Pasak gydytojos oftalmologės, akiniai ir kaukės – ne visada yra suderinami dalykai. Kai kurie ypač gerai tai pajautė pandemijos metais.

Gydytoja pasakoja, jog žmonės dažnai galvoja, kad tik trumparegystę galima koreguoti lazeriniu būdu. Iš tiesų, lazeriu koreguojamos visos refrakcijos ydos – tiek toliaregystė, kai blogiau matome iš arti, tiek astigmatizmas. Visgi, trumparegystės indikacijos ir dioptrijų spektras, kuriame galima atlikti operaciją, yra plačiausias.

„Sudėtinga pasakyti tikslų dioptrijų skaičių, kai galima atlikti operaciją, nes viskas priklauso nuo akies anatomijos, ragenos storio ir lazerio, kuriuo atliekama. Bet iki 8 dioptrijų dažniausiai galima atlikti operaciją“, – kalbėjo laidos pašnekovė.

Tokia operacija, kaip pasakojo I. Matulevičiūtė, atliekama dienos stacionaro sąlygomis, pacientas ateina ir tą pačią dieną išvyksta namo. Visa procedūra užtrunka maždaug pusvalandį.

Operacija

„Pasikviečiame pacientą į operacinę, sulašiname į akis lašus, įdedame specialų vokų skėtiklį. Gali būti naudojamas vienas arba du lazeriai.

Jei atliekama paviršinė regos korekcija, užtenka vieno lazerio. Lazerio spinduliu nugarinamas ragenos sluoksnis ir vėliau uždedamas apsauginis kontaktinis lęšis. „Lasik“ operacijos metu atkeliame lopelį, nugariname rageną ir lopelį grąžiname atgal. O tada pacientą išleidžiame namo“, – sakė I. Matulevičiūtė.

„Lasik“ operacijos metu tam tikrame gylyje atliekamas pjūvis ir vėliau viršutinis ragenos sluoksnis pakeliamas bei grąžinamas į vietą.

Šio operacijos būdo pliusas yra tai, kad diskomfortas po operacijos yra mažesnis. O trūkumas, pasak gydytojos, kad operacijos vietoje vis tiek lieka vieta, kurioje ragena buvo padalinta, nors ji ir sugija. Didelės traumos metu, kontaktinio sporto metu šis išpjautas gabalėlis gali pasislinkti ir jį tenka grąžinti atgal.

„Paviršinės operacijos metu, dėl to, kad pašaliname viršutinį ragenos sluoksnį, ragenos paviršiuje yra žaizda. Ta žaizda yra skausmingesnis dalykas, tad pooperacinis periodas yra kiek sudėtingesnis, bet išvengiame su lopeliu susijusių pavojų ateityje.

Jau eidami iš operacinės žmonės sako, kad mato geriau. Žinoma, dar ne taip gerai, kaip pagijus, bet pagerėjimas jaučiamas iškart. Pooperacinis atsigavimo periodas sudėtingiausias yra pirmas paras, vėliau galima grįžti į normalų gyvenimą“, – sakė I. Matulevičiūtė.

Prieš operaciją gydytojai turi įsitikinti, kad akių būklė neblogėja. Dėl to pacientas tiriamas keletą kartų ir, jei matoma, kad refrakcijos yda stabili, oepraciją atlikti galima. Jei yda progresuoja, vengiama daryti operaciją, nes po to jos vėl reikės pakartotinai.

„Taip pat reikia prisiminti, kad visiems žmonėms nuo 40–45 metų atsiranda senatvinė toliaregystė, kai reikalingi skaitymo akiniai. Lazerinės korekcijos to nepataiso.

Akių operacija.

Mes operacijas pradėjome atlikti 2019 metais, dabar žmonės gali pasirinkti, ar nori, kad operacija būtų atlikta privačioje, ar viešoje įstaigoje. Operacijos esmė, metodika tokia pati. Tai nėra valstybės kompensuojama paslauga“,

Gabijai lazerinė akių korekcija buvo atlikta prieš metus. Dabar moteris džiaugiasi, kad pagaliau nebereikia nešioti akinių.

„Labiausiai bijojau pačios operacijos, nes jos metu esi sąmoningas, viską matai, girdi, pradedi bijoti, ar neskaudės. Bet po operacijos baimes įveikiau. Prieš atliekant operaciją viena mano akis buvo su -7 dioptrijomis, kita su -4, dar buvo astigmatizmas. Po tyrimų man buvo pasiūlyta vieną akį koreguoti pilnai, su ja matau 100 proc., o ten, kur buvo didesnis minusas, dėl ragenos plonumo, buvo palikta apie -1“, – pasakojo Gabija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)