„Talijos nelieka tuomet, kai žmogus visas storėja. Lieknėjant mažėja ir liemens apimtis. Tačiau prieš kalbant apie apimties mažinimą, visų pirma svarbu nusistatyti kūno masės indeksą. Mat vienaip juosmenį ploninti teks jei KMI normalus ir visai kitaip, jei žmogus nutukęs“, – paaiškino specialistė.

Pasak J. Dobrovolskienės, idealus KMI yra 22. Tokiu atveju norint lieknesnio liemens specialių maitinimosi rekomendacijų laikytis nereikia, pakanka sportuoti. „Tokio KMI mergaičių įsivaizdavimas apie lašinių juostą, kabančią ant pildvo, niekuo nepagrįstas. Tai - tik normaliai susiimanti oda“, – sakė gydytoja dietologė.

Kas kita, jei 4 cm lieknesnio liemens nori žmogus, kurio juosmens apimtis 104 cm. Tuomet reikia suderinti valgymo režimą. „Visų pirma turime atsiminti, jog valgyti reikia ne mažiau kaip tris kartus per dieną , vadovaujantis subalansuoto maitinimosi rekomendacijomis“, – pabrėžė DELFI pašnekovė.

Kokių produktų ypač vengti

Dietologė patarė kritiškai įvertinti suvartojamus maisto produktus, kad suprastume, kokių sąskaita persivalgome. Dažniausiai per daug kalorijų suvartojame valgydami daug paslėptų riebalų, kurių abstu riebiuose padažuose, pieno produktuose, o ypač kepiniuose.

Riebalai – daugiausia kalorijų suteikianti maisto medžiaga. Jei gramas cukraus – keturios kalorijos, toks pat kiekis riebalų – jau 9 kalorijos. Tad jeigu produktas dvigubai kaloringas, pradedame nuo jo, išsiaiškindami, kokiais riebalų pagrindu gamintais gaminiais lepinamės. Paskui, žinoma, kokiais saldumynais. Tik kelios saldumynų rūšys yra baltymingos – morengai, zefyrai, želatininiai saldainiai. Visos tešlos, išskyrus mielines ir biskvitinės, pagamintos naudojant daug riebalų ir cukraus. Taigi, pradėkime galvoti, ką valgome“, – patarė J. Dobrovolskienė.

Pasak specialistės, dabartinės keptuvės maistą leidžia ruošti be aliejaus. Nėra nekalti ir riebūs pieno gaminiai. Pvz., glazūruoti sūreliai atrodo nekaltai, tačiau varškės masės kaloringumas – 20 proc., o kur dar glazūra. „Vienas sūrelis per dieną nieko, bet jei trys – jau 400 kalorijų. Atidžiai stebėti dera ir kuo gardintos salotos“, – atkreipė dėmesį gydytoja dietologė.

Kontroliuoti suvartojamo aliejaus kiekį būtina taip pat, kaip ir gyvulinių riebalų – sviesto, giretinės, sūrio, lašinukų, riebios mėsos. O štai liesos mėsos šašlykui mitybininkė priekaištų neturėjo: „Jeigu tarp mėsos gabaliukų bus paprikos, pomidoro ar kitokių daržovių, tokį kepinį galėčiau tik rekomenduoti“.

Kodėl valgyti daug vaisių – žalingas įprotis

Valgydami daržovių lieknėsime tik tuomet, jei naudosime teisingus užpilus. „Lietuvoje populiaru lapines daržoves ruošti su grietine. Tačiau vietoje jos geriau naudoti liesą jogurtą ar jogurtinę girietinę“, – patarė gydytoja dietologė.

Norintiems lieknesnio liemens bijoti bulvių ar duonos, dietologės įsitikinimu, absoliučiai nereikia. Tačiau ir čia svarbu saikas.

„Blogu įpročiu tapę valgyti daug vaisių. Kai kurie suvartoja tiesiog kilogramais. Uogos šiek tiek mažiau kaloringos, bet didesni jų kiekiai taip pat atitolina lieknos talijos tikslą. Jų perteklius sutrikdo virškinimo sistemą. Jei suvalgysi 200 gr – nieko tokio, tačiau jei daugiau, gali sutikti vidurių veikla", - atkreipė dėmesį specialistė.

Jūratė Dobrovolskienė

Padauginus vaisių ar uogų sunku jaustis lengvu ir lieknu, nes išsipučia pilvas. Šiek tiek švelnesnės – troškintos daržovės. Tačiau jeigu jas ruošime su riebalais ar riebia mėsa, pageidaujama juosmens apimtis liks svajone.

„Daržoves geriausia troškinti garuose. Kai kurios jų savito charakterio, tad pataiso viso patiekalo skonį. Iš tokių daržovių išskirčiau papriką, morką, pomidorą, su kuriuo netgi beskonė cukinija gali būti skani. Aliejumi tokį troškinį galima paskaninti nebent baigiant ruošti – įpilti šaukštą, bet ne daugiau“, – pabrėžė J. Dobrovolskienė, pridurdama, jog aliejaus kiekiui matuoti privalu naudoti šaukštą, o ne pilti iš butelio. Per dieną žmogui poros šaukštų aliejaus turi būti visiškai gana.

Dietologė taip pat įspėjo saikingai vartoti riešutų bei sėklų, kurių sudėtyje gausu riebalų.

„Keturiais centimetrais be vargo ir sveikai sumažinti liemens apimtį – realu. Tik reikia netingėti reguliariai atlikti specialius fizinius pratimus ir saikingai maitintis, atsisakant sveikatai nenaudingų, tačiau labai kaloringų produktų ir patiekalų“, - pabrėžė ji.

Kokia liemens apimtis – normali?

Kokia turi būti proporcingos talijos apimtis? Norinčios tai sužinoti moterys iš ūgio turėtų atimti 100 cm. Gautas skaičius ir bus normali talijos apimtis. Pvz., jeigu jūsų ūgis – 170 cm, liemens apimtis turėtų būti 70 cm, nors gali būti kiek mažesnis ar didesnis, priklausomai nuo kūno sandaros.

Stambesnių kaulų moterims nepatariama žūt būt siekti vapsvos liemens, nes to pasiekti kartais tiesiog neįmanoma.

Talijos apimčiai turi įtakos ir hormonai – kuo daugiau moteriškų lytinių hormonų estrogenų, tuo plonesnė talija.

Liemens apimtis taip pat priklauso nuo riebalinio sluoksnio, nugaros ir pilvo raumenų. Tad norinčioms lieknesnės talijos visų pirma patariama pasistengti sumažinti riebalinį sluoksnį ant pilvo, stiprinti nugaros ir pilvo raumenis. Greičiau rezultato galima pasiekti treniruojant tiek pilvo, tiek nugaros raumenis.

Svarbiausia – pratimus daryti reguliariai. Treneriai primena iš pradžių padaryti apšilimą – pratampyti sąnarius. Tinka ir tiesiog pašokti pagal mėgstamą muziką ar lengvai prasibėgti, o paskui atlikti keletą pratimų, skirtų juosmens sričiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)