Anot akių klinikos „Lirema“ ligų gydytojo mikrochirurgo Audriaus Valatkos, katarakta ima vystytis palaipsniui drumstėjant akies lęšiui. Rega silpsta pamažu ir pacientas gali net neįtarti, kad tai – ne paprastas regos sutrikimas, kurį galima pakoreguoti didesnių dioptrijų akiniais.

„Akies lęšis sudarytas iš vandens ir baltymų. Šiems baltymams jungiantis į gniužulėlius, lęšis ima drumstis ir šviesa negali patekti į tinklainę, vystosi katarakta. Rega sutrinka, o apleidus, palaipsniui gali ir visai pradingti“, – pranešime žiniasklaidai teigia gydytojas.

Katarakta.

Greitas ir efektyvus gydymas

Atvykę pasikonsultuoti ir kataraktos diagnozę išgirdę pacientai pirmiausia sutrinka, o po to išsigąsta, kad toks matymas liks visą gyvenimą.

„Tai nėra nuosprendis. Kataraktos operacija yra vos 20 minučių beskausmė procedūra, kurios metu per mikropjūvį yra pašalinamas drumstas lęšis ir implantuojamas naujas dirbtinis. Rega pagerėja jau pirmosiomis dienomis, o galutinai nusistovi per keletą savaičių“, – patirtimi dalijasi mikrochirurgas A. Valatka.

Anot jo, kokio rezultato galima tikėtis po operacijos, priklauso nuo paciento ir individualiai jam konsultacijos metu po išsamių regos tyrimų parinkto lęšio.

„Kuo anksčiau pacientas kreipiasi ir laikosi visų pooperacinių nurodymų, tuo didesnė tikimybė, kad katarakta nebus apleista ir bus galima išsaugoti tokią regą, kokią šis turėjo prieš lęšiui susidrumsčiant. Taip pat pooperacinis matymas priklauso ir nuo pasirinkto lęšio“, – teigia gydytojas.

Katarakta.

Lęšių alternatyvų yra įvairių – nuo bazinio standarto lęšių, kompensuojamų Teritorinės ligonių kasos, iki daugiažidininių, užtikrinančių komfortišką matymą visais atstumas ir sumažinančių antrinės kataraktos vystymosi tikimybę.

„Lęšis parenkamas pagal paciento akių būklę, individualius paciento poreikius ir gyvenimo būdą. Jei galimi keli variantai, renkantis svarbu atkreipti dėmesį, kad implantavus bazinio standarto, asferinį arba torinį lęšį, pacientui papildomai reikės skaitymo akinių, o pasirinkus daugiažidininį lęšį – regėjimas atstatomas visais atstumais, akinių nebereikia ar jų poreikis minimalus“, – tikslina A. Valatka.

Neignoruokite simptomų

Dažnu atveju pacientai ima ieškoti pagalbos ne pastebėję pirmuosius simptomus, o tik tada, kai rega suprastėja tiek, kad ima trukdyti kasdieniame gyvenime rūpinantis buitimi – kai negali pasigaminti maisto, susitvarkyti namų. Vaikai ir anūkai pastebi, kad tėvai ar seneliai tapo apatiški, nenori nieko veikti. Tai regos suprastėjimo pasekmė – nelieka galimybių džiaugtis visaverčiu gyvenimu.

Turi regos sutrikimų: kas priklauso nemokamai?

„Vystantis kataraktai, vaizdas tampa lyg pro rūką, spalvos gelsvesnės, sunku vairuoti tamsu paros metu, žiūrint viena akimi gali atsirasti ir dvejinimasis. Puolama keisti akinius į didesnių dioptrijų, tačiau pirmasis žingsnis turėtų būti registracija pas specialistą“, – rekomenduoja mikrochirurgas.

Anot jo, gydytojas, įvertinęs paciento akių būklę, paskiria korekcines priemones arba reikiamą gydymą. Bandant nusistatyti diagnozę pačiam, vis keisti akinius, galima išleisti nemažai pinigų ir iššvaistyti laiko, užuot problemą išsprendus nelaukiant.

„Kataraktai kelią užkirsti galima laiku ligą aptikus ir lygiai taip pat greitai vyresniojo amžiaus žmogų galima sugrąžinti į visavertį spalvotą gyvenimą“, – apibendrina gydytojas A. Valatka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją