Dėl pilvo pūtimo, kuris apibrėžiamas kaip bendras pilvo padidėjimas ar sunkumo jausmas pilvo srityje, galime jaustis „labai prisivalgę“, nors iš tiesų maisto suvartojome nedaug. Kai kurie maisto produktai, kaip, pavyzdžiui, kaulavaisiai, kopūstinės daržovės, taip pat aštrus maistas, ypač skatina pilvo pūtimą.

„The Daily Mail“ žurnalistė pabendravo su knygos „Natūralios kovos su dirgliosios žarnos sindromu priemonės“ autore dr. Marilyna Glenville, kuri nurodė, kokie dažnai vartojami produktai gali skatinti dujų gamybą ir pilvo pūtimą.

Kramtomoji guma

„Kramtant gumą nuryjame daug oro, kuris įstringa mūsų virškinimo sistemoje, dėl ko padidėja spaudimas ir išsipučia pilvas, – aiškina gydytoja. – Tas pats įvyksta, jeigu kur nors skubate ir pakeliui kažką užkandžiaujate, greitai valgote, valgydami kalbate arba geriate ką nors per šiaudelį.“

Kopūstinės daržovės

Pilvo pūtimą gali sukelti brokoliai, kalafiorai ir kopūstai. „Kai kurių žmonių plonajame žarnyne šios daržovės nėra galutinai suvirškinamos. Veikiausiai taip įvyksta dėl fermentų trūkumo, – sakė dr. Marilyna Glenville. – Tai reškia, kad šiems produktams pasiekus storąją žarną ten esančios bakterijos, virškindamos šiuos produktus, pagamina dujų ir sukelia pilvo pūtimą.“

Kaulavaisiai

Kaulavaisiuose, kaip persikai ar slyvos, yra daug cukraus alkoholio, kuris fermentavimosi proceso metu sukelia pilvo pūtimą.

Ankštinės kultūros

„Ankštinių kultūrų, kaip sojos pupelės, lęšiai ir avinžirniai, sudėtyje yra daug oligosacharidų, natūralių cukrų, kuriuos paprastai bakterijos suvirškina storojoje žarnoje, – aiškino dr. Marilyna Glenville. – Šio virškinimo proceso metu gali susidaryti dujų ir išsipūsti pilvas.“

Gazuoti gėrimai

Pilvo pūtimą gali sukelti ir gazuotas vanduo ar kiti gazuoti gėrimai dėl juose esančios angliarūgštės. Taip pat pilvo pūtimą gali sukelti saldžiuose gazuotuose gėrimuose esantys saldikliai – ksilitolis, sorbitolis ar maltitolis.

Druska

Nepiktnaudžiaukite druska ir sūriu maistu. Per didelis druskos kiekis organizme sulaiko vandenį, dėl ko jausitės išsipūtę.

Pieno produktai

„Kai kurių žmonių organizme nesigamina laktazės fermentas, padedantis virškinti laktozę – piene esantį cukrų, – sakė dr. Marilyna Glenville. – Tam, kad būtų suvirškinta laktozė, būtinas laktazės fermentas. Priešingu atveju laktozė fermentuojasi žarnyne ir sukelia skausmą, dujų gamybą ir pilvo pūtimą.“

Rafinuoti angliavandeniai

Rafinuotų angliavandenių glikeminis indeksas yra didesnis nei nerafinuotų, todėl jie į gliukozę (cukrų) skyla greičiau, dėl ko gali padidėti dujų gamyba ir pilvo pūtimas.

„Rafinuotų angliavandenių sudėtyje taip pat yra kviečių, kurie gali sukelti problemų kenčiantiems nuo dirgliosios žarnos sindromo dėl virškinimo sistemoje sukeliamo fermentacijos proceso“, – sakė dr. Marilyna Glenville.

Prieskoniai

„Aštrus maistas gali stimuliuoti gausesnį skrandžio rūgšties išsiskyrimą, kas savo ruožtu skatina virškinimo sistemoje fermentacijos procesą“, – aiškino gydytoja.

Kas sukelia pilvo pūtimą?

„Mūsų žarnyne gerosios bakterijos gyvena šalia daugelio kitų tipų bakterijų ir grybelių, kurių maža koncentracija mums nekenkia. Tačiau jų dauginimasis gali sukelti pilvo pūtimą ir virškinimo problemas, – paaiškino mitybos specialistas dr. Ianas Marberis. – Jeigu tam tikrų bakterijų koncentracija yra maža, kai kurie maisto produktai gali būti ne iki galo suvirškinti, dėl ko vyksta fermentacijos procesas ir gaminasi dujos, kyla diskomfortas.“

„Žarnyne esančių grybelių dauginimąsi skatina rafinuotas cukrus, fermentuoti produktai, kaip alkoholis, ir mielių daug turintys produktai, ypač duona. Štai kodėl mažiau kvietinių produktų suvartojantys žmonės mažiau suvartoja ir mielių ir dėl to jaučiasi geriau. Dėl to dažnai žmonės klaidingai mano kad netoleruoja kviečių glitimo, nors iš tiesų problemų jiems kėlė mielės.“

Produktai, kurių reikia atsisakyti norint išvengti pilvo pūtimo:

Saldėsių, mielių ir bet kokių produktų, kurių sudėtyje yra mielių, įskaitant duoną ir alų. Alkoholio, acto, ypač balzaminio, marinuotų produktų, sojos padažo.

Visų vaisių, išskyrus žalius obuolius (ir daugiausia du per dieną), džiovintų vaisių, vaisių sulčių.

Kietojo ir pelėsinio sūrio.

Ką galima valgyti:

Visas grūdines kultūras, įskaitant ryžius ir bolivines valandas, šviežius riešutus, tačiau nesūdytus ir nepadengtus medumi.

Žuvį ir mėsą, įskaitant rūkytą ir vytintą, tačiau negalima saliamio.

Natūralų jogurtą, minkštąjį sūrį.

Kiaušinius.

Šviežias daržoves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)