Nauda sveikatai:

– Vos viena citrina turi daugiau nei 100 proc. dienos vitamino C dozės, tad gali padidinti „gerojo“ HDL cholesterolio kiekį ir sustiprinti kaulus.
– Citrinose aptinkami citrusiniai flavonoidai slopina uždegimus ir vėžinių ląstelių augimą.

Patarimas:

Žaliąją arbatą gerkite su citrinos griežinėliu. Viename tyrime paaiškėjo, kad citrusai apytikriai 80 proc. sustiprina organizmo gebėjimą įsisavinti arbatoje esančius antioksidantus.

Nauda sveikatai:

– Viename vidutiniame brokolio žiedynkotyje yra daugiau nei 100 procentų rekomenduojamos dienos vitamino K dozės ir beveik 200 procentų rekomenduojamos vitamino C dozės. Šie du vitaminai yra gyvybiškai svarbūs kaulų formavimuisi.
– Toks pats brokolių kiekis taip pat užkerta kelią įvairių formų onkologinėms ligoms.

Patarimas:

Brokolius gaminkite mikrobangų krosnelėje! Apdorojant juo tokiu būdu, išsaugoma apie 90 proc. vitamino C. (Verdant garuose ar vandenyje išlieka vos 66 proc. šio elemento).

Nauda sveikatai:

– Vos 7 gramai šokolado per dieną sveikiems žmonėms gali sumažinti kraujo spaudimą.
– Kakavos milteliuose daug flavonoidų – antioksidantų, kurie, kaip rodo tyrimai, sumažina „blogojo“ LDL ir pagerina „gerojo“ HDL cholesterolio kiekį organizme.

Patarimas:

Valgykite juodąjį šokoladą, nes tokio šokolado plytelėje yra apie 53,5 miligramo flavonoidų, o pieniško šokolado plytelėje – mažiau nei 14 miligramų.

4. Bulvės

Nauda sveikatai:

– Vienoje raudonojoje bulvėje yra 66 mikrogramai ląstelių formavimuisi būtinos folio rūgšties – beveik tiek pat, kiek viename puodelyje špinatų ar brokolių.
– Vienoje saldžiojoje bulvėje yra beveik aštuoniskart daugiau vitamino A, nei rekomenduojama dienos norma. Šis vitaminas apsaugo nuo vėžio ir stiprina imuninę sistemą.

Patarimas:

Valgykite tik ataušusias bulves. Tyrimais įrodyta, kad tai padeda sudeginti beveik 25 procentais daugiau riebalų ir už tai turėtume būti dėkingi riebalams atspariam krakmolui.

5. Lašiša

Nauda sveikatai:

– Lašišoje daug Omega-3 riebalų rūgščių, kurios, kaip parodė tyrimai, mažina depresijos, širdies ligų ir vėžio riziką.

– 85 gramuose lašišos yra beveik 50 procentų niacino, kuris apsaugo nuo Alzheimerio ligos ir atminties netekimo, dienos normos.

Patarimas:

Rinkitės natūraliomis sąlygomis, o ne ūkiuose augintą lašišą, nes pastarojoje yra 16 kartų daugiau toksiškų polichlorintų bifenilų nei laukinėse lašišose.

Nauda sveikatai:

– graikiniai riešutai iš visų riešutų turi daugiausiai omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti cholesterolio kiekį organizme.
– įrodyta, kad omega-3 riebalų rūgštys gerina nuotaiką ir apsaugo nuo vėžio, taip pat gali apsaugoti nuo neigiamo saulės poveikio (vis vien nepamirškite teptis apsauginiu kremu!)

Patarimas:

Suvalgykite kelis riešutus desertui; juose esantis antioksidantas melatoninas padeda sureguliuoti miegą.

Nauda sveikatai:

– Avokaduose esantys sveiki sotieji riebalai, kaip parodė vienas tyrimas, padeda apie 22 proc. sumažinti cholesterolio kiekį organizme.

– Viename avokado vaisiuje yra daugiau nei pusė per dieną reikalingos ląstelienos ir 40 proc. kasdienės folio rūgšties normos, todėl avokadai mažina širdies ligų riziką.

Patarimas:

Avokadais paskaninus salotas, organizmas tris–penkis kartus lengviau pasisavina gyvybiškai svarbias maistines medžiagas, tokias kaip beta karotenas, palyginus su salotomis, kuriose šio itin sveiko produkto nėra.

Nauda sveikatai:

– Česnakai yra stipri natūrali priemonė prieš įvairias ligas, jis slopina net tokių bakterijų, kaip E. coli augimą.
– Česnakuose esantis alicinas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat jis mažina cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą.

Patarimas: 

Alicino daugiausiai yra šviežiame smulkintame česnake. Stenkitės česnako nepervirti ir neperkepinti, nes ilgiau nei 10 minučių aukštos temperatūros veikiamas česnakas netenka šios svarbios maistinės medžiagos.

Nauda sveikatai:

– Špinatuose yra liuteino ir zeaksantino – šie du imunitetą stiprinantys antioksidantai labai svarbūs akims.
– Naujausi tyrimai atskleidė, kad iš visų su onkologinėmis ligomis kovojančių vaisių ir daržovių špinatai yra veiksmingiausi.

Patarimas:

Špinatai yra sveikas ir papildomo skonio nesuteikiantis produktas, galintis tapti bet kokio kokteilio sudedamąja dalimi. Jūs jo net nejausite! Supilkite į trintuvą vieną stiklinę špinatų, vieną stiklinę tarkuotų morkų, vieną bananą, vieną stiklinę obuolių sulčių, kokteilį pagardinkite ledu.

Nauda sveikatai:

– Jeigu keturis kartus per savaitę suvalgysite vieną porciją ankštinių (pupelių, žirnių ar lęšių), širdies ligų rizika sumažės net 22 procentais.
Tas pats įprotis pastebimai mažina ir krūties vėžio riziką.

Patarimas:

Kuo tamsesnės pupelės, tuo daugiau antioksidantų jose yra. Vienas tyrimas parodė, kad juodų pupelių luobelėse antioksidantų yra 40 kartų daugiau nei baltų pupelių luobelėse.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)