Modeliu dirbanti mergina sutiko pasidalinti, ką daryti, kad pažvelgus į veidrodį, norėtųsi sau pašvilpti, ir, svarbiausia – kaip nepalūžti, kad kilogramai negrįžtų su kaupu.

- Neretai skundžiamės, kad nepavyksta atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų, tačiau tau pavyko atsisveikinti su dvidešimčia. Kaip?

- Neretai susiduriu su moterų požiūriu „Gyvenam tik vieną kartą, todėl valgyti troškintą daržovę, kai labai norisi kugelio yra nesąmonė“. Tačiau, priešingai - būtent todėl, kad gyvename tik kartą, nereikėtų savo gražiausių metų praleisti dejuojant apie celiulitą ant šlaunų arba neišsirenkant, kuriuos džinsus pirkti, nes visi modeliai „storina“. Nesąmonė! 

Justė Čėsnaitė
Sėkmės formulė yra paprastesnė nei galvojate: noras, informacija, juodas darbas, rezultatas. Aiškaus tikslo turėjimas yra tikriausiai svarbiausias komponentas nusprendus keistis. Primenu, kad neagitavau ir neagituosiu liesėt, nes kaulai yra gražu. Aš už sveikatą, nes riebalai, vizualiai matomi plika akimi, yra gražiai nusėdę ir ant Jūsų vidaus organų, taip sėkmingai sunkindami jų veiklą.
Pati per pakankamai trumpą laiką buvau priaugusi 20 kg ir puikiai žinau, ką reiškia duobė, kai atrodo viską skauda, kvėpavimo dažnis neramina, o užlipt į penktą aukštą darosi vis sunkiau.

Atsisakau ten grįžti ir taip pat nenoriu, kad Jūs ten atsidurtumėte. Kadangi žinių apie sportą turėjau lygiai nulį, teko pravėrus salės duris ieškoti asmeninio trenerio. Priėjau prie vyr. trenerio Tado Pociaus ir sunkus darbas sveikatos link prasidėjo jau tą pačią dieną. 

Susidėliojau mitybą, turėjau viską pakeisti kardinaliai. Kūnas priešinosi, emocijos krėtė visokius pokštus, bet žinojau, kad kelio atgal nebėra. Be sporto, brangiosios, nė iš vietos. Aš žinau, kad jeigu Jums nenusispjauti, kaip jaučiatės ir atrodote, anksčiau ar vėliau mes pasisveikinsime salėje. Geriau anksčiau, nes su metais keistis darosi vis sunkiau. 

Justė Čėsnaitė

Ko atsisakyti iš maisto produktų? Reikia pradėti rimtai riboti visą nemaistingą velniavą: vaisvandeniai, nepilno grūdo makaronai, balta duona, sultys iš pakelių, spalvoti jogurtai, vaisiai su maistu arba iš karto po maisto (apkraunate virškinimo procesą), čipsai ir visi nenaudingi sūdyti kepinti ar glazūruoti užkandžiai keliauja šiukšlinėn. Tada - vanduo vanduo ir dar kartą vanduo. 

- Kaip atrodo tavo kasdienis meniu?

- Mitybos sistemos principas: pusryčiai, po pustrečios valandos užkandis (vaisius ar riešutų saujelė), po pustrečios valandos pietūs, po tiek pat laiko užkandis (varškė ar tunas, ar virti kiaušiniai), po pustrečios valandos vakarienė. Vakarienei siūlau rinktis vėl baltymus ar troškintas daržoves be riebalų. Atsisakyti dejonių ir pasiteisinimų sau ir kitiems. Tavo draugei nerūpi tavo šlaunų apimtis, patikėk. Jai įdomus tik jos estetinis pilvo stovis. Turi suprasti, kad Tu šitoje kovoje esi viena, net jei asmeninis treneris tave įkvepia ir duoda visą reikalingą informaciją (Tadui esu dėkinga iki šiol), sunkųjį darbą turėsi atlikti pati.

Justė Čėsnaitė

- Tačiau neretai numesti daug svorio būna lengviau, nei susidoroti su, pavyzdžiui, 5 kilogramais „sveikai apvaliai“ atrodančiai moteriai. Ar pastebėjai, kad paskutinieji tavo kilogramai tirpo lėčiau? 

Justė Čėsnaitė
- Kai turi didelį viršsvorį, pirmieji 2-3 kilogramai dingsta labai greit, nes nukrenta skysčiai. Tai nėra riebalas, neapsigaukite. Man, asmeniškai, pirmieji 7 kilogramai ištirpo per mėnesį. Neapsigaukite dėl žodžio „ištirpo“ - po juo slepiasi griežtai sudėliota mityba ir po 2 valandas salėje 6 kartus per savaitę. Likęs svoris taip greit atsisveikinti nepanoro, teko, kaip mano treneris sakydavo, dar daugiau „paspausti“ krūvį bei mitybą. Kai netenkina 5 kg masė, užsidedi sportinius batelius ir bėgi. Bėgi neforsuodama, leidusi pusryčiams (rekomenduoju kruopas virtas vandenyje su šlakeliu druskos) pusvalandį apsivirškinti ir riebalui nepaliksi kito pasirinkimo tik degti. 

