„Global Pharma Healthcare“ pagaminti drėkinamieji akių lašai „Artificial Tears Lubricant Eye Drops“, kuriuos platino „EzriCare“ ir „Delsam Pharma“, iš prekybos buvo atšaukti vasario mėnesio pradžioje, informuoja CNN.

Praėjusią savaitę Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) nurodė, kad 16 valstijų nustatė 68 asmenis, infekuotus reta vaistams atsparia bakterijų Pseudomonas aeruginosa paderme. Anksčiau apie šių bakterijų sukeltas infekcijas Amerikoje nebuvo pranešta. Dauguma pacientų sakė, kad naudojo akių lašus (dirbtines ašaras). Nors jie įvardijo keletą prekių ženklų, dažniausiai buvo minimas „EzriCare Artificial tears“.

Remiantis kovo 14-osios duomenimis, žinomas toks nepageidaujamas poveikis: ragenos, kraujotakos, kvėpavimo takų ir šlapimo takų infekcijos. Gauti aštuoni pranešimai apie apakimą ir keturi pranešimai apie chirurginiu būdu pašalintus akių obuolius. Vienas žmogus mirė.

CDC bei Maisto ir vaistų administracija paragino vartotojus nebenaudoti iš prekybos atšauktų gaminių.

„Asmenys, kurie naudojo „EzriCare“ ar „Delsam Pharma“ dirbtines ašaras ir kuriems pasireiškė akių infekcijos simptomų, turėtų nedelsdami kreiptis į gydytoją“, – sakė CDC atstovai ir išvardijo galimus infekcijos požymius: geltonos, žalios ar bespalvės išskyros iš akių, akių skausmas ar diskomfortas, paraudusios akys ar vokai, jausmas tarytum akyje būtų svetimkūnis, padidėjęs jautrumas šviesai ir besiliejantis vaizdas.

Išsausėjusios akys

Praėjusį mėnesį „Global Pharma“ pradėjo savanorišką atšaukimą, o Maisto ir vaistų administracija rekomendavo atšaukti akių lašus dėl nustatytų gamybos proceso pažeidimų, įskaitant tą faktą, kad akių lašai buvo pilami į daugkartinio naudojimo pakuotes nepasirūpinus tinkamais konservantais, bei tai, jog nebuvo atlikta mikrobų patikra.

Be dirbtinių ašarų, vasario 22 d. Maisto ir vaistų administracija rekomendavo „Global Pharma“ atšaukti „Delsam Pharma“ platintus drėkinamuosius akių lašus, atsiradus nuogąstavimų dėl bakterinės taršos. Įmonė sutiko atšaukti ir šį gaminį.

Penktadienį, kovo 17 d., CNN susisiekė su „Global Pharma“ ir paprašė pateikti komentarų, tačiau atsakymo nesulaukė.

Daugiau atšauktų akių lašų

Neseniai buvo atšaukta ir kitų prekių ženklų akių lašų, nors jie nesusiję su infekcijomis. „Pharmedica USA“ iš prekybos atšaukė dvi partijas priešuždegiminių lašų „Purely Soothing 15 % MSM Drops“ dėl „nesterilumo“, teigiama kovo 3 d. Maisto ir vaistų administracijos pranešime. Įmonė sakė, kad negavo jokių pranešimų apie nepageidaujamą poveikį ar negalavimus, susijusius su šiuo produktu.

„Pharmedica USA“ savo klientams pataria nedelsiant nutraukti akių lašų naudojimą ir juos atnešti į įsigijimo vietą. Dėl atšaukimo klausimų turintys vartotojai gali susisiekti su „Pharmedica USA“ telefonu 1 623 698 1752, kuris pateiktas Maisto ir vaistų administracijos interneto svetainėje.

„Apotex“ atšaukė šešias partijas „Brimonidine Tartrate Ophthalmic Solution 0,15 %“ – receptinių akių lašų, skiriamų atviro kampo glaukomai ir akių hipertenzijai gydyti. Farmacijos įmonės teigimu, sprendimas atšaukti šį gaminį buvo priimtas „atsargumo sumetimais“, nes kai kurių buteliukų kamšteliuose pastebėta įtrūkimų, galinčių padaryti įtakos gaminio sterilumui, dėl ko tikėtinas nepageidaujamas poveikis.

Remiantis kovo 1 d. duomenimis, nebuvo pranešta apie šio gaminio sukeltas infekcijas. Maisto ir vaistų administracijos svetainėje nurodytoms partijoms priklausančių lašų įsigiję asmenys turėtų nedelsdami kreiptis į savo gydytoją bei susisiekti telefonu ir susitarti dėl preparato grąžinimo.

Praėjusį penktadienį nė viena iš minėtųjų įmonių neatsiliepė į CNN prašymą pakomentuoti.

Kaip saugiai naudoti akių lašus

Amerikos oftalmologų akademijos klinikinis atstovas spaudai dr. Thomas Steinemannas patikino, kad akių lašai yra saugūs, jeigu kokybiškai pagaminti ir tinkamai naudojami.

Akių lašai pagerins regėjimą.

„Milijonai JAV gyventojų dėl vienos ar kitos priežasties naudoja akių lašus ir nesusiduria su jokiomis problemomis, – sakė jis. – Noriu pabrėžti, kad eiliniams akių lašų naudotojams greičiausiai nėra ko nerimauti ir kad jie turėtų toliau naudoti tiek receptinius, tiek nereceptinius akių lašus.“

Visgi dr. T. Steinemannas pažymėjo, kad iš prekybos atšaukti gaminiai pabrėžia saugaus akių lašų naudojimo svarbą. Pavyzdžiui, reikėtų atsargiai naudoti akių lašus, kurių sudėtyje nėra konservantų, tokius kaip „EzriCare“ gaminamos dirbtinės ašaros, nes mikrobais užteršti akių lašai gali sukelti rimtą infekciją.

„Jeigu į akių lašų buteliuką patenka bakterijų, jos ima daugintis ir gali sukelti infekciją, – įspėjo jis. – Daugelio prekyboje esančių akių lašų sudėtyje yra konservantų, neleidžiančių daugintis bakterijoms.“

Dar keletas būdų akių infekcijai išvengti: nusiplauti rankas prieš liečiant akių lašų buteliuką ar akis, stengtis buteliuko antgaliu nepaliesti blakstienų ir odos, taip pat nenaudoti akių lašų, kurų tinkamumo laikas baigėsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją