Anot akių klinikos „Lirema“ akių ligų gydytojos chirurgės dr. Vilijos Danilevičienės, priežastis, kodėl pacientas prieš akis ima matyti įvairių formų darinius – su amžiumi stiklakūnyje besiformuojančios ir atsiskiriančios netolygios drumstys, kurios judinant akį yra matomos ir gali kelti diskomfortą.

Stiklakūnio drumstys dažniausiai atsiranda dėl stiklakūnyje vykstančių amžinių pokyčių – nyksta tarp kolageno skaidulų esančios jungtys, skaidulos sulimpa, formuojasi šviesą nepraleidžiančios drumstys, kurias matome kaip įvairių formų ir intensyvumo plaukiojančius darinius“, – pranešime žiniasklaidai teigia dr. Vilija Danilevičienė.

Drumstys gali būti įgimtos arba atsirasti dėl kitų akies būklių, pavyzdžiui, įvykus užpakalinei stiklakūnio atšokai. Dažnu atveju jos vargina vyresnius nei 50–ies metų asmenis, tačiau pasitaiko ir jauno amžiaus pacientams.

„Tokie dariniai nėra pavojingi ir nedaro žalos, tačiau tais atvejais, kai pacientą vargina plaukiojantys šešėliai, drumstys gali būti gydomos atliekant stiklakūnio drumsčių gydymą lazeriu, kitaip vadinamąją lazerinę vitreolizę, kurios metu jos yra susmulkinamos ir pacientui sugrąžinamas geras matymas“, – dalijasi gydytoja.

Stiklakūnio drumstys

Geras matymas sugrąžinamas per 20 minučių

Vos prieš dešimtmetį stiklakūnyje atsiskyrus drumstims, šių paprastai pašalinti nebuvo galimybės, dažnai tokia būklė buvo paliekama stebėti. Dabar medicinos technologijoms sparčiai tobulėjant, pacientams galima pasiūlyti itin paprastą ir greitą gydymą.

„Lazerinė vitreolizė – tai neskausminga, vietine nejautra atliekama procedūra, trunkanti vos 15–20 minučių. Prieš procedūrą akys yra nujautrinamos akių lašais, todėl procedūros metu pacientas nejaučia nemalonių pojūčių ar skausmo“, – tvirtina dr. Vilija Danilevičienė.

Anot chirurgės, po lazerinės vitreolizės procedūros įprastai paciento veiklai apribojimų nėra, jis iškart gali gyventi sau įprastą gyvenimą, o procedūros efektą galima vertinti jau po kelių dienų.

Pasitaiko, kad pastebėję panašius simptomus pacientai atvyksta iškart nusiteikę procedūrai, tačiau ar ji tikslinga, vertina akių ligų gydytojas konsultacijos metu, atlikus išsamius paciento regos tyrimus.
„Lazerinė vitreolizė gali būti taikoma ne visais atvejais, esant stiklakūnio drumstims. Ar procedūra saugi ir tikslinga, nustato gydytojas oftalmologas po išsamaus paciento oftalmologinio ištyrimo“, – apibendrina gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)