Šiandien vargu ar rasite išmanųjį telefoną, kuriame nebūtų nė vienos mobiliosios aplikacijos. „Business Insider“ skaičiuoja, kad nuo 2013 m. gruodžio iki praėjusių metų birželio ši rinka stebėjo bendrą 33 proc. augimą. Įdomu tai, kad šią statistiką labiausiausiai kilstelėjo sveikatos ir fitneso programėlių naudojimas – 62 proc. mobiliųjų aplikacijų siuntėjų turėjo bent vieną, kuri skatina sveikatingumą.

Programėlė, siūlanti laisvę

Nesunku įsivaizduoti, kad neregiams sudėtingomis tampa net pačios paprasčiausios užduotys, kurias kasdien atliekame nė negalvodami. Pavyzdžiui, kaip sužinoti, kada baigiasi pieno galiojimo laikas ar kokius banknotus išdavė bankomatas? Revoliuciją žada sukelti dano Hans Jørgen Wiberg sukurta programa „Be my eyes“ (liet. būk mano akys), video ryšiu sujungianti akluosius ir jiems galinčius padėti neregius.

Idėja labai paprasta – nemokamą programą parsisiunčia neregiai bei regos problemų neturintys žmonės. Vakar tokių „savanorių“ jau buvo 70 tūkst. Vaizdo pokalbio dėka jie gali padėti su pačiomis įvairiausiomis užduotimis, kurios užtruks tik keletą minučių. Programos veikimą paaiškina šis vaizdo įrašas:

Deja, kol kas programa galima tik „Apple“ telefonų savininkams, tačiau žadama ją sukurti ir kitiems Android telefonams.

Programėlę teigiamai įvertino Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos specialistas Arvydas Juchna. Jo teigimu, tokie ir panašūs sprendimai leidžia neregiams būti savarankiškesniems.

„Galima pasidžiaugti, kad jų sukuriama vis daugiau. Pavyzdžiui, keliaujant praverčianti balsinė navigacija, yra programėlių, padedančių atpažinti daugumos valiutų pinigus. Yra spalvų detektoriai, padedantys, pavyzdžiui, nustatyti turimų rūbų spalvą, kad būtų galima suderinti apsirengimą. Kitos gana tiksliai padeda atpažinti daiktus – kažką nufotografuoji ir tau atsako, kas užfiksuota kadre. Kasdien naudojamės ir viešojo transporto maršrutų, tvarkaraščių ar elektroninės bankininkystės paslaugomis. Jei neregintis žmogus nori būti savarankiškesnis, tokios programėlės gali labai palengvinti kasdienę jo buitį“, - tikina A. Juchna.

Pasak specialisto, dar ir nepasirodžius šiai mobiliesiems telefonams skirtai programai „Be my eyes“ asociacijos nariai jau buvo sugalvoję kažką panašaus – pagalbą neregiams teikta skype video konferencijos būdu.

„Paskambini draugui ir jis tau gali padėti. Be abejo, programėlė „Be my eyes“ yra pranašesnė, mat ją sudaro vis gausėjantis savanorių tinklas, tad pagalba pasiekiama lengviau ir greičiau. Laukiu, kol ji bus pritaikyta ir Android telefonams“, - sakė A. Juchna.

Viena populiariausių - „Endomondo“ programa

Visi žino, kad sveikame kūne slypi sveika siela. Deja, ne visi gali pasigirti geležine valia, reikalinga norint susikurti gražų ir išties sveiką kūną. Vieša paslaptis, kad šį grandiozinį tikslą pasiekti padės tik sportas, tinkama mityba, žalingų įpročių atsisakymas ir... „Endomondo“ programėlė.

2007 m. mobiliesiems sukurta programa laikoma viena geriausių mėgstantiems sportuoti. Nors yra nemažai programėlių, siūlančių panašias funkcijas, tačiau būtent „Endomondo“ sugebėjo pelnyti daugiausiai sporto mėgėjų simpatijų.

