Tyrimai rodo, kad ši refrakcijos yda vis labiau jaunėja ir jaunės. Maža to, daugėja žmonių, turinčių aukšto, laipsnio (daugiau nei –5) trumparegystę. Ir, nors ši refrakcijos yda nėra liga, kaip sakė Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja oftalmologė mikrochirurgė Simona Stech, su didesnio laipsnio trumparegyste smarkiai išauga tokių pavojingų akių ligų, kaip katarakta, glaukoma ar tinklainės pakitimai, rizika.

Tyrimams skiriama ne viena valanda

Trumparegystės ir astigamtizmo korekcija lazeriu – seniai jokia naujiena.

Operacijos metu eksimeriniu lazeriu yra išploninamas ragenos sluoksnis – kuo aukštesnio laipsnio trumparegystė, tuo daugiau to sluoksnio tenka pašalinti. Vengdami per daug išploninti ragenos audinį, kai kurie medikai atsisako operuoti žmones, turinčius aukšto laipsnio trumparegystę . Gydytoja mano, kad taip nutinka dėl tikslios diagnostikos trūkumo, kitų operacinių metodų prioritizavimo, dėmesio ribojimo. Tokie pacientai kitose klinikose gavę atsakymą, kad operuoti jų negalima, dažnai ieško daugiau dėmesio ir atvyksta į Medicinos diagnostikos ir gydymo centrą pas gydytoją S. Stech. Ji neretai sugrąžina šimtaprocentinį regėjimą net ir tiems, kuriems kitur jau buvo pasakyta „ne“.

Gydytoja S. Stech pasakojo, kad, prieš nuspręsdama, ar įmanoma operuoti pacientą, atlieka daugybę tyrimų – tam skiria net po keletą valandų.

Simona Stech

„Mūsų klinika remiasi vertybe – laiko neaukoti dėl kokybės, todėl prieš operaciją atliekame daug tyrimų. Tiriame žmogaus vyzdžių reakciją skirtingomis sąlygomis – šviesoje ir tamsoje, dinamikoje, atliekame ragenos topografiją ir ragenos viršutinio sluoksnio – t.y. epitelio tyrimą, akies ašies arba ilgio matavimą bei standartinius tyrimus, tokius, kaip apžiūrą mikroskopu, akių dugno patikrinimą, akispūdžio matavimą ir kt.

Kita vertybė – klinikoje taikoma personalizuota diagnostika: kiekvienu atveju atliekamas papildomas viršutinio ragenos sluoksnio epitelio matavimas visame jo plote, pagal kurį adaptuojamas lazerio darbas. Tai – ypatingai svarbu pritaikant paviršinį regos korekcijos lazeriu metodą be prisilietimo, vadinamą „TransPRK“ (arba populiariau – „Smartsurf“). Jo metu lazeris pašalina tik tiek epitelio storio, kiek individualiu atveju reikia. Tai yra, netaikomas standartinis lazerio darbas, jis adaptuojamas pagal individualų ragenos storį ir taip tausojamas ragenos audinys“, – paaiškino portalo „Delfi“ pašnekovė.

Anot jos, audinio „tausojimą“ nulemia visuma, vieno tyrimo išskirti negalima, kaip svarbiausio arba išskirtinio, svarbu – daugybės tikslių tyrimų rezultatų visuma.

Po tokių tyrimų ir nusprendžiama, ar saugu operuoti pacientą lazeriu, maksimaliai saugant ragenos audinį ar, deja, ne.

„Ragenos storis yra individualus. Standartiniu ragenos storiu laikomi 555 mikrometrai. Ragena, kurios storis – mažesnis nei 500 mikromentrų, jau priskiriama prie plonos.

Jeigu ragena plona ir žmogui yra aukšto laipsnio trumparegystė ir/arba astigmatizmas, tai gali būti ribojimu operacijai“, – neslėpė gydytoja. Vis tik, anot mikrochirurgės, šiuolaikinės technologijos yra tiek pažengusios, saugios, kad operacijas galima atlikti nepašalinus nė vienu mikrometru daugiau nei reikėtų, taigi galima operuoti net ir tuos, kurių trumparegystė – aukšto laipsnio.

