Bet, ar yra amžiaus cenzas, iki kada tokias operacijas vertėtų atlikti, ir, ar gali net po regos korekcijos lazeriu tekti prisiminti akinius? Į šiuos ir kitus klausimus atsakė Medicinos diagnostikos ir gydymo centro akių ligų gydytoja, lazerinės regos korekcijos specialistė Rasa Paulavičienė.

Kada gali vėl prireikti akinių?

Regos korekcijos lazeriu atliekamos ne jaunesniems nei 18 metų asmenims, nes įprastai tokiame amžiuje stabilizuojasi trumparegystės progresavimas.

Tiesa, kaip pastebėjo gydytoja, retas kuris skuba koreguoti regėjimą vos sulaukęs pilnametystės. Dažniausiai tuo žmonės susirūpina kiek vėliau.

Gydytoja R. Paulavičienė prisiminė, kad vyriausia pacientė, kurią jai teko operuoti dėl trumparegystės, buvo virš 50 metų.

Rasa Paulavičienė

Vis tik geriau operacijas atlikti jaunesniems žmonėms. Kuo jaunesniame amžiuje procedūra atliekama, tuo ilgiau žmogus galės džiaugtis gyvenimu be akinių. Pasak „Delfi“ pašnekovės, skaitymo akinius įžengus į penktąją dešimtį vis tiek neišvengiamai visiems teks užsidėti dėl maždaug nuo 40 metų prasidedančios presbiopijos, kitaip – amžinės toliaregystės.

Pasitikslinus, ar gali tekti dėtis akinius ir matymui į tolį arba sugrįžti pakartotinai operacijai, gydytoja R. Paulavičienė atsakė, kad tai priklauso nuo trumparegystės stabilumo.

„Jeigu trumparegystė progresuoja – žmogus optikoje vis keičia akinius į stipresnius, tada ir po operacijos ji vėl kažkiek atsinaujins, taigi dar kartą reikės arba korekcijos lazeriu, arba akinių. Jeigu neprogresuoja, į tolį žmogus po operacijos visada matys gerai, nebent prasidės kitos akių ligos, kurios nepriklauso nuo to, ar rega buvo koreguota lazeriu, ar ne. Tokiam žmogui akinių prireiks tik skaitymui, kai prasidės presbiopija“, – paaiškino gydytoja.

Ragenos negalima ploninti iki begalybės

Kaip minėta, jeigu trumparegystė progresuoja, ateityje gali prireikti ir pakartotinės regėjimo korekcijos lazeriu. Tiesa, ar ją bus galima daryti vėl, priklauso nuo ragenos storio, kuris yra įgimtas, tik su laiku gali kiek paplonėti.

„Ragena yra akies priekinė struktūra, laužianti šviesos spindulius. Lazerinės regos korekcijos metu, ragena yra šlifuojama, kitaip tariant – plokštinama, ploninama, keičiamas jos gaubtumas. Taip iškoreguojama trumparegystė ar astigmatizmas.

Prieš operaciją atliekamas išsamus paciento akių būklės ištyrimas ir vertinimas. Nustatomas regėjimo aštrumas, ragenos storis bei atliekami kiti detalūs akių tyrimai.

Ragenos storis yra svarbus parametras, planuojant operaciją. Kadangi regos korekcijos lazeriu metu ragena yra ploninama, svarbu suprasti, kad visgi egzistuoja tam tikros ribos, siekiant išvengti pooperacinių komplikacijų ateityje. Todėl tam tikrais atvejais, pvz. esant plonai ragenai ir aukšto laipsnio trumparegystei, gydymo galimybės yra ribotos“, – paaiškino gydytoja.

Dioptrijai pašalinti – vos daugiau nei 1 sekundė

Nors regos korekcijų lazeriu populiarumas auga, jas vis dar gaubia daugybė mitų. Vienas populiariausių, anot pašnekovės, kad patys akių gydytojai nesidaro akių korekcijų lazeriu.