Nemokama programa leidžia stebėti, sekti ir analizuoti savo sporto pasiekimus bei automatiškai kaupia duomenis apie jūsų judėjimo greitį, atstumą, laiką ir svarbiausia – sudegintas kalorijas. Duomenis galima lengvai skelbti socialinėje „Facebook“ platformoje.

Marija Marcinkevičiūtė dirba su sporto klubo „IMPULS“ aplikacijos atnaujinimu bei jos funkcijų priderinimu prie vartotojų. Moters teigimu, programėlės, kurios siūlo lengvai tapti dailaus kūno savininkais, yra įdomios ir naudingos, tačiau galinčios sukelti ir neigiamų pasekmių.

„Mobiliosios aplikacijos dažnai turi keletą krypčių. Vienos yra skirtos labiau tikslų išsikėlimui ir rezultatų fiksavimui. Kitos – informatyvios, rekomendacinio pobūdžio. Bet kuriuo atveju, mes esame linkę manyti, kad sveikatingumo srities specialistai turi stebėti kas vyksta pasulyje ir patys domėtis įvairiomis naujovėmis bei skatinti savo klientus daryti tą patį. Tačiau pasaulyje dar nėra sukurtos aplikacijos, kuri atstotų patyrusį asmeninį trenerį, besirūpinantį individuliais kiekvieno kliento poreikiais ir gera savijauta ar sukurtų tokią atmosferą, kokią jaučia žmogus tik atėjęs į sporto klubą. Taip pat reikia turėti galvoje, kad nauja informacija apie įvairias dietas ir fizinį krūvį turėtų būti pagrįsta specialistų patarimais. Nė vienas iš mūsų nenorėtų pakenkti savo sveikatai“, - atsargiai vertinti mobiliąsias sporto programas siūlo M. Marcinkevičiūtė.

Teigiamų emocijų suteikia programėlės būsimoms mamoms

Vis daugiau moterų į mobiliąsias programas atsigręžia vienu svarbiausių savo gyvenimo laikotarpiu. Populiariausių aplikacijų sąraše galima rasti net keletą skirtingų programėlių, skirtų būsimoms mamoms. Šios programėlės yra nemokamos, leidžia lengvai sekti nėštumo eigą, suteikia pagrindinę teorinę informaciją, siūlo naujagimių vardus, ar net leidžia įrašyti kūdikio širdies plakimą. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja dr. Eglė Machtejevienė tikina sulaukianti vis daugiau pacienčių, kurios naudojasi tokiomis programėlėmis.

„Šias programėles vertinu teigiamai, nes jos dar labai elementarios ir vargiai gali sukelti grėsmę nėščiajai ar jos vaisiui. Programėlės dažniausiai yra nemokamos, lengvai prieinamos bei leidžia sistemingai planuoti savo nėštumą, gimdymą. Moterys gali stebėti kūno svorio pakitimus ar net naudojantis mikrofonu geriau girdėti vaiko širdies dūžius bei juos įrašyti. Tokios galimybės teigiamai nuteikia visą šeimą“, - sako specialistė.

Jos teigimu, tokios programėlės nėščiajai suteikia daug svarbios informacijos, tačiau gydytojo konsultacijos pakeisti negali.

„Pavyzdžiui, yra programėlių, leidžiančių stebėti vaisiaus judesius. Moteris jų pagalba gali atpažinti, kada vaisius juda per mažai ir kreiptis į medikus. Pastebime, kad sulaukiame vis daugiau pacienčių, kurios pas mus jau atvyksta su judesio ar gimdos susitraukimų duomenimis, kurie naudingi ir mums, gydytojams, nes leidžia greičiau susiorientuoti. Kita vertus, svarbu pabrėžti, kad šios programėlės neatstoja individualios gydytojo konsultacijos“, - pabrėžė E. Machtejevienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)