didėjimą. Jie nustatė, kad toms žiurkėms, kurios buvo šeriamos maistu su 10 proc. brokolių ir 10 proc. pomidorų, augliai sumažėjo 52 proc. Tuo tarpu tiems graužikams, kurie buvo šeriami tik pomidorais, augliai sumažėjo 34 proc., o žiurkėms, šertoms tik brokoliais – 42 proc. „Galite valgyti garuose virtus brokolius su džiovintų pomidorų padažu, arba troškinkite brokolius kartu su pomidorais“, - teigė C. Sass. 

Ciberžolė ir juodieji pipirai 

Veikiausiai girdėjote, kad ciberžolė vadinama gydomuoju prieskoniu. Ji turi galingo antioksidanto – kurkumino, pasižyminčio priešuždegiminėmis, antiseptinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, sako dietologė Melissa Rifkin iš Montefioro medicinos centro Niujorke. Tačiau kurkuminas suskaidomas labai greitai ir organizmas nespėja jo pasisavinti. „Jei ciberžolę naudosite su juodaisiais pipirais, juose esantis piperinas pratęs kurkumino gyvavimą iki 1000 kartų“, - sakė M. Rifkin. Taigi ruošdami vištieną, naudokite ciberžolę ir žiupsnelį juodųjų pipirų. 

Juodasis šokoladas ir obuoliai 

Toks derinys ne tik patenkins jūsų norą užvalgyti ko nors saldaus. Juodass šokoladas, valgomas kartu su obuoliais, pagerins jūsų kardiovaskulinę sveikatą, sako M. Rifkin. Obuolių – ypač raudonųjų – žievelėse yra flavonoido kvercetino, kuris turi priešuždegiminių savybių. Tuo tarpu kakava, esanti juodajame šokolade, turi daug katechinų – antioksidanto, kuris saugo nuo kraujagyslių kietėjimo. „Tyrimai parodė, kad juodasis šokoladas ir obuoliai, valgomi kartu, padeda naikinti kraujo krešulius“, – pažymi M. Rifkin. Tai dar viena priežastis mėgautis šokoladu, užsikandant obuoliu. Tik atminkite: juodajame šokolade katechinų yra šešis kartus daugiau negu pieniškame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)