Skaitytoja Živilė rubrikoje „Klausk specialisto“ domisi apie kaulų tankio tyrimą ir tai, kada dėl jo rezultatų derėtų sunerimti.

„Kas keletą metų vaistinėje darausi kaulų tankio tyrimus. Jie vis blogėja ir sparčiai artėja prie osteoporozės ribos. Šeimos gydytoja sako, kad dar nesergu ir nėra reikalo atlikti rimtesnius tyrimus. Ar tikrai negali būti skiriami tyrimai nustatyti kaulų tankio? Kada reikia susirūpinti?“, - rašė ji. 

Moteriai atsako Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos docentė, gydytoja endokrinologė Aurelija Krasauskienė. 

Osteoporozė – tylioji epidemija 

„Apie kaulo stiprumą dalinai galima spręsti išmatavus jo mineralų tankį, tačiau ne tik mineralų kiekis nulemia kaulo stiprumą. Yra daug veiksnių, nepalankiai veikiančių
kaulo stiprumą ir neretai jis lūžta net esant pakankamai mineralizacijai. Vis ieškoma būdų, kaip atrasti tuos žmones, kurie turi didelę riziką lūžti. Iki
šiol tam tarnauja osteodensitometrija. Osteoporozė vadinama tyliąja
epidemija, mat iki pirmojo lūžio ji neturi jokios klinikinės
išraiškos. Todėl svarbu ne tik tyrimas, bet ir nuosekli paciento
apklausa ir apžiūra, vertinant rizikos veiksnius lūžti“,  pabrėžė specialistė.

Osteoporozės diagnostika pagrįsta neskausmingu kaulų mineralų tankio tyrimu  osteodensitometrija. 

„Jis gali būti atliekamas keliais būdais. Jei kaulų mineralų tankį matavotės kulnakaulyje, vaistinėje, tai nėra auksinis standartas osteoporozei diagnozuoti. Šis metodas tinka paieškai, tačiau ne diagnostikai, mat vaistinėje jis dažniausiai atliekamas naudojant ultragarsinę aparatūrą. Geriausiai kaulų tankis nustatomas atliekant radiologinį tyrimą, vadinamą dvigubos energijos rentgeno spindulių absorbciometrija (DXA) arba kaulų densitometrija. Šiuo būdu tankis matuojamas stubure, juosmeninės dalies keturiuose slanksteliuose, šlaunikaulyje. Juo nustatoma, ar kaulinio audinio mineralizacija yra pakankama, ar yra trūkumas, bei diagnozuojama osteoporozė, kai aptinkamas nepakankamai mineralizuotas kaulas“,  pasakojo A. Krasauskienė.

Gydytoja endokrinologė pabrėžė, kad tik  DXA tyrimo metu tiriant tuo pačiu aparatu, toje pačioje 
vietoje nustatytas kaulo mineralų tankio kitimas leidžia specialistui
vertinti to kitimo klinikinę reikšmę, t.y., žinoma, per kiek laiko ir
kiek turi pasikeisti kaulų mineralų tankis, kad gydymą būtų galima laikyti efektyviu
ar pradėti gydymą, esat ryškesniam kritimui. „Taip galime užtikrintai pasakyti, kad žmogaus kaulų būklė blogėja ir ar jo kaulai sensta greičiau nei žmogaus organizmas“, - teigė ji.

Pasekmė – ūgio sumažėjimas iki 11 cm

Vienas iš pirminių ligos simptomų dažnai būna lūžiai nuo menkos traumos, kupros atsiradimas, ūgio mažėjimas.

„Ūgis mažėja todėl, kad mažėja slankstelių aukštis. Tarp slankstelių yra kremzlinis audinys, kuris su amžiumi kinta, netenka vandens, purumo, tampa kietas. Gali sumažėjo slankstelio aukštis, o tai jau kompresinis jo lūžis. Slankstelis tada susispaudžia kaip kokia minkšta duonos riekė ir tada fiksuojamas ūgio mažėjimas net iki 11 centimetrų“, - vaizdingai iliustravo specialistė.

„Kalbėdami apie osteoporozę turime tokių literatūrinių išsireiškimų kaip „našlės kupra“, kai krūtininėje stuburo dalyje dėl daugybinių slankstelių lūžių dažnai susiformuoja kupra. Tai nutinka vyresnio amžiaus moterims. Mažėja ne ūgis, o keičiasi kūno padėtis. Nuo to kenčia kvėpavimo, širdies sistema, sunkiau kvėpuoti, nusileidžia visi vidaus organai, atsiranda šlapimo nelaikymas, virškinimo sistemos pokyčiai“, - vardijo Krasauskienė.

Osteoporoze dažniau suserga moterys – 50 m. ir vyresnės, menopauzės metu. Skaičiuojama, kad po 50 metų kas trečiai moteriai per jos likusį gyvenimą lūš bent vienas kaulas dėl osteoporozės.

Su išretėjusiais kaulais galima gyventi ilgai, tačiau tam būtina pritaikyti gyvenimo sąlygas. Osteoporozė yra išgydoma, kaulų tankio mažėjimas – sustabdomas ir jie gali net sutvirtėti, jei laiku diagnozuojama, patikslinama priežastis, parenkamas tinkamas gydymas. Labai svarbi ir profilaktika, kuri prasideda dar vaikystėje. 

„Reikia kliautis liaudies patarimais – slides žiemai ruošk vasarą. Kaulinį tankį mes auginame maždaug iki 27-32 m. amžiaus. Labai svarbu, kad šiuo laikotarpiu gautume pakankamai to, kas padeda kaului augti. Pirmiausiai, tai yra genetika – turime žinoti, ar pirmos eilės giminės (mama, močiutė) turėjo šlaunikaulio lūžių. Šis veiksnys rodo, ar žmogaus kaulų būklė yra prasta. Turi būti ir pakankamas fizinis aktyvumas bei gera endokrininių liaukų (ypač lytinių) veikla. Būtina nepamiršti ir mitybos – turime gauti pakankamai baltymų, kalcio, fosforo, vitamino K, vitamino D“, - pabrėžė Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos docentė.

Daug kalcio turi ne tik pienas, tačiau ir fermentinis sūris, jogurtas, varškė, varškės sūris, riebi žuvis, žuvies konservai su kaulais, žaliosios daržovės, pupelės, riešutai. Vitamino D pasigamina būnant saulėje, jo nemažai yra kiaušiniuose, riebioje žuvyje. Deja, kasdienio vitamino D naudojimo kiekiai dideli ir vien saule ir maistu jo atsargų neužpildysi. Neretai dėl šios priežasties tenka atsigręžti į papildų pasaulį.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)