Ryžių trapučiai

Ryžių trapučiai ilgą laiką buvo laikomi sveiku produktu, nes juose yra mažas riebalų kiekis. Jie esą padeda sulieknėti. Tačiau žinoma, kad tokie trapučiai, kaip ir kiti nenatūraliai balti maisto produktai, yra rafinuoti angliavandeniai, kurie žmogaus organizme virsta cukrumi. Dėl per didelio cukraus kiekio kraujyje gliukozės molekulės prisijungia prie odai stangria padedančiame išlikti kolagene esančių baltymų ir suformuoja minėtas AGE molekules. Dėl jų paprastai elastingas kolageninis audinys ima kietėti, ir dėl to susidaro raukšlės. Kuo daugiau cukraus žmogus valgo, tuo daugiau AGE molekulių susidaro.

Vaisių sultys 

Filmai bei reklamos jau seniai sukūrė įspūdį, kad gera dienos pradžia ta, kuri prasideda su sulčių stikline. Šiais laikais daugybė žmonių vietoj saldintų gazuotų gaiviųjų gėrimų renkasi sultis, ypač juodųjų serbentų ir vyšnių, kurios laikomos sveikiausiomis dėl jose esančių antioksidantų. Tačiau problema ta, kad dauguma vaisių sulčių nėra pakankamai maistingos, nes jose per mažai ląstelienos, be to, jose pridėta organizmui nereikalingo cukraus.

Jei norite gauti naudos iš vaisių, valgykite vaisius. O jei norite gerti, įsipilkite organinės arbatos, žaliųjų sulčių, kokosų pieno arba paprasto vandens. Jei svajojate apie vaisių skonio gėrimą, atskieskite organines vaisių sultis paprastu ar gazuotu vandeniu. Bet nebeapsigaudinėkite, esą vaisių sultys yra sveikesnės ir maistingesnės nei vaisiai.

Užsimanę kažko saldaus, tačiau norėdami pasirinkti sveikesnį variantą, dažniausiai griebiame javainių batonėlį. Deja, jų sudėtyje yra gausu cukraus, sočiųjų riebalų ir kukurūzų fruktozės sirupo. Kai kurie energetiniai batonėliai yra dar vadinami baltyminiais batonėliais, nes organizmą aprūpina baltymais (tai pat ir kalorijomis). Šie batonėliai yra patogus, bet prastas tikro maisto pakaitalas. Net ir „gerieji“, brangesni batonėliai yra perdirbtos cukraus bombos, juose per mažai baltymų ir ląstelienos, kad verta būtų juos valgyti.

Sausi pusryčiai dažnai reklamuojami kaip sveiki pusryčiai. Tačiau jų sudėtyje gali būti iki 37 proc. cukraus. O jeigu cukraus produkte yra daugiau nei 15 proc., tai jau laikoma didelis kiekis. Jokia paslaptis, kad cukrus kenkia odos stangrumui. Skaičiuojama, kad kiekvienas papildomas 1 mm litre cukraus kraujyje žmogų sendina penkiais mėnesiais.

Margarinas
Nesvarbu, ką sakė jūsų mama, bet margarinas nėra sveikas maistas – jį geriau naudoti grindų vaškavimui, o ne tepti ant duonos. Nors garsiai ir dažnai teigta, kad margarinas yra sveikesnis/liesesnis nei sviestas, nepamirškite, kad visi dirbtiniai užtepai, purškikliai ir sviesto pakaitalai gaminami iš pigių, perdirbtų augalinių aliejų, užpildų ir dirbtinių medžiagų. Visa tai gali labai neigiamai atsiliepti jūsų sveikatai, o ypač kenkia širdžiai ir kraujagyslėms. 

Valgykite natūralų ekologišką ar organinį sviestą. Jis skanus, sveikas, jame daug gerųjų riebalų. Natūralus sviestas yra linolo rūgšties šaltinis, ši rūgštis padeda apsaugoti organizmą nuo vėžio ir skatina raumenų augimą, be to, svieste yra vitaminų A, D ir E, kurie užtikrina sveikatą.

Užrašas „dietinė“ dažnai apsuka galvą ir priverčia galvoti, kad visi dietiniai produktai yra sveika. Dietiniai gazuoti gėrimai yra drumzti dirbtiniai cheminiai kokteiliai, kuriuose nėra jokių maistinių medžiagų, bet pilna natrio ir dirbtinių dažiklių. Juose taip pat daug visiškai nenatūralių saldiklių, kurie dar ir skatina apetitą, todėl atsigėrę dietinio gėrimo, suvalgysite daugiau maisto. Geriau rinkitės vandenį, arbatas.

Sušius daug kas vadina sveiku maistu, tačiau viskas priklauso nuo jų sudėties. Restoranuose siūlomuose sušiuose dažnai būna riebaus kreminio sūrio, majonezo. Jų reikėtų atsisakyti. Taip pat svarbu tinkamai pasirinkti sojų padažą. Pigiausiuose gausu druskos, o jos perteklius yra nesveikas. Sušiai su traškia, riabaluose skrudinta tešlos plutele - pats prasčiausias pasirinkimas norintiems valgyti sveikai. Rinkitės sušius su lašiša, tunu ar daržovėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)