Į ligonių kasas dažnai kreipiasi pacientai, tikėdamiesi atgauti sumokėtas lėšas už kataraktos operacijos metu jiems implantuotą brangesnį akių lęšiuką. Žmonės mano, kad pasirinkę ne ligonių kasų kompensuojamą, o brangesnį lęšiuką, galės atgauti bent dalį išleistų pinigų.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) specialistai primena, kad visose gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su TLK dėl akių lęšiuko keitimo operacijų, privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustam pacientui turi būti pasiūlyta ir nemokama operacija, ir nemokamas, kokybiškas akių lęšiukas. Ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis gydymo įstaigai sumoka už operaciją, į kurios kainą įskaičiuota akių lęšiuko kaina, todėl pacientui papildomai mokėti nereikia.

Jeigu pacientas pats nusprendžia rinktis kito gamintojo akių lęšiuką ir pageidauja, kad operacijos metu jam būtų implantuotas būtent jo pasirinktas, tuomet į sveikatos priežiūros įstaigos kasą reikia sumokėti ne visą lęšiuko kainą, o tik kainos skirtumą tarp pasirinkto ir ligonių kasų apmokamo akių lęšiuko. PSDF lėšomis apmokama lęšiuko kaina šiuo metu yra 44,02 euro ir yra įskaičiuota į bendrą kataraktos operacijos kainą.

Akių operacija

Svarbu žinoti, kad pacientams, kurie akių lęšiukus įsigijo kitaip, išlaidos nėra kompensuojamos. Be to, mokėti taip pat reikės, jeigu pacientas neapdraustas PSD arba pasirenka gydymo įstaigą, kuri neturi sutarties su TLK dėl akių lęšiuko keitimo operacijos atlikimo ir apmokėjimo PSDF lėšomis.

Atsiradus regėjimo sutrikimams, pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis įvertins paciento regėjimą ir jei reiks išrašys siuntimą gydytojo oftalmologo konsultacijai. Šis gydytojas specialistas, išsamiai patikrinęs regėjimą, esant būtinybei skirs tyrimus ir gydymą. Gydytojui oftalmologui nustačius kataraktos diagnozę, gali prireikti operacijos, kurios metu drumstas akies lęšiukas bus pakeistas dirbtiniu.

Apie tai, ką svarbu žinoti pacientui, kuriam reikalinga akies lęšiuko keitimo operacija, pirmiausia turi informuoti gydantysis gydytojas. Visiems apdraustiesiems PSD pirmiausia turi būti pasiūlytas ligonių kasų PSDF lėšomis apmokamas akies lęšiukas.

Gydymo įstaigoje pacientas turi gauti visą jam reikalingą informaciją apie PSDF lėšomis apmokamas ir apdraustiesiems nemokamai teikiamas paslaugas. Visais atvejais, jei kyla klausimų, už ką apdraustas PSD pacientas turi mokėti ar primokėti, reikia klausti gydytojo, jei nepavyksta sužinoti – kreiptis į gydymo įstaigos administraciją.

Katarakta.

Jeigu gydymo įstaigoje nepavyksta išsiaiškinti, ar teisėtai reikalaujama už ką nors mokėti ar primokėti, galima kreiptis į teritorinę ligonių kasą, skambinti bendruoju ligonių kasų telefono numeriu (8 5) 232 2222 arba el. pašto adresu info@vlk.lt.

Primenama, kad gydymo įstaigos, sudariusios sutartis tu TLK, turi skelbti ar teikti pacientams svarbią informaciją apie gydymo įstaigoje teikiamas paslaugas, už kurias ligonių kasos sumoka PSDF lėšomis. Taip pat – apie gydymo įstaigoje taikomas priemokas bei teikiamas mokamas paslaugas ir jų kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)