Be šio kaip svajonė skambančio pažado, kefyras, kaip ir dauguma rūgštaus pieno produktų, stabdo puvimo procesus žarnyne, stimuliuoja kepenų darbą, aprūpina organizmą vitaminais ir padeda pašalinti iš jo toksinus. Tačiau ar tikrai kefyro dieta turi tik vieną medalio pusę?

Egzistuoja daugybė kefyro dietos variantų. Pirmasis variantas: kefyras – vienintelis maistas ir gėrimas per visą dieną, kiti produktai draudžiami; kitas dietos variantas – kefyras, kaip pagrindinis komponentas, tačiau galima valgyti ir vaisių, daržovių, baltymų. Pirmiausiai, pateikiame keletą dažniausių kefyro dietos versijų.

Tradicinė kefyro dieta

Šios rūšies kefyro dietos patariama laikytis ne ilgiau kaip tris dienas. Kiek svorio numesite, priklauso nuo individualių organizmo savybių.

Pusryčiai: kopūstų salotos, omletas, kava su pienu arba manų kruopų košė, kiaušinis, skrebutis su sviestu ir arbata su medumi.

Užkandis: stiklinė kefyro, obuolys su griežinėliu sūrio.

Pietūs: 1 stiklinė kefyro arba kepti obuoliai.

Vakarienė: kepta aliejuje žuvis, virtos bulvės, daržovės arba mėsos troškinys su daržovėmis, arbata su medumi.

Kefyro monodietos laikytis gali būti sunku ir rekomenduojama tai daryti ne ilgiau kaip tris dienas. Per dieną išgeriama 1.5 – 2 litrai kefyro, daugiau nieko. Kefyro dietos nepatariama laikytis tiems, kurie turi odos problemų, nes šis produktas gali jas paskatinti. Liovusis laikytis dietos patariama maitintis nekaloringu maistu, valgyti nedidelėmis porcijomis, vengti riebaus maisto ir saldumynų.

35 dienų dieta

Šios variacijos laikomasi 3–5 dienas. Be kefyro, reikia gerti daug negazuoto vandens.

Preliminarus meniu: Pusryčiai – 1,5 stiklinės kefyro, riekė ruginės duonos su sėlenomis, Pietūs – 2–3 stiklinės kefyro, Vakarienė – 1,5 stiklinės kefyro ir 2 ruginiai džiūvėsėliai.

7 dienos – 5 kg

Pirma diena 1,5 litro kefyro; 5 vidutinio dydžio virtos bulvės. Antra diena 1,5 litro kefyro; 100 g virtos vištienos be odelių. Trečia diena 1,5 litro kefyro; 100 g bet kokios virtos mėsos. Ketvirta diena 1,5 litro kefyro; 100 g bet kokios virtos žuvies. Penkta diena 1,5 litro kefyro; daržovės, vaisiai (išskyrus vynuoges ir bananus, nes juose gausu cukraus). Šešta diena kefyras (kiek tik norite). Septinta diena tik negazuotas mineralinis vanduo.

Žadama, kad praėjus savaitei kefyro dietos rezultatai turėtų būti akivaizdūs – galite netekti iki 5 kg svorio.

Kefyro iškrova

Kadangi kefyro dieta – tikras išbandymas, geriau kartą per savaitę daryti iškrovos dieną su kefyru. Per 5 – 6 kartus reikia išgerti pusantro litro kefyro. Galima įsipjaustyti vaisių ar daržovių, tik ne daugiau 500 g per dieną.

Dietologė: svoris grįžta ir su kaupu

Gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė–Ingelevičienė šia dieta sužavėta nebuvo. Specialistės teigimu, atsikratyti riebalų ji nepadėsianti.

„Dietų yra labai skirtingų pavidalų. Bet jie visi veikia kaip ir bet kuri dieta: lėtėja medžiagų apykaita, ardomi raumenys, kad kūnas pasigamintų gliukozės, dėl to medžiagų apykaita dar labiau lėtėja, atsistačius svoriui labai padidėja pilvinių riebalų kiekis. Dietos besilaikantis žmogus jaučiasi alkanas, svajoja apie maistą, sunku susikaupti. Sparčiai mažėjantis svoris rodo, kad mažėja raumenų masė.  70 procentų raumens sudaro vanduo. Taigi ardant raumenis, atsipalaiduoja daug vandens – svoris, bet ne riebalų masė, mažėja“, – pasakojo ji.

Gydytoja dietologė pabrėžė, kad dietos, deja, svorį tik didina.

„Gal dar būtų galima pakentėti, ištverti tuos sunkumus, jei sulauktumėme rezultato tokio, kokio tikisi dietos besilaikantis žmogus. Deja, tyrimai rodo, kad 95 procentams žmonių, besilaikančių dietos, svoris grįžta. Iš jų netgi dviems trečdaliams jis tampa didesniu nei buvo. Dietos didina svorį. Manoma, kad dietos labai prisidėjo prie to, kad šiuo metu pasaulyje yra nutukimo epidemija. Žinoma, tai nėra vienintelė priežastis. Dietos nuo 8 iki 12 kartų padidina riziką susirgti valgymo sutrikimais“, – gąsdinančia statistika dalinosi specialistė.

Todėl A. Jauniškytė–Ingelevičienė perspėjo, kad pavasaris šia prasme ypač pavojingas laikotarpis.

„Visi, ko gero, pastebėjome, kad straipsnių apie dietas padaugėjo daug kartų. Labai daug susiduriu su žmonėmis, kurie išbando daugybę dietų, vis tikėdamiesi, kad pagaliau bus TA, kuri padės. Nėra „sveikos dietos“ ar „nekenksmingos dietos“, dietos yra pavojingos bet kuriame amžiuje. Meskite dietas – jos neveikia!“, – kategoriškai reziumavo specialistė.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)