Ant pirties durų ar šalia saunos labai dažnai galime rasti perspėjimą, kad nerekomenduojama eiti į pirtį nėščioms moterims, vaikams ir širdies bėdų turintiems asmenimis. Tačiau 5 mln. gyventojų turinčioje Suomijoje yra 1,6 mln. saunų ir čia net naujagimiai „išbando“ pirtį, o kiekvienas šalies gyventojas į pirtį eina bent kartą per savaitę.

Praėjusį mėnesį medicinos žurnale „JAMA Internal Medicine“ buvo aprašytas tyrimas, kuriame dalyvavo 2315 vidutinio amžiaus vyrų, kurių sveikatos būklė buvo stebima 20 metų. Tyrimas parodė, kad reguliarus naudojimasis pirtimi riziką mirti nuo širdies ligos sumažina iki 50 proc., o staigios mirties (mirties per valandą nuo ūmaus simptomų pasikeitimo) riziką sumažina iki 63 proc. Tyrėjai atsižvelgė į tuos atvejus, kai tyrimo dalyviams jau anksčiau buvo diagnozuota širdies liga, o taip pat į dalyvių amžių (vidurkis buvo 53 metai), dalyvių kraujospūdį, tai, ar jie rūkė, ir viską, kas didina širdies ligų riziką.

Nėra ko stebėtis, kad tyrimas buvo atliktas Suomijoje. Vienas iš jo autorių, dr. Laris Laukkanenas, sakė, kad pirties nauda atsveria bet kokią riziką ir kad kuo dažniau tyrimo dalyviai naudojosi pirtimi (4-7 kartus per savaitę), tuo labiau jie buvo apsaugoti nuo širdies ligų. Mokslininkas taip pat sakė, kad jį kaskart stebina užsienyje prie saunų matomi užrašai, perspėjantys apie riziką sveikatai. Jo teigimu, eiti į pirtį yra saugu visiems, nebent asmenims su nestabilia krūtinės angina, neseniai širdies smūgį patyrusiems žmonėms arba žmonėms, kuriems yra susiaurėjęs aortos vožtuvas. Arba paprasčiausiai, jeigu žmogus jaučiasi blogai.

Suomiška sauna
Žmonėms su stabilia širdies liga galima eiti į pirtį, rodo minėtas tyrimas. Mirties pirtyje atvejai yra itin reti ir dažniausiai yra susiję su alkoholio vartojimu: žmonės paprasčiausiai perkaista, nes dėl suvartoto alkoholio nesuvokia, kad yra per karšta.

Verta paminėti, kad šiame suomiškame tyrime dalyvavo tik vyrai. Be to, Suomijoje pirtys yra sausos ir karštis jose svyruoja nuo 80 iki 100 laipsnių Celsijaus. Tokio tyrimo rezultatai, tarkime, Velse tiriant moteris, gali būti visai kitokie. Tačiau bendra išvada yra ta, kad pirtis gerina širdies darbą, mažina kraujospūdį, gerina karščio toleravimą bei kvėpavimą (padidina plaučių veiklą ir leidžia daugiau įkvėpti oro).

Mokslininkai taip pat pažymi, kad Suomijoje pirtimi naudojasi ir nėščios moteris ir nebuvo pastebėta jokių apsigimimų. Todėl jie konstatuoja, kad nėščiosioms saugu eiti į pirtį, nebent nėštumas yra komplikuotas.

Suomijoje į pirtį penkioms minutėms eina ir sveiki vaikai virš penkerių metų. Tiesa, pirtyje jie sėdi žemiau, kur yra ne taip karšta.

Pirtis yra rekomenduojama ir reumatinėmis ligomis sergantiems žmonėms, nes sumažina skausmą. Saikingas naudojimasis pirtimi duos gerokai daugiau naudos nei padarys žalos. Tačiau specialistai perspėja, kad kadangi pirtyje gausiai prakaituojama, gali pasidaryti silpna, todėl rekomenduojama išeinant iš pirties stotis ir išeiti lėtai.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)