Mokslininkai iš JAV Luizianos valstijos universiteto atliko bandymą su nemigos kamuojamais septyniais vyresnio amžiaus asmenimis. Jiems dvi savaites du kartus per dieną buvo duodama gerti vyšnių sulčių. Vėliau dvi savaites jie sulčių negėrė, o dar dvi savaites gėrė placebo efektą turėjusį gėrimą. Lyginant su pastaruoju gėrimu, gerdami vyšnių sulčių eksperimento dalyviai kiekvieną naktį miegojo vidutiniškai 84 minutėmis ilgiau.

Vyšnių sultys yra natūralus miego hormonu vadinamo melatonino ir amino rūgšties triptofano šaltinis, sako vienas iš tyrimo autorių Frankas L. Greenway'jus iš Luizianos valstijos universiteto Penningtono biomedicininių tyrimų centro.

„Proantocianidinų, arba vyšnių sultyse esančių raudonųjų pigmentų, sudėtyje yra enzimo, kuris mažina uždegimą ir lėtina triptofano skaldymą organizme. Dėl to ši amino rūgštis veikia ilgiau“, – sakė jis. „Montmorency“ rūšies vyšniose yra itin daug proantocianidinų.

F. L. Greenway'jus teigia, kad iki trečdalio vyresnių nei 65 metų amerikiečių kenčia nuo nemigos, kuri apibrėžiama kaip daugiau nei tris naktis trunkančios miego problemos. Mokslininkas mano, kad vyšnių sultys yra saugesnis būdas pagerinti miego kokybę nevartojant vaistų, kurie turi daug šalutinių poveikių.

„Senyvo mažiaus žmonių vartojami migdomieji keturis kartus didina kritimo riziką, o atsižvelgiant į tokį amžių, krentant senyvam žmogui yra daug didesnė tikimybė patirti lūžį, kuriam gydyti reikės operacijos“,– sakė F. L. Greenway'jus.

O ką daryti tiems, kas nemėgsta vyšnių? Išbandykite kivius. Likus valandai iki miego suvalgius du kivius miego trukmė pailgėja 13 proc., o prabudimo vidury nakties atvejų sumažėja 29 proc. jau po keturių savaičių, parodė kinų mokslininkų atliktas tyrimas.

Oksfordo universiteto mokslininkai taip pat nustatė, kad omega-3 turtingų jūros dumblių vartojimas vaikams leidžia miegoti visą valandą ilgiau.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)