Prakaitas yra raktas į sėkmę. Šitą stebuklingą frazę galite ant šaldytuvo prisiklijuoti.

- Socialinėje platformoje „Facebook“ turi savo paskyrą-tinklaraštį „Ona Būkplona“. Kasdienius mitybos, motyvacinius įrašus seka tūkstančiai merginų. Kodėl nusprendei jį sukurti? 

- Kai stipriai pasikeitė mano pačios formos, aplinkiniams tai pro akis nepraslydo. Pradėjau gauti daug moterų laiškų, ką daryti, nuo ko pradėti, kur galima viską pasiskaityti. Supratusi, kad fiziškai nebespėju, o ignoruoti tokių nuoširdžių prašymų aš negaliu, kilo mintis pradėti rašyti blog'ą apie sveiką mitybą ir sportą. Taip gimė Ona. Pasitariau su keletu protingų žmonių, papasakojau savo idėjas, pateikiau schemą, gavau keletą pataisymų ir kibau į darbus. Tikslas visiskai altruistiškas. Noriu parodyti, kad išeitis visada yra. Jei pavyko man - pavyks ir Tau. Kai turi informacijos ir noro, gali padaryti viską. Esame kur kas galingesnės nei manome.

- Peržiūrėjau skaniai atrodančias maisto nuotraukas, patiekalų idėjas, kuriomis ten dailiesi. Ar sveikai valgyti yra sudėtinga? 

Justė Čėsnaitė
- Šitoje vietoje prasideda talentų kova. Kai prieš pusantrų metų atsisakiau mėsos, pradėjau daug skaityti apie mitybą, kuo galima mėsą keisti, kas yra naudingiausia ir kuriuo paros metu tai tikslingiausia valgyti. Kai gaminu, dažniausiai užmetu akį į idėjas internete. Tuo tarpu mano buvusi kambariokė Anna, sumetusi kas jai atrodo tinka kartu į orkaitę, ištraukdavo šedevrus be didesnių pastangų. Vadinu ją savo masteršefu.

- O kaip dėl sporto – dažnai prakaituoti sporto salėje – tikrai varginantis užsiėmimas. Kaip save motyvuoti? 

- Varginantis? Be skausmo nebus rezultatų! Dar anądien savo mokinei sakiau, kad su skausmu teks susidraugauti, nes jis pradžioje bus ištikimas palydovas. Tu turi pasirinkti. Labai paprasta. Čia kaip pokeris - „all in“ arba nieko. Valios ir pasiryžimo tabletė dar neišrasta. Tai yra kur kas sudėtingiau. Gal pats laikas nustot iš draugės lėkštės vogt koldūnus, baigti verkšlenti, manipuliuoti savimi pasiteisinimais bei „apsidovanojimais“ ir pradėti dirbti.

Jei sieki maksimumo, turi maksimaliai į tai įdėti savęs. Ar žinodama, kaip sunkiai reikės dirbti, būčiau pradėjusi? Taip. Tik kur kas anksčiau.

- Jei tikrai nesimuliuoji, po kiek laiko jau galima tikėtis rezultatų?

- Jei nešvaistai laiko savęs gailėjimui, per pusę metų gali pasidaryti iš savo kūno bet ką. Ištvermės bei jėgos treniruočių kombinacija Jums padovanos švytinčias akis, mini sijoną ir pasitikėjimą savo kūnu. Aš, asmeniškai, pirmą rimtesnį rezultatą pamačiau jau po mėnesio. 

Justė Čėsnaitė

- Kadangi pavasaris jau pasiraitojo rankoves, sniegas nutirpo, ko palinkėtum moterims, kurioms betrūksta vieno paskutinio motyvacinio žodžio, kad padėtų spurgą į šalį, parsisiųstų Endomondo programėlę ir išlėktų pabėgioti? 

- Pirmiausia, jei sveri 65 kg ir po 3 mėnesių nori sverti 75, tai sėsk ant grikių ar sulčių ar kokio kito „brudo“ dietos. Žalok sveikatą, o po to verk į pagalvę. Jei sveri 65 ir nori sverti 55 - nustok daryt nesąmones ir susiimk, viską daryk sistemingai. Patikėk manimi, tai, ką aš sakau, yra vienintelis ir patikrintas būdas svorio kontrolei. Linkiu pamilti save labiau nei spurgą.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (405)