Personalizuotas gydymas

Kaip pasakojo „Delfi“ pašnekovė, Medicinos diagnostikos ir gydymo centre vieninteliame Lietuvoje pacientų akys operuojamos pasitelkus naujausio modelio lazerį „Schwind Amaris 1050RS“.

„Mūsų lazerio greitis toks, kad 1050 smulkučių blyksnių per vieną sekundę suformuoja ragenos paviršių, kitaip sakant, viena trumparegystės dioptrija pašalinama per 1,3 sek. Dėl didelio greičio, ragenos audinys veikiamas labai trumpai. Tai jį apsaugo nuo išdžiūvimo ir pagreitina regėjimo atsistatymo procesą.

Unikali automatinė lazerio srauto reguliavimo sistema užtikrina tobulą greičio ir tikslumo kombinaciją. Procedūros pradžioje lazeris naudoja aukštą energijos lygį – apytikriai 80 proc. koreguojamas ragenos paviršius. Likusius 20 proc. koreguojamos ragenos pašalina švelnesnis lazerio spindulys. Tai užtikrina ypač tolygų ragenos paviršių, kartu – ir puikų regėjimą.

Regos korekcija lazeriu

Lazeryje įdiegta ir 7D akies judesio sekimo sistema (angl. „eye tracking system“), kuri greitai – be jokio uždelsimo, septyniose dimensijose registruoja, kaip juda akis visos chirurginės procedūros metu, bei tuos judesius kompensuoja. Todėl esame tikri, kad lazeris veikia tiksliai tiek ir ten, kur reikia.

Lazerio spindulio skersmuo – vos 0,54 mm. Tai irgi lemia ragenos audinio tausojimą“, – paaiškino gydytoja S. Stech.

Pašnekovės teigimu, visa tai – personalizuota diagnostika ir gydymas – leidžia sugrąžinti gerą regą.

Anot gydytojos, ji visada stengiasi siekti maksimalaus rezultato, kad pacientas po operacijos matytų į tolį visu 100 procentų, o ne iš dalies. Deja, pasakyti „ne, negalima“ taip pat tenka. „Ne“ pasako nebent tiems, kuriuos operuoti, nepaisant technologijų pajėgumų ir sukauptos patirties, būtų jau nebesaugu.

O kas po to?

„2–3 dienas po operacijos akys peršti, ašaroja, juntamas diskomfortas, nepriklausomai nuo to, ar buvo koreguojama mažo, vidutinio ar aukšto laipsnio trumparegystė ir/ar astigmatizmas“, – paaiškino gydytoja S. Stech, pridūrusi, kad po lazerinės sistemos ekspertų susitikimų ji atnaujino ir pakeitė skausmo valdymo protokolą, taigi pooperaciniu laikotarpiu skausmas nedominuoja.

Regos korekciją atlikus paviršiniu metodu, apie 1–2 savaites matymas bus vidutinis. Tai leidžia savimi pasirūpinti, bet nėra komfortiška darbui su kompiuteriu.

Vėliau, matymas atsistato palaipsniui. Iki maksimalaus matymo atsistatymo gali užtrukti iki keleto savaičių, o, jei buvo ir trumparegystė, ir astigamtizmas, gali užtrukti dar ilgiau. Nepaisant pasirinkto operacijos metodo, galutinis regėjimo stabilumas pasiekiamas maždaug po 6 mėnesių.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centre pacientams išrašoma poros savaičių nedarbingumo pažyma, nes maždaug tiek laiko regėjimas dar būna nepakankamai atsistatęs.

Taigi, svajonė apie gyvenimą be akinių ir kontaktinių lęšių gali būti pasiekiama neskausmingai ir turintiems aukšto laipsnio trumparegystę, net, jeigu ji yra kartu su astigamtizmu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)