„Gydytojai, tarp jų – ir gydytojai oftalmologai, darosi regos korekcijos operacijas ir yra tuo patenkinti. Tačiau to neįmanoma pamatyti, nes nėra jokių išorinių požymių, išduodančių, ar atlikta lazerinė regos korekcija, ar ne.

Be abejo, esti tokių situacijų, kuomet lazerinė korekcija negalima, pvz., kaip minėjau, esant plonai ragenai ar išreikštam akių sausumui, ar, kuomet reikalinga korekcija matymui iš arti, t. y. amžinės toliaregystės atveju“, – patikslino gydytoja R. Paulavičienė.

Rasa Paulavičienė

Žmonės bijo ir to, kad operacijos metu skaudės.

„Operacijos metu lašinami specialūs lašai, kurie užtikrina patikimą akies nuskausminimą, todėl žmogus nejaučia jokio skausmo“, – nuramino medikė.

Dar viena baimė, kad operacijos metu pacientas netyčia nukreips žvilgsnį ar sumirksės ir tuomet operacija gali būti nesėkminga.

„Visa tai yra kontroliuojama. Į akį dedamas specialus rėmelis, kad žmogus, net ir norėdamas, negalėtų užsimerkti. Be to, modernūs lazeriai labai tiksliai fiksuoja akį ir numato jos mikrojudesius tam tikru periodu, todėl, vos akies padėčiai pasikeitus, lazeris sustoja ir operacija tęsiama tik esant teisingai akies padėčiai.

Lazeris per operaciją akį veikia labai trumpai. Vienai trumparegystės dioptrijai koreguoti pakanka kiek daugiau nei 1 sekundės“, – pasakojo gydytoja R. Paulavičienė.

Pašnekovės teigimu, ilgiausiai užtrunka pasiruošimas pačiai operacijai, kuomet klijuojama sterili plėvelė, dedamas į akį rėmelis, saugantis nuo mirksėjimo, lašinami skausmą malšinantys lašai, bei atliekami kiti pasiruošimo darbai.

Po to seka lazerinė korekcija. Taigi, abiejų akių operacija neskubant su visu pasiruošimu užtrunka apie 20 min., iš jų – vos iki 10 sek. pati korekcija.

Pacientai po operacijos pripažįsta, kad visos jų baimės nepasiteisino.

Kas laukia po operacijos

Po operacijos pacientui uždedami specialūs kontaktiniai lęšiai, kad greičiau sugytų nušlifuotas paviršius. Pirmosios trys dienos yra pačios nemaloniausios – kol žaizda dar būna didžiausia, juntamas perštėjimas, it į akis būtų priberta smėlio, akys ašaroja, bijo šviesos, vaizdas būna kiek neryškus.

Tris savaites po operacijos po 4–5 kartus per dieną į akis turi būti lašinami specialūs antibiotikų lašai ir steroidai bei dirbtinės ašaros akies drėkinimui. Labai svarbu tai daryti laikantis higienos reikalavimų.

„Visą gijimo laiką reikia vengti pirčių, baseinų, dulkėtų patalpų. Tris pirmąsias dienas po operacijos nerekomenduojama planuoti kažkokių darbų, turėti svarbių reikalų. Tas dienas pacientams norisi dėvėti tamsius akinius, būti prietemoje.

Netrukus po operacijos žmogus mato, bet tarsi per rūką, jaučia diskomfortą.

Visiškas matymo atsistatymas yra labai individualus, tačiau dar apie savaitę rekomenduojama atidėti svarbius darbus kompiuteriu, mėnesį neplanuoti atostogų saulėtuose kraštuose bei vengti maudymosi atviruose vandens telkiniuose “, – kas lauktų po operacijos paaiškino medikė.

Gydytojai R. Paulavičienei dar neteko sutikti paciento, kuris nesidžiaugtų pasiryžęs regos korekcijai lazeriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)